Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2019 12:07
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Na Slovensku začne od roku 2022 platiť povinné zálohovanie PET fliaš a plechoviek

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

PET fľaša od minerálky za 12 centov, plechovka od koly za 10 centov.

Od roku 2022 začne na Slovensku platiť povinné zálohovanie PET fliaš a plechoviek. Zákon totiž dnes prešiel parlamentom. 

Plastové PET fľaše budú zálohované sumou 12 centov, ktoré potom získaš späť, ak ich vrátiš v zálohovacích automatoch. Vykupovať ich budú musieť všetky obchody s predajnou plochou väčšou než 300 štvorcových metrov. 

Plechovky od koly, piva a iných podobných nápojov budú zálohované 10 centami. Je možné, že výrobcovia budú o túto sumu nútení zvýšiť aj predajnú cenu svojich nápojov. 

Z povinnosti vykupovať fľaše a plechovky budú vyňaté obchody, kde sú nápoje len doplnkovým tovarom pri pokladniach. Týka sa to napríklad drogérií, predajní s náradím, ale aj kníhkupectiev a trafík.

V druhom čítaní je tiež novela zákona o odpadoch, podľa ktorej by mohli niektoré jednorazové plasty z trhu zmiznúť úplne. Zákaz miery na plastové taniere, slamky, vatové tyčinky a poháre z ťažko recyklovateľných plastov., ktorý nie je biologicky rozložiteľný.

Ľudia vyhadzujú vnútornosti aj doklady. Boli sme na skládke odpadu
Ľudia vyhadzujú vnútornosti aj doklady. Boli sme na skládke odpadu Zdroj: Matúš Majer/REFRESHER

Od roku 2023 by podľa nej mala byť povinná separácia odpadu pre všetky obce a smetiarske autá by museli byť vybavené vážiacim systémom, aby mohli množstvá zozbieraného odpadu nahlasovať. 

Domů
Sdílet
Diskuse