Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. září 2019 15:49
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Zaměstnanci pražského letiště zapomněli atrapu bomby v letadle, tvrdí libanonský deník. Letiště Václava Havla to popírá

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Balíček obsahoval mýdlo spojené dráty s mobilním telefonem.

Na letišti v Bejrútu, hlavním městě Libanonu, byl o víkendu zajištěn předmět připomínající výbušné zařízení. Nakonec se ukázalo, že šlo o atrapu, která měla být určena k testu účinnosti skenerů v Praze. Balíček, který měl být po testu odstraněn, byl ale zapomenut v letadle společnosti Qatar Airways a bez povšimnutí dopraven z Prahy až do Bejrútu. Informuje o tom libanonský deník The Daily Star.

Inkriminovaný balíček obsahoval ikonické mýdlo s jelenem spojené pomocí drátů s tlačítkovým telefonem značky Nokia. Podle informací libanonského deníku byl balík nedopatřením umístěn do letadla, kde jej po vykládce zaměstnanci bejrútského letiště prověřili, odhalili, že jde o atrapu a následně se obrátili na kolegy z Prahy. V současnosti má podle informací The Daily Star na pražském letišti probíhat vyšetřování s cílem odhalit, jak k incidentu došlo. 

K podobné situaci došlo v roce 2009 na Slovensku, kde zaměstnanci letiště v Popradu zapomněli v batohu nic netušícího cestujícího výbušninu. K omylu došlo během výcviku služebního psa a výbušné zařízení bylo odhaleno až po přistání v Irsku. Výbušnina sice neobsahovala roznětku, ale průběh incidentu vyvolal na Slovensku bouři nevole, která skončila odstoupením ředitele pohraniční a cizinecké policie Tibora Maka z funkce. 


Aktualizace: 

Letiště Václava Havla incident popírá. Jeho bezpečnostní složky prý žádný chybějící testovací balíček neevidují a zařízení, o kterém informuje libanonský deník, prý neodpovídá verzím, které pražské letiště používá.

„Bezpečnostní složky Letiště Praha žádný chybějící testovací balíček neevidují. Všechna naše testovací zařízení jsou řádně označena v českém i anglickém jazyce a jsou na nich uvedeny kontakty, na kterých by nás mohl v případě nálezu kdokoli kontaktovat, což se nestalo.

Zařízení, které je zobrazeno na fotografii v článku, na který se odkazujete, zároveň neodpovídá verzím, které používáme. Ze zprávy také není jisté, zdali bylo zařízení součástí zavazadla cestujícího nebo balíčku v rámci přepravy zboží, která je v kompetenci jiných subjektů,“ vyjádřila se pro REFRESHER specialistka externí komunikace Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Domů
Sdílet
Diskuse