Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. srpna 2016 13:12
Čas čtení 0:00
Simon K.

Proteinové tyčinky – pochoutka, která je však často jen falešnou fit potravinou

ZDRAVÍ PROTEINOVÉ TYČINKY
Uložit Uložené

Není všechno zlato, co se třpytí. Proteinové tyčinky často skrývají tajemství, která nechcete vidět, a tak jsme do této problematiky nahlédli.

Lahodný čokoládový snack v průběhu dne? Nebo podlehneš jiné příchuti? Proteinové tyčinky zde byly, jsou a budou a rozhodně máme z čeho vybírat, a to nejen z mnoha chutných příchutí, ale i značek. Člověk se v tom už pomalu ztrácí a jednoduše reaguje jen na pojem „proteinová tyčinka“, který je tak krásně marketingově propagovatelný. Miliony lidí nehledí na složení, ale jen na název proteinové tyčinky, případně na pěkně vypadající fotku z Instagramu, kde jsou kousky čokolády v excelentně vypadající polevě pohlazením na duši. Ale víte, že není všechno zlato, co se třpytí...

Hlavním cílem proteinových tyčinek by mělo být doplnění našeho příjmu bílkovin kdykoliv během dne, když jsme na cestách, dlouho v autě nebo když víme, že budeme delší dobu pryč a v prostředí, kde to s jídlem bude složité. Hodíme si tak nějakou tu proteinovou tyčinku do batohu, ženy do kabelky a máme o nutričně hodnotný, fit a zdravý snack postaráno. Ale co když ne.

Proteinové tyčinky – pochoutka, která je však často jen falešnou fit potravinou

 

Zásadní problém při doplňcích potravy, kterým je i proteinová tyčinka, je, že marketingoví pracovníci pěkňoučkými texty a milou grafikou dokáží natlačit lidem do hlavy dokonalý produkt zapadající do jejich fitness života. Dokonalý ale jen na papíře, ne v praxi. Stále existuje (bohužel) spousta lidí, kterým nic neříkají pojmy jako kalorie, bílkoviny, sacharidy a tuky. Přece je to proteinová tyčinka, je to zdravé, je to fit, prodávají to ve fitness obchodech a mají to i v posilovně! Přichází tedy na řadu koupě a domněnka, jak žijí zdravě a fit a také fotka na Instagram s hashtagy #healthyasfuck a #fitness.

glukózo-fruktózový sirup, poleva jogurtová (cukr, rostlinný tuk, syrovátka, jogurtový prášek, emulgátor sójový lecitin, kyselina citronová, aroma)...

A hashtagy rázem ztrácejí smysl. Ano, jsou to první ingredience proteinové tyčinky, ne tvé oblíbené čokolády. A k tomu jedna podstatná věc – na začátku v rozpise složení na obalu se nachází v potravině nejvíce zastoupené složky, ke konci zase nejméně zastoupené složky. Takže jestli je první uvedenou ingrediencí glukózo-fruktózový sirup, tak je ho v tyčince nejvíce. Toto stále mnozí netuší a z hashtagu #healthyasfuck by teď nejraději ponechali jen to poslední slovo. Snad ale víte, že cukr není sériový vrah. Informace, že jednoduché cukry ničí naše zdraví, jsou tak trochu přitažené za vlasy. Lidé s nadváhou a sedavé typy by to s těmito cukry přehánět neměli, to ano. Avšak aktivní lidé s vyváženým jídelníčkem, kteří cvičí, dávají si pozor na příjem bílkovin, vlákniny, mikroživin a kontrolují si svůj kalorický balanc, jsou v bezpečí. Tisíce rozličných názvů pro obyčejný cukr napsaných na prvních příčkách ve složení však není jediný problém některých proteinových tyčinek.

Doporučeno
Proteinové tyčinky: Jak poznáš ty nejkvalitnější a na co si musíš dát pozor? Odpovídá výživová poradkyně Proteinové tyčinky: Jak poznáš ty nejkvalitnější a na co si musíš dát pozor? Odpovídá výživová poradkyně 26. června 2022 11:30

Příliš mnoho proteinových tyčinek sází opět jen na nevědomost lidí. Firmy své produkty obohacují o proteiny, ale všímáte si jaké? Často je to kolagen nebo sója. Jinými slovy – sójový protein je pro výrobce levnou možností, jak nasypat bílkoviny do svého výrobku, aby mohli na obal velkými číslicemi uvést, jak moc je jejich tyčinka „proteinová“. Není však žádnou novinkou, že sója je v porovnání se syrovátkovým koncentrátem, izolátem nebo jinými formami méně kvalitní. Zde se nám to potvrzuje v rámci potréninkové konzumace a výzkum z minulého roku také zvýhodňuje syrovátkové bílkoviny oproti sójovým, nejen kvůli lepší bílkovinové syntéze. O sóji  však někdy jindy a více komplexně.

Teď si společně spočítejme 2+2. Cukr, ještě trochu cukru, nějaké prášky a polevy, no a k tomu lžíce sóji. Přesně takto jsou na tom ve zkratce některé proteinové tyčinky.

