Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2019 20:19
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Lidé přestávají očkovat už i domácí mazlíčky. Bojí se, že budou trpět autismem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědecké poznatky se v době internetové berou na lehkou váhu.

Stále více lidí věří, že očkování může domácím zvířatům způsobit autismus. Svědčí o tom zvěrolékaři z celého světa. Australský veterinář Sam Kovac v rozhovoru pro deník Guardian uvedl, že v posledních týdnech zaznamenal významný nárůst klientů, kteří se obávali, že jejich domácí zvířata kvůli očkování onemocní autismem nebo autoimunní chorobou.

Někteří z nich se nechali přesvědčit, ale mnozí měli z jeho ordinace po záplavě hysterických argumentů odejít. 

Kovac o varujícím nárůstu páníčků ovlivněných dezinformacemi napsal článek pro deník Sydney Daily Telegraph. Upozornil v něm na fakt, že neočkovaní psi jsou ohroženi parvovirózou, kterou označil za „jeden z nejděsivějších a nejhorších virů, jaké si jen dokážete představit.“

Nejbizarnější na celé fámě je fakt, že autismus u domácích zvířat neexistuje. Respektive, v celé historii nebyl zaznamenán jediný případ autismu u zvířete a ani neexistují zařízení, která by dokázala tuto nemoc u psů a koček diagnostikovat.

Nicméně, spolu s rozvojem sociálních sítí se rozšířily i možnosti šiřitelů „alternativních faktů“ a v posledních letech věří nepodloženým informacím o škodlivosti očkování stále více lidí. 

Doporučeno
Pokud v Česku nedáš očkovat své dítě, můžeš dostat pokutu 10 tisíc korun. Nepomohou ti ani konspirace o autismu a jedech Pokud v Česku nedáš očkovat své dítě, můžeš dostat pokutu 10 tisíc korun. Nepomohou ti ani konspirace o autismu a jedech 21. února 2019 11:42

Situace už je natolik vážná, že Světová zdravotnická organizace zařadila „odpor vůči očkování“ do seznamu 10 nejvážnějších globálních zdravotních hrozeb. Zároveň upozornila, že za poslední období stoupl počet případů spalniček  o 30 % a nemoc se vrátila i do zemí, kde byla již téměř vymýcena. Nízká proočkovanost lidí a zvířat může v takovém podhoubí způsobit katastrofu. 

Příkladem budiž případ z roku 1994, kdy se na předměstí Brisbane objevil virus hendra. Onemocnělo jím 14 koní a po čase i jejich trenér, který nákaze podlehl. Od té doby se již neobjevil a koně, potažmo jejich majitele/trenéry, před ním chránilo očkování. Dnes se ale australští veterináři setkávají s odmítáním očkování. Podle Australské asociace veterinářů je ale jejich odpor založen na iracionální víře.

Ve Velké Británii je podle PDSA (The People's Dispensary for Sick Animals) v současnosti čtvrtina štěňat neočkována. To odpovídá 2,2 milionu psům vystaveným krutým chorobám.

Domů
Sdílet
Diskuse