Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. března 2017 10:03
Čas čtení 0:00
Simon K.

Ortorexie aneb když tě zdravý životní styl pomalu ničí a zabíjí

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Příběhy a fakty, u kterých budeš žasnout. Ortorexií pravděpodobně trpí i několik lidí v tvém okolí.

Znáš ve svém okolí lidi, u kterých se ti zdá, že jim trošku z toho zdravého stravování hrabe? Možná jde o vážnější věc, než si vůbec můžeš myslet. Orto (přímo, správně), rexie (apetit – chuť k jídlu). Celkem tedy ortorexie. Jedno slovo, které dokáže způsobit řadu problémů. Ortorexie je popisována jako patologická posedlost zdravým jídlem, které neobsahuje pesticidy, herbicidy, konzervační látky a umělé přísady. Je to strach sníst cokoliv, co není „čisté“, tedy „clean“, jak se už i u nás zdomácnělo. Na rozdíl od anorexie zde lidem nejde až tak o hubnutí, spíše se zde řeší pohled na konzumaci potravin a celkový životní styl. Nicméně, militantní dodržování takového stravování může mít negativní sociální dopady a po čase se mohou začít vyvíjet různé nutriční nedostatky vedoucí ke zdravotním problémům. Příběhy a fakta níže jsou k zamyšlení a člověk při jejich čtení nerozumí, kam to celé „zdravé stravování“ může někoho zavést.

Ortorexie aneb když tě zdravý životní styl pomalu ničí a zabíjí
Zdroj: www.vitacost.com

Abychom podpořili tento koncept, můžeme si uvést případovou studii 28leté, 1,59 metru vysoké ženy hospitalizované kvůli malnutrici (to je vlastně jakási odchylka od normálního stavu výživy, která vzniká kvůli nedostatku příjmu živin). Její hmotnost? 27 kg. Ne, to není překlep. Ve věku 14 let měla intenzivní akné, které se žádnými metodami nepodařilo zlepšit. A tak šla k bylinkáři, který jí doporučil vyhodit ze stravy všechny tuky (opravdu úžasná rada ...). Ve věku 16 let omezovala různé druhy jídel, až se z ní jako 18leté stala laktoovovegetariánka. Když měla 24, ze stravy odstranila i vejce a mléčné produkty. Její hmotnost se již pohybovala na 43 kilogramech. To se jí však stále nezdálo, až se stala raw vegetariánkou. Její menstruační cyklus se zastavil, její stav se postupně zhoršoval, až byla nakonec hospitalizována.

Praktický lékař Steven Bratman začal termín ortorexie používat v roce 1997 a přidal k němu příponu nervosa. Steven definuje ortorexii jako „fixaci na správné jezení“. Kromě toho dodává, že některé lidi můžeme klidně označit jako takové „narkomanů na zdravá jídla“. Jednoduše, v některých případech to přesahuje všechny hranice a jejich posedlost zdravým jídlem může negativně ovlivnit ostatní aktivity, zájmy, dokonce i vztahy a v konečném důsledku může být tento stav i fyzicky nebezpečný, protože v úvahu připadá anorexie či bulimie. Ve výzkumu na vzorku 994 lidí se udělal závěr, že ortorexie má patologické postoje a může podléhat obsedantně-kompulzivním symptomům. O ortorexii se však stále vedou debaty a některé názory jsou sporné. Například, Kummer a spol., Kteří se rovněž zabývali ortorexií, uvedli, že nejde o nic přímo vědecky podložitelného, ale spíše výmysl masmédií. Nuže, na ten „výmysl“ se podíváme v příbězích o kousek níže. V této studii, která sice měla jistá omezení, částečně potvrdili, že ortorexie se jeví jako častá porucha potravy, a to hlavně pro ženy, které dennodenně přemýšlejí nad „zdravou a tou správnou“ stravou. To se v konečném důsledku může přetavit v poruchy příjmu potravy obecně.

