Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2016 8:10
Čas čtení 0:00
Simon K.

Průvodce kloubovými výživami: Které z nich a jak moc nám dokáží pomoci?

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Nepříjemná bolest a s ní poškozena psychika a slabé tréninky. Dokáže nám kloubní výživa pomoci s bolestmi a je její efekt reálný, nebo jde jen o dokonalé placebo?

Když to bolí, už je pozdě. Tedy většinou. Pravidelné tréninky, nepravidelné rozcvičky a mnoho stávajících faktorů, které nám mohou způsobovat problémy. Nepříjemné problémy! Nikdo asi není nadšený, když ho začne pobolívat rameno, spodní záda či loket. Psychika poškozena, tréninky nelze odmakat na 100% a ti méně rozumní nakonec mohou dopadnout tak, že si nezacvičí i měsíc, dva, případně půl roku. Bolest si rozhodně neužíváme (pouze tu pravou dobrou, při cvičení, že?), ale bolest má většinou účel prozradit nám, že něco není v těle v pořádku.
 
Nejhorší je, že poškozené klouby se uzdravují jen velmi těžko. Pokud už je jednou poškozen, potřebuje většinou odpočinek. A to úplný! Při neustálém namáhání a ignorování bolesti to většinou končí velmi špatně. Otázka zní, zda nám dokáží pomoci známé kloubové výživy. „Něco tě bolí? Zkus kloubovku.“ Opravdu se však vyplatí si ji kupovat?

Průvodce kloubovými výživami: Které z nich a jak moc nám dokáží pomoci?
Zdroj: www.royalfashionist.com

Glukosamin

Složka, kterou najdeme ve většině kloubních výživ jako první v pořadí. Naštěstí ne zbytečně. Výzkumy říkají, že glukosamin má potenciál snížit příznaky osteoartrózy tím, že zabraňuje degradaci kloubní tkáně. Jak jsem již naznačil v úvodu, výzkumy na sportovcích jsou limitovány, ale přece jen dokážeme vyvodit dávkování, které činí 3000mg glukosamin sulfátu. Jde o bezpečný doplněk, ale pokud se najednou potkáš s nadýmáním, může to být klidně ním. Běžně se tuto dávku doporučuje konzumovat raději třikrát denně po 900 - 1500mg, než najednou. Potěšující je i zpráva meta-analýzy, která také podporuje potenciál glukosaminu v rámci uvolňování bolesti.

Chondroitin

Další složka, kterou má snad každá kloubovka na trhu. Opět naštěstí existuje pár studií, které hovoří o benefitech chondroitinu, především v kombinaci s glukosaminem. Standardní a optimální dávka je v rozmezí 1000 - 1200mg denně, optimálně rozdělena na 2 či 3 dávky. Doporučuje se přijímat společně s jídlem. Výzkumy jsou bohužel opět velmi nedokonalé a byli bychom neobjektivní, kdybychom řekli, že chondroitin jako takový jednoznačně funguje. Pokud se vyskytly studie, kde změřili rozdíl oproti placebu, byly s velmi nešťastnou metodologií nebo malým vzorkem. Budeme ale optimisté.

MSM

Známou dvojici výše nejčastěji doplňuje právě MSM, tedy methylsulfonylmethan, malá molekula vztahující se k DSMO, obsahující síru. DSMO se využívá pro jeho antioxidační a protizánětlivé vlastnosti a také má nějaký potenciál pro zdraví kloubů. Jak velký, to je více než sporné, ale má! MSM dávkuj přibližně v množství 3000mg denně, protože právě taková dávka se jeví jako efektivní při snižování symptomů osteoartritidy a antioxidační ochraně našeho těla. Vyšší dávka MSM neznamená lepší účinek - zatím tento vztah nebyl potvrzen.

Průvodce kloubovými výživami: Které z nich a jak moc nám dokáží pomoci?
Zdroj: spineinterventionmd.com

Kolagen

Jde o peptid a složku kloubní chrupavky. Rozeznáváme hydrolyzovaný kolagen, který se doporučuje brát v dávkách 10g denně, přičemž jeho výhody spočívají mimo zlepšování stavu kloubů i v lepší pleti. Pak je to nedenaturovaný kolagen. Ten se užívá v dávce 40mg jednou denně v rámci léčení osteoartritidy a revmatické artritidy. Zde se objevily výhody u starších lidí, protože se zaznamenáno snížení bolesti kloubů a ztuhlosti. Zde u lidí ve středním až starším věku zlepšení mobility kloubů, přičemž tito lidé neměli žádné artritické problémy. V konečném důsledku má tedy i kolagen potenciál pomoci.

