Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2019 14:26
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Venuše mohla kdysi hostit život. Nová studie tvrdí, že její atmosféra nebyla vždy tak nehostinná jako dnes

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Druhá planeta od Slunce rozhodně nepatří k nejchladnějším objektům naší sluneční soustavy, ale podmínky pro vznik života se zde vytvořit mohly.

Venuše je druhou planetou v pořadí od Slunce a je velká přibližně jako naše Země. Jedním z rozdílů však je, že na jejím povrchu vládnou teploty až 450°C, což těžko zvládají i odolné pozemské technologie, natož lidské bytosti. Avšak už naši předkové, kteří měli k dispozici primitivní technologie, upírali své zraky k nebesům a věřili, že i na této planetě může existovat život. A právě o myšlence života na Venuši hovoří i nové vědecké zjištění, informuje web sciencealert.com.

Doporučeno
Český vynález fascinuje svět. Uprostřed pouště umí vyrábět 100 litrů pitné vody denně (Rozhovor) Český vynález fascinuje svět. Uprostřed pouště umí vyrábět 100 litrů pitné vody denně (Rozhovor) 11. září 2019 12:30

Samozřejmě, v průběhu posledních milionů let je jen horkým, nehostinným a mraky zahaleným objektem. Nicméně, ne vždy tomu tak muselo být, naznačuje nová studie. Tým výzkumníků představil ve švýcarské Ženevě svou hypotézu, která zaujala širokou vědeckou obec. Tvrdí, že kdysi dávno mohla mít Venuše podmínky jako naše Země.

Předpokládají, že za souhry několika fyzikálních faktorů mohla být tato planeta schopna na svém povrchu udržet obrovské plochy vody. K tomu všemu měly převládat teploty v rozmezí 50 °C a méně, což je příznivé pro vznik života. Příznivé období mělo trvat několik miliard let. Avšak poté došlo k prudké změně, o níž stále víme málo.

Přibližně takto vypadá povrch Venuše. Jen si domysli ještě hustou a horkou atmosféru

Venuša mohla kedysi hostiť život. Nová štúdia tvrdí, že jej atmosféra nebola vždy taká nehostinná
Venuša mohla kedysi hostiť život. Nová štúdia tvrdí, že jej atmosféra nebola vždy taká nehostinná Zdroj: NASA

Na Venuši se muselo odehrát něco velkého s obrovským dopadem, což vypustilo do její atmosféry značné množství plynů a oxidu uhličitého. A to až tolik, že planeta se z toho dodnes nevzpamatovala.

Domů
Sdílet
Diskuse