Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2019 17:13
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Za Jupiterem se může skrývat spousta asteroidů schopných ohrozit Zemi. Nevidíme je

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Jejich dráhu nelze přesně vypočítat.

O různě velkých asteroidech ve vesmíru píší média poměrně často. Před většinou z nich jsme však v bezpečí. S dráhou naší planety se totiž nakonec buď neprotnou nebo jsou příliš malé, takže bezpečně shoří v její atmosféře. 

Jak ale píší IBTimes, část z vesmírných kamenů je stále pořádnou loterií. Kvanta objektů pozorovat nedokážeme, protože naše teleskopy oslepuje Slunce, případně se skrývají za jinými planetami.

Doporučeno
Elon Musk žádá ochranu Země před asteroidy. Tvrdí, že ke srážce jednou určitě dojde Elon Musk žádá ochranu Země před asteroidy. Tvrdí, že ke srážce jednou určitě dojde 20. srpna 2019 11:25

Astronom Kenta Ošima z Astronomické univerzity v Japonsku takto podle webu upozorňuje na neznámé množství potenciálně nebezpečných asteroidů ukrývajících se za Jupiterem

Některé kolem něj krouží, ale jiné planetu následují spolu s jejím orbitem kolem Slunce a jsou tak kryté před našima očima.

Kdykoli mohou být ovlivněny gravitací ostatních planet nebo jakýchkoli dalších objektů ve vesmíru, což by vedlo k nepředvídatelným změnám v jejich trajektorii a také případnému náhlému nasměrování na Zem.

Za Jupiterom sa môže skrývať množstvo meteoritov, schopných ohroziť Zem. Nevidíme ich
Za Jupiterom sa môže skrývať množstvo meteoritov, schopných ohroziť Zem. Nevidíme ich Zdroj: Pixabay.com

V Ošimaově hledáčku je hlavně asteroid s názvem 2004 AE9. Ten nyní krouží kolem Jupiteru ve vzdálenosti přibližně 224 milionů kilometrů. To je téměř polovina ze vzdálenosti mezi Jupiterem a Marsem, tedy údajně dostatečně blízko na to, aby ho každý přechod mírně odklonil a drasticky tak změnil jeho putování vesmírem.

Asteroidy jsou navíc kvůli nerovnoměrnému povrchu a rotaci daleko nepředvídatelnější než „kulaté“ planety.

Domů
Sdílet
Diskuse