Proteinové tyčinky – pochoutka, která je však často jen falešnou fit potravinou

Na obrázku můžeme vidět, že když si dáme jednu „excelentní“ proteinovou tyčinku, klidně si můžeme dát 2 Snickersky a budeme na tom plus minus stejně. Stejně tak 50 g jedné z nejpopulárnějších proteinových tyčinek má 276 kalorií, což je stále více než průměr tyčinek Twix, Snickers a Horalky při stejné gramáži. Přesvědčit nás má těch 4,5g sójové bílkoviny navíc? To se nepodaří.

Snickers

cukr, glukózový sirup, arašídy, sušené odtučněné mléko, kakaové máslo, kakaová hmota, palmový tuk, laktóza, sušená syrovátka (z mléka), mléčný tuk...

Nutrend Excelent Protein Bar

glukózo-fruktózový sirup, poleva jogurtová (cukr, rostlinný tuk, syrovátka, jogurtový prášek, emulgátor sójový lecitin, kyselina citronová, aroma)...

Přednost bych dal asi Snickersce, už jen díky arašídům. To samozřejmě není jediný případ, tyčinek je na trhu mnoho a toto není test proteinových tyčinek, ale snaha o uvědomění si pár faktů. Nechce se vám hladovět? Tak zkusme ještě jednu proteinovou tyčinku a její složení od první suroviny: poleva kakaově mléčná (sladidlo maltitol, ztužený rostlinný tuk, kakao, mléko, syrovátka, emulgátory sójový lecitin a E 476, aroma), actilight - frukto oligosacharidový sirup, sladilo maltitolový sirup... Stačí? I když přeci jen, takovéto porovnávání gramáže a nutrientů není úplně relevantní, ale jako přehled to je postačující.

Nebavme se o ceně. Každý normálně smýšlející člověk musí rozumět tomu, že proteinové tyčinky nejsou nejlevnější záležitost, ale nechceme moralizovat na téma finance a život. Je každého osobní věc, zda si začne přepočítávat gram bílkoviny na jedno zakousnutí s cenou za balení syrovátkového proteinu nebo kuřecího masa. Proteinové tyčinky stojí peníze a kdo chce za ně utratit ty své, prosím. Kromě jiného, platí se i za pohodlí, které tyčinky rozhodně poskytují, takže jaksi nerozumím lidem, kteří nemůžou spát kvůli ceně tyčinek a druhé bombardují s „cennými“ informacemi, že tyčinky jsou drahé.

Proteinové tyčinky – pochoutka, která je však často jen falešnou fit potravinou
Zdroj: bioelitewellness.com

Rovněž je zde druhá strana mince v podobě vměstnání čehokoliv do našeho denního příjmu kalorií. I některé proteinové tyčinky patřící do kategorie nejhorších dokážeme konzumovat a zároveň hubnout, když budeme v kalorickém deficitu. Přeci jen mnohé z nich chutnají božsky a rozhodně jsou lidé, kterým to složení zase až tolik nepřekáží a jednoduše jednou za čas i tu nejméně kvalitní tyčinku vtěsnají do svého denního příjmu, užijí si chuť a dostanou do sebe alespoň nějaké bílkoviny, i když ne kvalitní. Stejně tak ani na tomto není nic špatného. Takoví lidé pravděpodobně znají alespoň nějaké základy o stravě a jejich jídelníček je složen z vícero druhů bílkovin a jídel, takže jim více méně může být úplně jedno, čím občas vyplní zbývající kalorie.

Pár zajímavostí na konec. Jedna proteinová tyčinka Met-RX Big 100 Colossal Bar má téměř 70 ingrediencí. Nezdá se vám to trochu moc? Oproti Rise tyčince obsahující jen 3 (mandle, med, syrovátkový izolát), je to rozdíl. Proteinové tyčinky by asi neměly být paleo, raw, glutenfree, bio, vegan pamlsky složené ze 2 naturálních ingrediencí. To nikdo netvrdí ani neočekává. V každém případě, pointa je jasná. Spousta lidí neumí číst zadní stranu obalu a stále si neuvědomují, že do sebe v mnoha případech vlastně dávají Snickersku s trochou sóji. Proto je dobré (když nám tedy záleží i na složení tyčinky), aby první místo obsadila nějaká proteinová směs, například koncentrát či izolát a ne cukrová poleva. Dále bychom se měli dívat na množství vlákniny, přičemž vše nad 10 g je již solidní. Příkladem můžou jít tyčinky od Quest, případně OhYeah Victory bar nebo ONE bar od stejné firmy, ale dobře jsou na tom i MuschlePharm Combat Crunch, a to by už i stačilo, protože nás tyto ani jiné firmy nesponzorují, nebudeme to tedy s dalšími značkami přehánět. Snad jsme pokryli vše podstatné a další vybírání tyčinek při nákupu bude pro vícero z vás jednodušší. 

Domů
Sdílet
Diskuse