Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2016 8:32
Čas čtení 0:00
Simon K.

Pijeme protein po tréninku úplně zbytečně?

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Jisté informace říkají, že ano. Jak výsledky následující studie můžeme chápat a jaký to má pro nás přínos v praxi? Vždyť protein po tréninku je klasika!

Protein (berme tento výraz jako proteinový prášek) je jen doplněk výživy. Doplněk, který obsahuje bílkoviny na doplnění jejich celkového příjmu během dne. Pokud dokážeme přijmout dostatečné množství bílkovin ze stravy, suplement v podobě proteinového prášku je nám k ničemu. Možná tuto větu bereš jako samozřejmost, ale garantujeme, že stále si mnozí myslí, že protein je nějaký magický suplement umožňující větší nárůst svalové hmoty (i když technicky je, u těch, kteří díky proteinu svůj neadekvátní příjem bílkovin přivedou na optimální úroveň). Jeho pití po tréninku je již jakýmsi standardem u většiny cvičenců a dnes se podíváme, zda je tento standard absolutně zbytečný a přeceňovaný, jak říká jedna ze studií.

Pijeme protein po tréninku úplně zbytečně?
Zdroj: www.abstersthailand.com

Suplementace proteinem nemění intramuskulárnÍ anabolické signální a endokrinní odezvy po cvičení u trénovaných mužů. Tato krkolomná věta, kterou můžeme ve zkratce přeformulovat na „protein po tréninku je zbytečný“, pochází ze studie z konce uplynulého roku. Studie se zúčastnilo 10 mužů, kteří cvičí už zhruba 7 let, mají věk 25 let a kolem 14% tělesného tuku, přičemž dřepnou 170 kg. Slušné, že? Na základě těchto věcí, kterých si všimneme na první pohled, bychom měli označit pití proteinu po tréninku jako maximální zbytečnost. Ale! Nejdeme vás kompletně zatěžovat všemi metodami, praktikami výzkumu, takže jen velmi ve zkratce. Hlavním zjištěním bylo, že protein po tréninku nemá žádný vliv na anabolické signály.
 
Brad Dieter (další jméno, které doporučujeme zapsat) je relevantní člověk, který si tento šokující výzkum (nebo ne?) vzal na paškál. Zjistilo se, že abychom si metodami a výsledky mohli být jisti, potřebovali bychom v této konkrétní studii až 9800 subjektů, aby byly údaje přesné a jednoznačné. Ve studii se také perou metody pro sběr dat - Multiplex ELISA vs. Western Blots, přičemž zde konkrétně šlo o kvantifikaci mTOR aktivity a rozdíly v odchylkách, které byly v tomto, versus v jiných výzkumech. V diskusi se objevily další nejasnosti. Subjektům byl totiž podáván suplement obsahující nízké množství bílkovin + nízké množství leucinu, což se v konečném důsledku nemusí jevit jako dostatečný impuls na popisované anabolické procesy. Natož ne u takto trénovaných mužů. Autoři také neuvádějí komplexní data ohledně stravování těchto chlapů, takže opět další limitace.

Pijeme protein po tréninku úplně zbytečně?

Sice závěry této studie jsou jasné a jsou proti proteinu po tréninku, chtěli jsme poukázat na to, že záleží víc než jen na krátkém abstraktu. Záleží na složitosti výzkumu a metodách, které v tomto případě neříkají celou pravdu a tak větičku: „protein po tréninku je zbytečný“, kterou uvádí tento výzkum, musíme považovat za nevhodnou. Díky této studii můžeme jen říci, že sice malé množství bílkovin (0,22g/kg) v podobě proteinu po tréninku nevyvolá u trénovaných lidí dostatečnou reakci na procesy ovlivňující pro intramuskulární anabolické signály při tréninku mírné intenzity, vyšší (respektive běžná) dávka proteinu je pochybná a rozhodně neuškodí, spíše pomůže, stejně jako vyšší celkový příjem bílkovin, resp. kalorií.
 
Aktuální situace a data jsou taková, že protein bezprostředně po tréninku se nejeví jako důležitý prvek pro zvýšení síly a zlepšení růstu svalové hmoty, ale musíme dbát na dostatečný počet bílkovin ve stravě v rámci dne. Protože i když se objeví pozitivní výsledky u některých výzkumů, není to konkrétně díky proteinu po tréninku, ale díky celkově vyššímu příjmu bílkovin. Potěšíme vás ale, protože stále visí pár otazníků u tohoto tématu, a tak opět platí to, co jsme psali výše. Protein po tréninku rozhodně neuškodí, no a když si byl bez jídla v okolí tréninku déle než pár hodin, ne že neuškodí, ale určitě pomůže! A když už jsme u toho, řekněme si upřímně, co je lepší než chutný studený protein po vyčerpávajícím tréninku?
 
Toto je aktuální situace a aktuální fakta. Uvidíme, co přinese budoucnost, ale myšlenku, že nemusíme do několika minut vypít protein (když jsme před tréninkem jedli), aby měl náš trénink smysl, je třeba si jednoznačně zapamatovat. Určitě je třeba zdůraznit, že celkový příjem bílkovin je mnohem důležitější než jejich časování. Tyto věci se už ale spojují s naším komplexním článkem o pověstném anabolickém okně, který bychom mohli označit za povinné čtení. Takže ještě jednou, když v šatně zjistíš, že sis zapomněl protein, přičemž jsi nebyl velmi dlouhou dobu bez jídla (přibližně 4-5 a více hodin) nic se neděje a škody ti dříve nadělá ten stres, který budeš mít.

Domů
Sdílet
Diskuse