Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2019 9:27
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Facebook je tak zoufalý, že lidem platí za přístup ke všem osobním informacím. Monitoruje zprávy, polohu i fotky

TECH
Uložit Uložené

Sociální síť se chce udržet na vrcholu za každou cenu.

Pokud existuje technologický gigant, při kterém za poslední měsíce lidé ztratili i poslední špetky důvěry, tak je to nepochybně Facebook. Už v minulosti se zjistilo, že sociální síť byla často atakována vnějšími faktory a ukradeny byly miliony údajů o uživatelích, aniž by o tom byli prvotně informováni.

Facebook zasáhl i skandál spojený s firmou Cambridge Analytica, která údaje lidí využila k politickým účelům a manipulaci, za což musel Mark Zuckerberg předstoupit i před americký kongres. Praktiky sociální sítě kritizoval už i šéf Apple Tim Cook, který určitě nebude nadšený novými zjištěními o tom, jak se Facebook snaží udržet na vrcholu.

Zoufalá sociální síť v posledních letech platila uživatelům ve věku od 13 do 35 let přibližně 20 dolarů měsíčně za to, aby jí poskytli kompletní přístup ke všem aktivitám na svém mobilu. Stačilo si stáhnout speciální aplikaci a program Facebook Research se pustil do práce.

Facebook je taký zúfalý, že ľuďom platí za prístup ku všetkým osobným informáciám. Monitoruje správy, lokalitu aj fotky
Facebook je taký zúfalý, že ľuďom platí za prístup ku všetkým osobným informáciám. Monitoruje správy, lokalitu aj fotky Zdroj: Pxhere

Jak uvedl odborník portálu TechCrunch, díky aplikaci se Facebook dostal k údajům jako soukromé zprávy, všechny posílané videa i fotografie nebo aktivity v prohlížečích. Sociální síť dokonce chtěla i screenshoty historie objednávek z Amazonu. Síť byla schopna monitorovat i umístění, protože její uživatelé za peníze poskytli přístup i k GPS.

Odborníci se shodují, že Facebook se natolik obává potenciálního sesazení z trůnu, že dokáže vymyslet prakticky cokoliv, aby se dostal do hlavy svých uživatelů a našel nový projekt jako WhatsApp. Sociální síť jednoduše potřebuje dominovat tak, jak se jí to dařilo dosud, a svou pozici na trhu si upevňuje sondováním do těch nejintimnějších údajů, které lidé přes mobil sdílejí.

V reakci na zjištění již Facebook vydal prohlášení, že aplikaci Facebook Research pro iOS už stahuje. Přehrabáváním se v zašifrovaných datech v mobilech s operačním systémem iOS a následným prolamováním tohoto šifrování pravděpodobně síť porušila podmínky Apple, což zmiňovaného Tima Cooka určitě nepotěšilo.

Aplikace pro Android však bude pokračovat i nadále. Není známo, co v údajích Facebook hledá, ale s neomezeným přístupem k celému digitálnímu životu lidí má volnou ruku.

Domů
Sdílet
Diskuse