Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2019 16:36
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

„Lidstvo možná není na objev života na Marsu připraveno,“ tvrdí vědec z NASA

ZAJÍMAVOSTI NASA
Uložit Uložené

Po mikroorganismech nebo vodě bude na rudé planetě pátrat už příští mise.

Nejen SpaceX Elona Muska, ale i NASA se chystá znovu přistát na Marsu. V červenci 2020 tam má vyslat lunární vozidlo Rover.

Kromě běžného výzkumu bude opět pátrat i po známkách života, ať už současného nebo toho, který na rudé planetě mohl fungovat před miliony let.

Britský The Telegraph však otevírá zajímavé téma, o kterém hovoří James L. Green, šéf divize planetárního výzkumu v NASA. Otázkou má být, zda je lidstvo na takový objev živých organismů mimo Zemi připraveno.

„Bude to revoluční. Odstartuje to nový způsob myšlení. Ale nemyslím si, že jsme připraveni na výsledky. Nejsme,“ říká Green.

"Ľudstvo možno nie je na objav života na Marse pripravené," tvrdí vedec z NASA
"Ľudstvo možno nie je na objav života na Marse pripravené," tvrdí vedec z NASA Zdroj: www.youtube.com

Rover má už za rok posbírat další vzorky povrchu, který pak přinese na další zkoumání vědcům na Zemi. Asistovat mu bude i evropský ExoMars, který se tam vyveze ve stejné raketě.

O žádných známkách života na Marsu zatím nevíme, šéf velkého oddělení v NASA však říká, že to může být způsobeno velkou radiací na jeho povrchu. „Pokud je prostředí takto extrémní, život zaleze do kamenů,“ říká Green.

Doporučeno
Nové fotografie ti ukážou Mars, jak jsi jej ještě neviděl. Duny připomínají zmrzlinu Nové fotografie ti ukážou Mars, jak jsi jej ještě neviděl. Duny připomínají zmrzlinu 22. září 2019 9:17

Jednou z podstatných podmínek pro úspěšné existování mikroorganismů má být voda, která podle některých vědců na našem vesmírném sousedovi už někdy tekla. Rover a ExoMars tedy budou pátrat i po jejích pozůstatcích.

Přestože má být pátrání po životě hlavním cílem příští mise, podle BBC nemáme být zklamáni ani v případě, že mise nic nepotvrdí. NASA totiž bude zkoumat i aktuální počasí na Marsu a otestuje možnost vyrábění kyslíku.

Další plány totiž hovoří o tom, že Mars v budoucnu osídlí právě lidé a posádky ze Země by tam jednou měly být schopny vybudovat permanentní kolonii.

Domů
Sdílet
Diskuse