Ortorexie aneb když tě zdravý životní styl pomalu ničí a zabíjí
Zdroj: https://service.smt.docomo.ne.jp/r4d/web/noauth/blog/160616.html / gettyimages

Nebyl to však jen Dr. Bratman, díky kterému se tento pojem dostal do světa. Může za to i 25letá blogerka Jordan. Ta však netušila, kam ji to celé dostane. Jordan byla raw veganka, která si svou fanouškovskou základnu tvořenou desetitisíci lidmi vybudovala díky opěvování zdravého životního stylu a veganské stravy. Považovala ji za všelék a nejlepší možný způsob stravování. Doufala, že je to správná cesta, jak se vypořádat s jejími častými žaludečními problémy. Společně s takovými řečmi a krásnými fotkami tvořenými zelenými smoothies z kapusty, špenátu a chia semínek si budovala základnu fanoušků a dařilo se jí to. A když máte desetitisíce followerů, víte, co se stane, že? Oslovila ji veganská firma, která jí nabídla extrémně drahé detox produkty zdarma. Jordan se tedy začala detoxikovat alespoň třikrát týdně. Vždy, když detox ukončila a dala si plnohodnotné (ehm, ehm...) jídlo, její žaludeční potíže se vrátily a vrátily se vždy o něco nepříjemněji. Myslela si, že detoxy jsou cesta a měla by je dělat pravidelněji. Naskočila na kolotoč, ve kterém byly detoxy, hlad, emocionální jedení, pocit provinilosti a znovu detoxy. Jordan měla stále klapky na očích a místo toho, aby uhnula od veganství a zkusila něco jiného, aby se dala dohromady, začala z její veganské stravy vyhazovat další potraviny, které nebyly podle ní až tak zdravé a trpěla úzkostí při pojídání jídel.

Její fixace jen na pár potravin již byla v takovém stádiu, že svým followerům řekla jedno: „Trpím ortorexií a potřebuji pomoc.“ Když však takovou větu vypustila do světa, okamžitě se jí začaly ozývat desítky lidí s podobným problémem. Když se toho chytila ještě i jiná média, nastal pořádný boom a Jordan mluví o zprávách, jejichž počet přesahoval deset tisíc. 

Nutriční terapeutka Dr. Karin Kratina se specializuje na léčení poruch příjmu potravy již 30 let a sama říká: „Jako nutriční terapeutka vidím exponenciální nárůst pacientů s ortorexií. Každý týden mám alespoň jednoho člověka s těmito symptomy. Je to vážný problém. Podle mě není špatné být vegetariánem či veganem, ale problém je, že lidé moralizují jedení, hmotnost, jídlo a cvičení.

Ortorexie aneb když tě zdravý životní styl pomalu ničí a zabíjí
Zdroj: foodnetwork.sndimg.com

Další blogerka, veganka Ella, jejíž Instagram se pyšní více než milionem followerů, nám všem nabízí myšlenku, že díky zdravému stravování se budeme cítit super. Při tomto tvrzení bych nebyl proti, protože zde taková spojitost jistě je, ale zároveň jsou zde lidé, kteří to celé vezmou doslovně, 4x nafouknou a z hashtagu #eatclean si udělají obraz nad postel. Krásné barevné fotografie chutného špenáto-okurko-zelného šejku možná vypadají dobře na monitoru, ale mnozí padnou do pasti a berou extrémní omezování se na zdravou stravu do hrsti a jídlo je odpověď na všechno. Tedy, zdravé jídlo, samozřejmě. Jsou to otroci jídla, mnohdy emocionálně i fyzicky vyčerpaní. Jejich život žijí často jen na sociálních sítích a sami sebe se snaží přesvědčit, že dva kusy mrkve se sójovým chlebem jsou tak úžasným a zdravým jídlem. Všichni dobře víme, jací jsou lidé. „A... ale... vždyť ona takové věci pije a vypadá úžasně“, a tak začnou pít zelené smoothies, přidávat je na Instagram a levá polovina mozku křičí hlad, přičemž práva polovina vymýšlí fit hashtag na Instagram.

