Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. června 2015 17:24
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Google vyvíjí unikátní aplikaci, která z fotografie jídla dokáže vypočítat jeho kalorickou hodnotu

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Im2Calories je nový software vyvíjený společností Google, který z pouhé fotografie jídla určí množství jeho kalorií. Aplikaci postačí obyčejná fotka z Instagramu a má lidem přinejmenším usnadnit vedení jídelníčku.

Fotografování naservírované porce jídla je v současné době bez zjevného důvodu jakýmsi trendem mezi převážně mladou populací. Sociální sítě jsou těmito snímky zaplněny a uživatelé tak mohou bez potu na tváři žít s vědomím, že jejich přátelé mají o pravidelný přísun potravin postaráno. Skupina vývojářů ze společnosti Google v čele s vědcem Kevinem Murphym se ale před nedávnem rozhodla tento celosvětově rozšířený fenomén přezdívaný Food Porn špetkou inovace okořenit a na konferenci v Bostonu představili svůj nejnovější projekt. 

Google vyvíjí unikátní aplikaci, která z fotografie jídla dokáže vypočítat jeho kalorickou hodnotu

Jedná se o systém umělé inteligence s názvem Im2Calories, který by z jediné fotografie jídla na talíři měl rozpoznat jeho jednotlivé ingredience a následně také vypočítat jeho kalorickou hodnotu. Tvůrci funkci Im2Calories předvedli na příkladu, kdy aplikace dokázala ze snímku rozpoznat dvě vajíčka, dvě palačinky a tři plátky slaniny. Následně program z fotky určí velikost jednotlivých potravin v poměru k velikosti talíře a zároveň do výpočtu zahrne také použitá ochucovadla a koření. Tvůrci si představují, že kromě množství kalorií by program mohl v budoucnosti uživateli sdělit i celkovou nutriční hodnotu snímaného jídla. 

Co se týče úspěšnosti rozpoznávání a výpočtů, systém se bude zdokonalovat s počtem jeho užití. Im2Calories je poloautomatický systém, čili když se program ve svém návrhu splete, uživatel ho může v rozbalovacím menu opravit a tím se budoucí úspěšnost opět o něco zvýší. Murphy při své prezentaci uvedl, že „pokud bude fungovat na 30 procent, je to dost k tomu, aby to mohli lidé začít používat“. Vývojáři díky tomu budou totiž schopni sbírat data a postupem času program dále zlepšovat. Příjemnou zprávou je navíc fakt, že pro přibližný výpočet kalorií aplikace nebude potřebovat fotografie ve vysokém rozlišení.

Google vyvíjí unikátní aplikaci, která z fotografie jídla dokáže vypočítat jeho kalorickou hodnotu
 

Google si už stihl aplikaci nechat pojistit patentem, ale zatím ještě není jasné, kdy by měla být dostupná nebo jaká by měla případně být její cena. Program se v současné době stále nachází ve vývoji, ale podle Murphyho se už nyní objevila spousta zájemců, kteří by jej rádi využívali. A i když by nebyl program vždy naprosto přesný, Murphy věří, že pomůže lidem s vedením jídelníčku, aniž by museli jednotlivé položky a množství zkonzumovaného jídla manuálně zadávat do jiné aplikace. 

Domů
Sdílet
Diskuse