Cissus quadrangularis

Možná absolutní neznámá, ale vyplatí se zmínit. Zdá se, že cissus je kamarád s kostmi a podporuje jejich zdraví. Konkrétně jde o zvýšení kostní hmoty nebo urychlování hojení zlomenin. Ve studiích na hlodavcích je cissus více než úspěšný, ale u lidí se bohužel provedla jen jedna studie. Studie tedy nedokonalé, ale výsledky? Potěšující. Ve zmíněném výzkumu na lidech se u atletů, kteří měli problémy s klouby, zejména kvůli cvičení, zredukovaly symptomy o třetinu! V rámci dávkování to vychází na 3200mg denně, avšak ne v době před tréninkem, protože může mít jemně sedativní a svalově relaxační účinky. Už při 300-600mg jsou zde teoretické výhody, ale zda by byly postřehnout při reálných podmínkách, nevíme. Od Cissuse si tedy můžeme něco slibovat a doufejme, že i následující výzkumy nám odhalí jeho skutečné výhody.

Rybí olej

Možná jsi to ani netušil, ale právě rybí olej poslouží jako jeden z mála efektivních doplňků výživy. Kromě toho je to vynikající suplement se spoustou dalších přínosů pro člověka a to se nebavíme jen o aktivních lidech se zdravým životním stylem. Ve výzkumech na lidech se objevilo snižování bolesti u těch se zánětlivou bolestí kloubů! A to nebyl jediný závěr různých zkoumání, takže protizánětlivé účinky jsou více než jasné. Komplexní článek o doplňku, který bys měl mít určitě doma, najdeš zde.

Průvodce kloubovými výživami: Které z nich a jak moc nám dokáží pomoci?
Zdroj: https://www.reference.com/health/can-wrap-arm-muscle-pain-5457ec65406dc15d / PeopleImages iStock

Kurkumin

Trošičku ho najdeme například i v zázvoru, ale je to hlavně aktivní složka kurkumy. Potenciál má jako protizánětlivá, ale i protirakovinná molekula. Pokud něco může pomoci při snížení různých zánětlivých signálů, přičemž mnohé z nich jsou spojeny s artritidiou a zánětem kloubů, proč to nezkusit, že? Doporučuje se přibližně 80 - 500mg kurkuminu, ale je třeba dodat, že má velmi špatnou orální biologickou dostupnost, takže to, co dostaneme do těla, se absorbuje jen v malém procentuálním podílu, což však může zlepšit pepř, který nám zlepšuje absorpci.

Boswellia serrata

Další, pro mnohé možná neznámá, ale pro klouby dobrota. Může snížit bolest kloubů u osob s osteoartrózou a snižování bolesti kloubů podpořily i další výzkumy. Dávkování je kolem 5400mg denně, rozdělené na třikrát, ale doporučené je začít někde na 2400 - 2600mg denně a dávku případně zvyšovat po 2-3 měsících.
 
 
Jako bonus bychom ještě mohli zmínit bromelain - enzym, který se získává z ananasu, u nějž existuje výzkum, kde se zjistilo, že při dávce 200 - 400mg se u zdravých dospělých lidí s bolestí kolen značně tato bolest zredukovala. Nějaké limitované, ale za zmínku stojící závěry jsou i u šípků. Prý dokáží zlepšit nepohodlí kloubního charakteru, zlepšit mobilitu kolena při chůzi, či ztuhlost. Nicméně, jen při dlouhodobém užívání a vysokých dávkách (zhruba 10mg denně a více v rozmezí 5-6 měsíců).

Průvodce kloubovými výživami: Které z nich a jak moc nám dokáží pomoci?
Zdroj: blog.yourbestfatburner.com

U kloubních výživ je to velmi těžké. Zjistili jsme, že dokáží pomoci. To je super! Ale stále nevíme, jak moc. I odborníci a výzkumníci se shodují. „Jsme si jisti, že látky v kloubních výživách něco dělají, ale nejsme si jisti, jak moc.“ Další věcí je fakt, že kloubní výživy mohou jednomu pomoci značně, jinému trošku a další osobě vůbec. Rovněž věz, že funkčnost látek resp. jejich zavedení do systému, se projevuje až přibližně po 4-5 týdnech, takže pokud někdo bere kloubovku 4 dny a už říká, jak moc mu pomohla, je to pravděpodobně jen placebo, nebo je zlepšení třeba připisovat přirozenému uzdravení. Zpět k otázce z nadpisu - které? Ty obsahující výše uvedené látky, ale hodit očko musíš i na dávkování, protože často bývá dávkování velmi daleko od prahu reálné funkčnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse