Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2019 14:10
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Jupiter vystrašil některé astronomy. Jeho symbol se podle nich začal chovat zvláštně

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

Ne všechno je však tak, jak se na první pohled zdá.

Největší planeta sluneční soustavy opět poutá pozornost vědecké obce. Jen nedávno obletěly svět záběry gigantického výbuchu neznámého tělesa, nyní se do pozornosti dostává znovu. Objektem zájmu ale není následek exploze, ale věc, která je na planetě přítomna již stovky let. Jde o Velkou červenou skvrnu. O novém dění informuje portál msn news.

Nachází se v atmosféře tělesa a dodnes o jejím původu nevíme mnoho. Ve své podstatě jde o bouři, resp. velký bouřkový systém větší než naše Země. Pozorovali ji už v období prvních teleskopů a pozorování vzdálenějšího vesmíru. Jelikož rotuje od západu na východ (opačně oproti okolí), tak „přešlapuje na místě“. Jde o jakýsi symbol planety Jupiter, na kterém je stále co zkoumat.

Nejnovější záběr naší největší planety

Jupiter vystrašil amatérskych astronómov. Jeho symbol sa začal správať zvláštne
Jupiter vystrašil amatérskych astronómov. Jeho symbol sa začal správať zvláštne Zdroj: NASA, ESA/A. Simon/M.H. Wong

V nedávném období začali amatérští astronomové pozorovat, že se s Velkou červenou skvrnou děje něco zvláštního. Ztmavla a byla červenější než kdykoliv předtím. Připadalo jim to, jakoby se trhala a ztrácela na síle mnohem rychleji, než čekali. Své pozorování a záznamy okamžitě posílali do NASA a dalších vesmírných institucí. A dostalo se jim i reakce.

Přišla jim odpověď, která však jejich tvrzení vyvrátila. Podle NASA se díra nezačala chovat zvláštně, jen došlo k jejich chybnému, resp. mylnému pozorování. Trhání připomínaly jen menší bouře po okraji skvrny a změnu barvy mohla mít za následek zvýšená koncentrace určitých materiálů v atmosféře.

Domů
Sdílet
Diskuse