Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. srpna 2019 16:52
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Gretina plavba nejde podle plánu, museli změnit kurz. Jachta prý ani není tak ekologická, jak se na první pohled zdá

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mladá aktivistka cestuje do USA.

O mladé švédské teenagerce Gretě Thunberg je v posledních dnech hodně slyšet. Nedávno vyhodila ze sálu novináře a avizovala, že se přeplaví jachtou z Evropy do USA. Chce tak lidem ukázat, že se dá cestovat i způsobem, který životnímu prostředí tolik neubližuje.

Doporučeno
Planeta umírá a je nám to úplně jedno. Máme však želízko v ohni, švédskou aktivistku Gretu Thunberg Planeta umírá a je nám to úplně jedno. Máme však želízko v ohni, švédskou aktivistku Gretu Thunberg 30. července 2019 15:20

Nasedla tedy na závodní jachtu jménem Malizia a 14. srpna vyrazila. Kvůli počasí však hned na začátku cesty musela jachta změnit kurz, napsal deník Bild. Posádka měla plout kolem Irska, momentálně se jachta nachází na pobřeží Francie.

Zvykají si na těžké podmínky 

Pokud by nezměnili kurz, jachta by měla problém se silnými vlnami. Francouzské pobřeží je z hlediska bezpečnosti rozumnější volbou, proto se vydali na jih. Gretu na cestě do New Yorku doprovází kapitán Boris Hermann. Ten pravidelně tweetuje na svém účtu na sociální síti. V tom dnešním se vyjádřil, že noc byla náročná, ale každý si pospal.

Momentálně se snaží najít způsob, jak na jachtě co nejefektivněji fungovat. „Vše je pomalé: pohyb, oblékání, vaření a tak dále. Zatím je vše v pořádku, zvykneme si,“ popisuje dosavadní zkušenosti a pocity.

Jachta je velmi rychlá, ale zároveň i velmi malá, pohodlí na ní najdou cestující jen těžko. Plaví se nejen švédská aktivistka a kapitán, ale i otec Grety Svante, dokumentarista Nathan Grossman a Pierre Casiraghi, syn monacké princezny Caroline. Cesta by měla trvat 2 týdny, aktivistka cestuje na klimatickou konferenci v New Yorku. Odtud by měla jet do Chile, kde by se měla zúčastnit světové klimatické konference.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Greta Thunberg (@gretathunberg),

Na svůj Instagram zavěsila fotku už i Greta. „Den druhý. 100 námořních mil západně od Finisterre. Rušná noc, ale spala jsem překvapivě dobře. Objevili se i delfíni, plavali podél lodě!“ napsala na sociální síť. Na Instagramu plánuje zaznamenat celou dvoutýdenní cestu, sleduje ji 2,5 milionu lidí.

Je tato plavba tak „zelená“, jak se na první pohled zdá?

Gretin krok vypadá ušlechtile. Je schopná obětovat výrazně více času a energie, aby pomohla planetě. Nemluvě o tom, že o komfortu na jachtě nemůže být ani řeč – potřebu provádějí do kyblíku, vaří si na plynovém hořáku a nemají ani umyvadlo. Problémy také může nadělat i počasí.

Český zpravodajský web iDNES se na celou plavbu aktivistky podíval odborným okem. Kontaktovali zkušeného mořeplavce Rudolfa Krautschneidera a ten tvrdí, že pokud by každý cestoval na jachtě jako ona, následky jsou katastrofální. Při jejich výrobě vyrobíme mnohem více emisí, než při výrobě vozu sériovou výrobou.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Greta Thunberg (@gretathunberg),

Navíc každá musí mít motor. „Bez něj byste ani nevyšli z přístavu. Jakmile máte motor, máte odpad,“ cituje web Krautschneidera, který se plavil po všech mořích. Mořeplavec říká, že pokud by všichni nasedli do jachty jako ona, příroda by trpěla tisícinásobně více, než když lidé létají letadlem. Oceňuje však, že i mladí lidé jako ona se rozhodli věnovat ekologii a toto je podle něj spíše jen způsob, jak na sebe upoutat pozornost.

Domů
Sdílet
Diskuse