Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. dubna 2019 15:02
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Amazon platí tisíce lidí, aby poslouchali tvé příkazy hlasové asistence Alexe

TECH
Uložit Uložené

Může se tedy stát, že svůj špatný hudební vkus sdílíš i s někým dalším.

Technologie nám denně usnadňují život a jsou již jeho nedílnou součástí. Ať už se jedná o mobilní telefony, počítače nebo v poslední době také o hlasové asistente. Mezi nejznámější asistenty rozhodně patří Amazon Echo, v jehož nitru se ukrývá asistentka Alexa.

Stačí vyslovit kouzelné slovíčko „Alexa“ nebo „Echo“ a zadat některý ze stovky různých příkazů, kterými aktuálně disponuje její umělá inteligence. Lze si tak objednat nákup až do domu, napsat nákupní seznam, ovládat chytrá světla a topení domácnosti, pouštět hudbu nebo například nastavit budík na zítřejší ráno.

Alexa tě tedy tak nějak neustále poslouchá, přesněji řečeno čeká na oslovení. Nově se však dostala na povrch i informace, že nejen ona, ale i speciální týmy společnosti Amazon tě mohou poslouchat.

Společnost má totiž profesionální týmy lidí v několika zemích světa, kteří na plný úvazek poslouchají uložené příkazy v osmihodinových směnách a pomocí nich se následně snaží vylepšovat své služby a reakce, které od Alexy očekáváš.

Někteří mohou v databázi správně spojovat hudební umělce s tím, co jsi měl na mysli, místo toho, co ti špatně pustila Alexa, jiní například opravují systém nakupování v domovském obchodě Amazon.

Dle slov Amazonu se ale není vůbec čeho bát, v tomto oddělení je kladen velký důraz na soukromí uživatelů a je zde takřka nulová tolerance pochybení někoho ze zaměstnanců.

Zároveň je také potřeba si uvědomit, že společnost zpracovává jen malé procento nahrávek a i tak se jedná pouze o příkazy, které začaly oslovením Alexy. Není třeba se tedy bát, že by docházelo k nahrávání konverzace v pohodlí domácnosti. S jistou vyjímkou.

Pokud doma již některého z hlasových asistentů máš, občas se ti mohlo stát, že se ti spustil, aniž bys mu k tomu dal svolení. To má jednoduché vysvětlení, někdy jsi zkrátka použil slovo, které znělo podobně jako oslovení asistenta a ten se podle něho spustil. V ten moment se tedy může stát, že do Amazonu odejde i nahrávka, která neměla s příkazem Alexy nic společného.

Domů
Sdílet
Diskuse