Ortorexie aneb když tě zdravý životní styl pomalu ničí a zabíjí
Zdroj: tumblr.com

Dalším pěkným smutným příkladem je i Kaila. Ortorexií trpěla 10 let, ale nikdo jí reálně nedokázal pomoci a společnosti ji odbíjely, protože netrpěla příznaky anorexie a něco takového jako ortorexie na oficiálním seznamu není. Kaila jedla tak zdravě a omezeně, až byla velmi nemocná. A jako bonus ztratila menstruační cyklus. To by bylo ještě v pořádku (ne, nebylo), ale Kaila se musela potýkat i s několika záchvaty deprese a cizí jí nebyly ani sebevražedné myšlenky. Po mnoha letech utrpení se dostala k Dr. Bratmanovi a objevila pojem ortorexie. A to jí pomohlo. Zjistila, že tudy cesta nevede a že je potřeba změnit své smýšlení a postoj ke stravě.

Podobný případ se stal i v roce 2013. Další fanynka zdravého životního stylu chtěla zhubnout 5 kilo, objevila Paleo stravování a doufala, že to je ta správná cesta, která jí pomůže zhubnout a ještě k tomu bude čerpat všude psané výhody z tohoto stylu stravování. Nepomohla. Sice zhubla, ale Paleo životní styl se rázem přetransformoval na posedlost jídlem a konzumovala pouze zeleninu, kokosový olej a chudé maso. Lidé, kteří ji dlouho neviděli, jí začaly házet komplimenty, jak skvěle vypadá. Těch komplimentů začalo být více a byla na nich doslova závislá. Bála se jakéhokoliv jiného jídla a začala se vymlouvat, když ji spolubydlící volali na čínu. „Jsi blázen, jedna Wonton polévka tě nezabije,“ říkali jí... Co však nevěděli, je, že taková polévka obsahovala i ďábla s názvem pšenice. No a shánět exorcisty asi nikdo nechtěl, proto vždy podobné pozvání odmítla. Vyčerpaná pod tíhou svého vlastního šílenství měla záchvaty úzkosti a nakonec se šla léčit. Terapeut jí diagnostikoval OCD, ale ona pokračovala striktní Paleo stravou, komplimenty ji zahřívaly u srdíčka a neustále měla záchvaty úzkosti.

 

Vidíte, že posedlost zdravou stravou je zde mezi námi a trpí tím mnozí lidé, ať už jsou to muži, ale především ženy. Už se ani nedivíme, když v rámci našeho Fitcult Coaching dostáváme v objednávce v mnoha případech dodatek, že ona má takový a onaký zdravotní problém a také se nedivíme, když je překvapená, že do stravy dokážeme zakomponovat téměř cokoliv, samozřejmě v rámci možností a cílů. Myslím si, že ortorexií trpí i někteří tvoji kamarádi, protože je stále mnoho lidí, kteří se na celodenní výlet s partou nevydají, protože jejich kulturistická tilapie na vodě bez soli s brokolicí každých 90 minut má přednost. Lidé, pochopte alespoň základy výživy a vězte, že kuřecí se zeleninou není jediná cesta. A správně by daná věta byla i bez toho slova jediná. Jsme lidé a zdravý životní styl by mělo být něco, co nás dělá šťastnými a ne, že se z nás stanou hloupí otroci jídla.

Baví tě články na Fitcultu a chceš vědět, proč využít i náš Online Coaching resp. poradenství? 10 důvodů najdeš v tomto článku a zjistíš, že možná toto je pro tebe ta správná spolupráce, kterou hledáš a potřebuješ. Pokud chceš, můžeš se stát i Premium uživatelem, podpořit naši práci a získat ještě více faktů a zajímavostí.
Domů
Sdílet
Diskuse