Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. června 2019 10:37
Čas čtení 0:00
Denisa Bodková

30 minut sezení u počítače je zátěž na tělo. Firmy by měly zaměstnancům zajistit více pohybu, tvrdí kondiční trenérka

REFRESHER
Uložit Uložené

Katku denně navštěvují 30letí klienti s problémy páteře. Co by si měli osvojit lidé se sedavým zaměstnáním?

Denně sedíš hodiny shrbený za počítačem a myslíš, že když si po práci půjdeš zasportovat, tvému tělu to neuškodí? Omyl.

Lidí se sedavým zaměstnáním je stále více a o tom, jaký to má vliv na naše tělo, fyzické a dokonce psychické zdraví, jsme si popovídali s kondiční trenérkou Katarínou Gerhátovou, která studuje i fyzioterapii. Často za ní chodí už 30letí klienti s problémy páteře, právě kvůli dlouhodobému pohybovému stereotypu. Co jim radí?

trenerka
trenerka Zdroj: www.instagram.com

V článku se dozvíš: 

  • Jaké problémy mohou postihnout člověka se sedavým zaměstnáním;
  • co je nejčastější chybou při dlouhodobém sezení;
  • zda je dobré v práci sedět na míči;
  • zda stačí po práci hodina sportování;
  • zda nahradí denní pohyb i cesta do práce na kole;
  • jak vypadá ideální pozice v sedě;
  • jak mění moderní firmy přístup k pohybovému stereotypu svých zaměstnanců;
  • co by měl zaměstnavatel v rámci pohybu zajistit svým zaměstnancům;
  • jak ovlivňuje nedostatek pohybu na psychiku.

Co čeká člověka, který denně sedí 8 hodin v zaměstnání a pracuje tak již zhruba 20 let?

Už jen to, že někdo dělá 20 let na jednom místě, může mít na něj psychický dopad. Ale co se týče fyzického zdraví člověka, po dlouhodobém pohybovém stereotypu si člověk přetěžuje stále stejné svalové skupiny, ty se zkracují a tím pádem se nám pomalu mění celé držení těla. Ruku v ruce s tím jdou špatné pohybové návyky, bolesti kloubů a mnohá nepříjemná onemocnění.

Největší chybou při sezení je čas, který sezením strávíme. Už sed, který je delší než půl hodiny, není pro naše tělo dobrý.

Jaké onemocnění mohou takového člověka postihnout?

Pro naše tělo je sezení dlouhodobou zátěží a jsou s tím spojená i vážná onemocnění. Tím, že se člověk nehýbe, stagnuje krev v žilách, lidem otékají nohy, přijdou křečové žíly, srdce nepracuje tak, jak má a to má vliv i na dýchání a množství kyslíku v mozku. Vznikají z toho onemocnění srdce či cukrovka.

Jakou největší chybu při sezení v práci děláme?

Největší chybou při sezení je čas, který sezením strávíme. Už sed, který je delší než půl hodiny, není pro naše tělo dobrý. Pokud děláš s laptopem a máš možnost se s ním někam přesunout, je dobré měnit místa. Nebo se jen občas projít, postavit se, protáhnout. Stačí když se postavíš a hned máš i lepší spalování.

trenerka
trenerka Zdroj: Refresher

Fit míč je nestabilní pomůcka, nutí člověka více pracovat s těžištěm, ale rychle si na ni tělo zvykne a úplně v pohodě se na ní dá i hrbit.

Čili stačí, když se párkrát za den postavím a projdu se?

Efektivní jsou především změny polohy při sezení. Zda sedím narovnaná nebo mám nohu pod sebou, je to úplně jedno, pokud sedím v jedné pozici hodinu nebo i více.

Pokud pravidelně měním pozice vsedě, mohu se občas i hrbit?

Pár minut může člověk klidně sedět i shrbený, tělu to neublíží, pokud pravidelně mění polohy. Často od klientů slýchám, že sedí v jedné poloze v práci i tři hodiny a ani se nepostaví od notebooku. To je to nejhorší, člověk je pak celý rozlámaný.

Kdysi bylo trendem místo židle sedět na míči, aby člověk seděl vzpřímeně. Avšak fit míče z kanceláří jaksi vymizely. Ty máš na to jaký názor?

Ano, kdysi byl trend, že „vyměň židli za fit míč a vyhrál jsi“. Ale opět, je to jen sed. Fit míč je nestabilní pomůcka a nutí tě více pracovat s těžištěm, ale tělo si na ni rychle zvykne a úplně v pohodě se na ní dá sedět i shrbeně. Fit míč je super pomůcka, ale spíše na občasnou změnu pozice v kanceláři.

trenerka
trenerka Zdroj: Refresher

Běžně mám klienty kolem 30, kteří mají již nyní bolesti zad, křížů, ramen, či krku.

Neexistuje jedna ideální pozice, v níž by člověk mohl v práci sedět, aniž by to tělu ublížilo?

Domů
Sdílet
Diskuse