Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. února 2019 10:41
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Muž našel 30 let starý Apple počítač a zjistil, že pořád funguje. Mohl dokonce pokračovat v uložené hře

TECH
Uložit Uložené

Počítač Apple IIe neměl problém naběhnout ani po dlouhých letech strávených na půdě.

Američan John Pfaff nevěřil vlastním očím, když na půdě domu svých rodičů narazil na zařízení, které používal snad před 30 lety. Úložné prostory domu ukrývaly starý počítač Apple IIe a John zareagoval přesně tak, jak bys od staršího nadšence technologií očekával. Hned se počítač pokusil zapnout a kupodivu naskočil bez jakýchkoliv problémů.

Když v krabicích z domu rodičů začal nacházet i diskety s hrami, vyzkoušel jednu z nich nacpat dovnitř a zjistil, že počítač mu nabízí možnost pokračovat ve hře přesně tam, kde kdysi skončil.


Samozřejmě si nepamatoval, kde před desítkami let přestal, ale takovým způsobem přešel přes hry jako Adventureland, Millionware, Neuromancer a Olympic Decathlon.

Většina z nás si tento počítač pravděpodobně nemá jak pamatovat, protože byl z trhu vyřazen v roce 1993, čili 10 let po představení, a v Česku by se běžný člověk k takovému americkému počítači nedostal.

Jak informuje CNN, konkrétní model Apple IIe nabízel na svou dobu pokročilé funkce jako používání velkých a malých písmen díky tlačítkům Shift a Caps Lock. John se nakonec zasmál situaci, když zařízení ukázal svým dětem.

Jeho nejstarší dítě jen nevěřícně hledělo na kopu součástek a ptalo se, zda jde opravdu o počítač. Žádné dítě nemohlo identifikovat, k čemu by mohly sloužit diskety, což není zvláštní, když se člověk podívá na to, jaké vychytávky dnes nabízí trh moderních technologií



Domů
Sdílet
Diskuse