Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2019 11:23
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Wikipedie je zakázána v Číně, Turecku a Venezuele, Afričané se přes ni informovali během epidemie eboly, říká její český správce

Wikipedie je zakázána v Číně, Turecku a Venezuele, Afričané se přes ni informovali během epidemie eboly, říká její český správce
REFRESHER
Uložit Uložené

Vojtěch Dostál je od roku 2015 předsedou rady spolku Wikimedia.

Wikipedia je pátou nejnavštěvovanější stránkou internetu. Zná ji snad každý uživatel internetu a nejeden student jí vděčí za pomoc v horkých chvilkách. Slavná internetová encyklopedie vznikla před 18 lety a díky neúnavné práci tisíců dobrovolníků funguje úspěšně dodnes. Také u nás, v České republice, existuje jazyková mutace, kterou spravují desítky nadšenců. Abychom vám je a jejich práci přiblížili, oslovili jsme Vojtěcha Dostála, předsedu spolku Wikimedia, který českou Wikipedii zastřešuje. 

V tomto rozhovoru se dozvíš:

  • jak jsou zaměstnanci Wikipedie placení;
  • kolik Čechů se na rozšiřování obsahu Wikipedie podílí;
  • jak vypadá typický wikipedista;
  • k čemu je Wikipedie dobrá a k čemu bys ji využívat neměl;
  • které příspěvky se snaží lidé s nekalými úmysly měnit;
  • jak je na tom Wikipedie v nesvobodných zemích.

Jak Wikipedia vznikla? Kdo ji založil a kdo ji v současnosti vlastní?

Wikipedii založil 15. ledna 2001 internetový podnikatel a snílek Jimmy Wales. V té době spustil dva projekty – Nupedii, kterou měli psát odborníci, a Wikipedii, kterou svěřil dobrovolníkům s tím, že to bude taková přípravka pro Nupedii. Jenže po roce se zjistilo, že na Wikipedii dobrovolníci napsali řádově více článků než na Nupedii psanou experty. A nakonec jen Wikipedie přečkala až do současnosti. Dnes ji vlastní a provozuje neziskovka, nadace Wikimedia se sídlem v Kalifornii.

Jak ses k Wikipedii dostal ty? Pamatuješ si na svůj první příspěvek?

K Wikipedii jsem se dostal až v roce 2007, tedy poměrně pozdě, do té doby jsem o ní snad ani pořádně neslyšel. Bylo mi šestnáct a zajímala mě příroda, tak jsem napsal článek „lišejník“. Tenkrát jenom pár vět, dneska je to příšerně dlouhý článek.

A co nakonec vedlo k tvému rozhodnutí začít přispívat pravidelně?

Stručně: moje grafomanie. Rád píšu.

Desátá česká Wikikonference

Wikipedie je zakázána v Číně a Turecku, Afričané se přes ní informovali během epidemie eboly, říká její český správce
Wikipedie je zakázána v Číně a Turecku, Afričané se přes ní informovali během epidemie eboly, říká její český správce Zdroj: Commons.wikimedia.org / Pavel Hrdlička

Jak to je na Wikipedii s odměnami? Je veškerá práce dobrovolnická, nebo editoři či správci dostávají plat?

Veškerá práce na článcích na Wikipedii je dobrovolná. Také správci, kteří jsou často opravdu vytížení, protože vykonávají různé technické funkce navíc oproti běžným uživatelům, jsou neplacení. Zaměstnanci nadace Wikimedia řídí věci, které se u jedné z nejnavštěvovanějších webových stránek světa dobrovolnicky dělat nedají – vývoj softwaru, péče o servery, fundraising nebo třeba různé projekty na podporu Wikipedie. Tam máme celosvětově několik stovek zaměstnanců, v drtivé většině v IT oborech. 

Kolik lidí se na české Wikipedii podílí?

Celkem už českou Wikipedii editovaly tisíce lidí. Těch pravidelných wikipedistů je ale méně. Aspoň pět změn měsíčně udělá asi 600 lidí. Těch superaktivních, kteří udělají měsíčně 100 změn a více, je na české Wiki jen kolem stovky. Máme ale i kolegy, kteří za život už udělali i více než 100 000 editací!

Domů
Sdílet
Diskuse