Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. prosince 2018 14:56
Čas čtení 0:00
Vladimír Bilohuščin

Souboj roku Marpo vs. Rytmus je za dveřmi. Kdo zvítězí a kdo bude z arény odcházet jako poražený?

SPORT ČESKÝ RAP MARPO
Uložit Uložené

Souboj Marpo vs Rytmus bude nepochybně tuzemskou událostí roku v bojových sportech.

Už jen pár dní nás dělí od velkého souboje v boxu mezi Rytmusem a Marpem. Aby bylo jasné, rovnou si odpovíme na všechny nenávistné komentáře. Tento souboj je s absolutní jistotou nejen nejsledovanější v historii domácí scény, ale jednoznačně velkou měrou zpopularizoval bojové sporty napříč celým Československem.

Souboj, který bude sledovat každý

O všem vypovídá zájem fanoušků. Event organizace XFN překročil hranici vyprodání pražské O2 Arény a o bojových sportech mluví dnes už téměř každý. A je to zásluhou i těchto pánů. Vždyť počet followerů na sociálních sítích Rytmuse dosahuje půl milionu, Marpovo číslo 160 tisíc je zase pořád více, než mají všichni domácí MMA promotéři dohromady.

Marpo vs Rytmus: analýza duelu
Marpo vs Rytmus: analýza duelu Zdroj: Attila Végh - facebook.com

Zapomínat nesmíme ani na potenciální zisk. I když v tomto případě jde o box, akce XFN spadá pod čisté MMA a v tomto případě neexistuje financování ze státního rozpočtu. MMA totiž není uznaný sport a nemá tak nárok na dotace jako fotbal vesnických alkoholiků v sedmé lize.

Pokud se tedy chtějí promotéři udržet v zelených číslech, musí přinášet i takovéto taháky. Dobrým příkladem může být angažování Brocka Lesnara z profi wrestlingu či Kimbo Slice z ulice.

Kdo jsou Rytmus a Marpo?

Před zápasem by bylo fajn představit si oba válečníky. Marpo byl v chlapeckém věku živější jedinec a rvačky mu chutnaly už v tomto čase. Nejprve pouliční, později ty fotbalové. Pak ale přišla výzva v podobě tréninků thajského boxu.

A v něm se Petřina našel. Postupně navštívil řadu výborných gymů a trénoval s legendami sportu. Za všechny stojí  za zmínku prestižní Hanuman Gym či tvrdé hodiny se Spejblem Hutníkem.

 

Rytmusův příběh kolem bojových sportů začal v Thajsku, kde mu učarovala místní kultura, která má tento životní styl v kořenech. Vyhledal tak Attilu Végha, šampiona Bellatoru, který mu začal dávat soukromé hodiny.

Sám přitom přiznal, že mu nejvíce imponoval box, protože byl tanečníkem a pohyb při boxu mu na rozdíl od kopů přišel přirozenější. Později začal Rytmus trénovat kromě trnavského Spartakusu také v OFA Bratislava, až si našel hlavního trenéra v podobě Tomi „Kida“ Kovácse.

Rozdílové elementy

Právě zkušenosti budou hlavním elementem v zápase. Marpo je totiž v kolotoči tvrdých úderů 15 let a za tu dobu si na konto připsal desítky soubojů v thajském boxu. Rytmus trénuje box méně než tři roky, je třeba ale podotknout, že až do ohlášení zápasu šlo spíše o koníček než tvrdé sparingy, kde bojovník nejednou skončí na lopatkách.

V tomto směru tak bude mít český zápasník velkou výhodu. Stát v ostrém zápase, kde je soupeř připraven odtrhnout vám hlavu nepřekoná ani ten nejtvrdší trénink.

   

Další velkou výhodou pro Marpa by mělo být kardio. A hlavně velmi dobré zkušenosti s rozložením energie. Zápas je totiž vypsán na 6 kol po 3 minutách, a to je věru pořádná porce. Vzpomeňme si na McGregora v souboji s Mayweatherem. Kromě kardia by měl být Marpo i rychlejším bojovníkem, protože je i o solidní porci mladší. Na druhou stranu může mít výhodu i Vrbovský, který zřejmě bude mít mírnou váhovou převahu.

A co technická vybavenost? Body jdou opět na stranu Marpa, který techniku piluje dlouhá léta. I když jsme mohli sledovat pouze útržky z tréninků, musíme říci, že domácí bojovník má oproti Rytmusovi doslova arzenál kombinací a úderů, které na trénincích vysílá neskutečnou rychlostí.

U Rytmuse jsme toho z tréninku neviděli až tak mnoho, hlavně ne z tvrdých sparingů. Něco ukázal open workout v Bratislavě, kde byla na programu lapovačka s Tomi Kidem. Můžeme si však být téměř jisti, že jde o záměr, aby Vrbovského lidé podceňovali ještě více a do zápasu mohl přinést moment překvapení.

Marpo vs Rytmus: analýza duelu
Marpo vs Rytmus: analýza duelu Zdroj: Marpo - facebook.com

Roli sehrají i maličkosti

Kromě zmíněných aspektů tu máme ještě nějaké specialitky, které ale mohou sehrát roli. První je fakt, že Marpo je thajský boxer, kde se využívají v primární míře kopy a postavení bojovníka je na zadní noze. Na druhou stranu Patrik začal přímo s boxem, kde je váha distribuována téměř rovnoměrně na obě nohy. Pokud si tedy Marpo přinese do duelu náznaky postoje z thajského boxu, mohla by to být výhoda pro Rytmuse.

Druhou perličkou je podlaha. Na tu se dívají zřejmě jen největší znalci a v tomto zápase bude přitom hrát významnou roli. XFN má totiž k dispozici technologii, kdy se za pár minut změní MMA klec na boxerský ring. Má to však jeden háček, mění se pouze pletivo za provazy a samotná podlaha zůstává nedotčena. A to je problém.

Na zápasy MMA se totiž používá vysoce odpružená podlaha, na zápasy boxu zase podlaha tvrdá. Má to svou logiku, protože v ultimátních zápasech vidíme hodně pádů na zem a tudíž podlaha musí být měkká.

V boxu se zase používají boty, téměř neustále se pracuje nohama a musíte mít pořádný odpich. Pokud XFN nechá na souboj boxerů MMA podlahu, můžeme se těšit na nepředvídatelné pohyby, protože boxeři na měkkou podlahu prostě nejsou zvyklí a může je zpomalovat.

Verdikt

Pokud bychom to shrnuli a podívali se na duel z jakéhokoli úhlu pohledu, jasným favoritem je Marpo, a tak to vidí i bookmakeři, kteří nedávají Vrbovskému moc šancí. Jak to už ale u Paťa bývá, určitě vyrukuje s výbornou taktikou a diváci tak neuvidí jen souboj dvou tváři showbyznysu, ale duel dvou skutečných válečníků.

Anketa:
Kdo zvítězí?
Rytmus
Marpo
Zápas dopadne remízou
Rytmus
27 %
1725 Hlasů
Marpo
60 %
3882 Hlasů
Zápas dopadne remízou
13 %
845 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse