Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2019 15:55
Čas čtení 0:00
Peter Hlavička

50 let s teniskami Superstar: Od basketbalu přes hip hop a nu metal až po spolupráci s BAPE a Prada

50 let s teniskami Superstar: Od basketbalu přes hip hop a nu metal až po spolupráci s BAPE a Prada
Zdroj: @gettygallery/Twitter
MÓDA
Uložit Uložené

Superstary patří mezi nejstarší tenisky na trhu, během své existence si již prošly mnoha úspěchy a pády.

Nadpis tohoto článku možná zní na první pohled neuvěřitelně, ale silueta adidas Superstar je opravdu na trhu již úctyhodných 50 let. Když v nich poprvé vstoupili basketbalisté na palubky NBA, dnešní rival Nike ještě neexistoval, Michael Jordan chodil do školky a území tehdejšího Československa okupovala vojska Varšavské smlouvy.

V tomto článku se dozvíš:
  • Které tenisky byly předchůdcem dnešní siluety Superstar
  • Jak se podařilo značce adidas ovládnout v 60. letech svět NBA
  • Kolik zaplatil adidas prvnímu influencerovi tenisek Superstar
  • Proč se ze Superstarů stala nedílná součást hip hopu
  • Jak se jim začátkem nového tisíciletí podařilo vstát z mrtvých

adidas byl v polovině 20. století špičkou v rámci sportovní obuvi a během olympiád v Tokiu a Mexiku tak měli téměř všichni atleti na nohách tenisky se třemi pruhy. Hlavními sportovními odvětvími, ve kterých adidas dominoval, byl zejména běh a fotbal, ale tehdejší vedení už předpovídalo vzrůstající popularitu sportů v zámoří a novým cílem se měl stát zejména basketbal.

50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada
50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada Zdroj: solecollector.com

Ovládnutí NBA

Na profesionální úrovni se totiž do sportu začaly stále více implementovat výdobytky moderních technologií a materiálů, ale basketbalisté přitom běhali po palubovkách NBA v krátkých šortkách a s plátěnými teniskami na nohou. 

Siluety Converse Chuck Taylor nebo Pro Keds Royal byly totiž jedinou basketbalovou obuví na trhu. Hráči si přitom v nich během zápasů často vyvrtli kotník, protože jejich konstrukce neposkytovala v této oblasti žádnou oporu, kvůli tenkým podrážkám dostávaly pořádně zabrat i jejich klouby.

50 rokov s teniskami Superstar: Od basketbalu cez hip hop a nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada
50 rokov s teniskami Superstar: Od basketbalu cez hip hop a nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada Zdroj: garywarnett.wordpress.com

Na vývoji nové basketbalové obuvi začali pracovat designéři adidasu již počátkem 60. let a výsledkem se v roce 1964 stala dvojice siluet Supergrip a její vysoká verze Pro Model.

Tyto tenisky se tak staly předchůdcem dnešních Superstarů a na palubovce NBA způsobily hotovou revoluci. Supergrip byl totiž první celokožený model basketbalových tenisek, vůči kterému byli sice hráči zpočátku ostýchaví, ale nakonec si ho zamilovali.

Plátěné tenisky Converse v té době nosilo 70 % ligy, ale hned poté, co obul trenér San Diego Rockets (dnešní Houston Rockets) Jack McMahon svůj tým do kožených Supergrip, v plátěnkách už nechtěl hrát téměř nikdo.

50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada
50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada Zdroj: blog.supersonicsoul.com

60. léta byla pro adidas v rámci basketbalu testovacím obdobím. Jejich tenisky ale postupně nabíraly na popularitě a přelomovou se stala sezóna 1968/69.

Ve finále se totiž setkali odvěcí rivalové – Boston Celtics a Los Angeles Lakers. Titul opět vyhráli Celtics a možná to bylo i díky jejich teniskám. Od tohoto momentu se tak basketbalová obuv nadobro změnila, adidas z roku na rok odsunul Converse a Pro Keds na vedlejší kolej a obouval 85 % NBA.

50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada
50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada Zdroj: en.wikipedia.org
 

Taktika Horsta Dassler, syna zakladatele značky Adiho Dasslera, se jednoznačně začala vyplácet a americký trh si žádal více. Silueta Supergrip by se tak dala z dnešního pohledu považovat za koncept, který se později uchytil samostatně pod názvem Campus, ale nejdůležitějším momentem byl její upgrade v roce 1969.

Právě tehdy se totiž zrodily Superstary v podobě, v jaké je známe dnes, tedy s ikonickou vroubkovanou špičkou známou také jako shell toe. Tu do designu zakomponoval adidas zejména kvůli tomu, že basketbalisté potřebovali při rychlých pohybech na palubovce oporu v přední části boty. Díky gumové špičce se tenisky zároveň nekrčily a vypadaly stále jako nové.

50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada
50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada Zdroj: @classickicksnyc/Tumblr

První influencer

Začátkem 70. let již byly tenisky adidas basketbalovou obuví číslo jedna, ale značka potřebovala kromě profesionálů zaujmout i běžné lidi. Právě proto tak začala spolupráci s nejlepším a zároveň nejpopulárnějším hráčem tehdejší doby, kterým byl Kareem Abdul-Jabbar.

Ten se stal hlavní tváří siluety Superstar, za což dostával $ 25 000 ročně. Tato částka ti možná přijde při dnešních poměrech influencerů směšná, ale pokud vezmeme v úvahu inflaci, $ 25 000 v roce 1971 by v aktuálních poměrech znamenalo přes $ 160 000 (asi 3 700 000 korun). 

Kareem kromě toho dostal několik vlastních vyhotovení tenisek adidas, které přímo odkazovaly na siluetu Superstar a ve své retro podobě se čas od času vrátí do prodeje i dnes.

50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada
50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada Zdroj: @PacoTaylor/Medium
 

Od tohoto momentu se změnil i vzhled pouliční módy a z tenisek se stal vytoužený objekt. Kromě Kareema byl za změnu pramenící z NBA zodpovědný i Walt Clyde Frazier, který dostal vlastní model značky Puma, ale tenisky se tak či onak začaly popularizovat po celém světě.

V roce 1971 se totiž z firmy Blue Ribbon Sports stala značka Nike, která o rok později představila světu svůj model Cortez. Na západním pobřeží USA zase rozšiřovala produkci značka Vans, jíž během 70. let přibyla do nabídky trojice ikonických modelů Era, Old Skool a Sh8-Hi.

Z palubovek NBA do drsných ulic

V ulicích New Yorku se ale začínal formovat hip hop a právě lidé zastupující jednotlivé elementy tak měli nejsilnější slovo v tom, které tenisky jsou trendy a které ne.

adidas mohl být z této situace nadmíru spokojený, protože se Superstary uchytily zejména u tanečníků a raperů. Ti dělali značce takovou reklamu, že to prostě nedokázala přehlédnout a z koncertu v Madison Square Garden roku 1986, během kterého zpívalo 40 000 návštěvníků song My adidas – mávaje teniskami adidas nad hlavou, odešlo rapové seskupení Run DMC se smlouvou na jeden a půl milionu dolarů.

50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada
50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada Zdroj: www.wearebasket.net

Tato smlouva se stala pro vývoj pouliční módy klíčovou hned z několika důvodů. adidas byl totiž první značkou, která se rozhodla spolupracovat s celebritami mimo světa sportu a z hlediska hip hopu šlo zároveň o moment, od kterého veřejnost začala akceptovat tento žánr. 

Jedno z mnoha provedení Superstar x Run DMC, kterým si adidas připomíná historický moment jejich spolupráce

50 rokov s teniskami Superstar: Od basketbalu cez hip hop a nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada
50 rokov s teniskami Superstar: Od basketbalu cez hip hop a nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada Zdroj: American Federation of Arts/Bata Shoe Museum

Superstary v té době válcovaly svět a po 12 letech od původního releasu se značka rozhodla vytvořit verzi s pořadovým číslem 2. Tenisky sice za ten čas prošly desítkami barevných, resp. materiálových provedení, ale od roku 1991 byly dostupné s hrubším polstrovaným jazykem a látkovým lemováním z vnitřní strany bot. 

Původní vs. upravený jazyk bot Superstar, který se začal používat od roku 1991.

50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada
50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada Zdroj: adidas

Nové milénium

Krize středního věku ale přišla na Superstary předčasně a v 90. letech byla již samotná silueta pro nové publikum, ovládané primárně značkou Nike, nezajímavá.

Na své znovuzrození si tak musela počkat až do roku 2001, kdy adidas představil divizi Originals, zaměřenou právě na archivní kousky s odkazem na dědictví značky. Všem bylo totiž jasné, že s teniskami z roku 1969 již adidas v rámci sportu díru do světa neudělá, ale hip hop a zejména rap na své kořeny nikdy nezanevřel.

Doporučeno
Jak se Otis z H16 stal resellerem a které kousky z jeho šatníku jsou nejdražší? Jak se Otis z H16 stal resellerem a které kousky z jeho šatníku jsou nejdražší? 5. prosince 2019 15:18

90. léta ale nebyla pro adidas úplným propadákem, protože ke konci tisíciletí se na scéně začala formovat nová seskupení oddaná třem pruhům. Pro alternativní hudební žánry jako nu metal byl hip hop nedílnou součástí jejich zvuku, ale i image, a díky kapelám jako Limp Bizkit, Slipknot nebo Korn začal poptávka po teniskách Superstar opět růst.

Kapela Korn dokonce mezi tehdejší mládeží rozšířila mýtus o významu samotného názvu značky. Jejich song A.D.I.D.A.S. z alba Life is Peachy, je totiž zkratkovým slovem jednoho z jejich veršů: „All day I dream about sex / Celý den sním o sexu“. Ten ale s opravdovým původem názvu značky nemá nic společného, protože adidas je odvozenina od jména samotného zakladatele značky, Adolfa Dasslera – Adi Dass.

50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada
50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada Zdroj: @andre_andazola/Twitter

Po roce 2001 byla již krize Superstarů dávno zažehnána a adidas se tak rozhodl rozšiřovat povědomí o nové divizi Originals různými spolupracemi. Mezi prvními dostal možnost vytvořit několik vyhotovení této siluety Japonec Nigo se svým brandem A Bathing Ape a kvůli provedením z této série jsou dodnes sběratelé u resellerů ochotni platit pořádné částky.

Za uplynulých 15 let tak spolupracoval adidas se značkou BAPE už desetkrát a několik kolekcí bylo postaveno právě kolem Superstarů.

BAPE x adidas Super Ape Star z roku 2003.

50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada
50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada Zdroj: www.flightclub.com

V roce 2003 už sice znala ikonické logo opice a maskáčový vzor BAPE většina streetwearové komunity, ale její zlaté období právě teprve začínalo. Kromě své spolupráce považuje Nigo Superstary za důležitý mezník v historii módy a jeho značka tak dodnes nabízí vlastní verzi těchto tenisek s názvem Skull Sta, které přímo odkazují na shell toes.

Tenisky BAPE Skull Sta, které jsou inspirovány právě siluetou Superstar

50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada
50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada Zdroj: BAPE

Doporučeno
Supreme nosil už v roce 1997, dnes vlastní první resell obchod v Rakousku (Rozhovor) Supreme nosil už v roce 1997, dnes vlastní první resell obchod v Rakousku (Rozhovor) 14. září 2019 15:16

Více spolupráce, více hip hopu

Ještě předtím než svět ženského rapu ovládla Cardi B a Nicki Minaj zde byly i ikony jako Queen Latifah nebo Missy Elliot. Tu první už dnes sice známe spíše z amerických rodinných komedií a po druhé se téměř slehla zem, ale kolem roku 2004 se nedalo projít kolem hip hopu, aniž bys ji viděl. Na scéně sice působila již od roku 1991, ale právě na začátku bling-bling éry se těšila největší popularitě. 

Missy Elliot se téměř po dvaceti letech od Run DMC stala první ženskou interpretkou, se kterou podepsal adidas smlouvu, a její kolekce Respect ME se prodávaly ve více než 500 prodejnách po celém světě. Kromě souprav s třemi pruhy tvořily jejich základ i tenisky Superstar, se kterými si Missy opravdu uletěla a do historie se tak zapsala i svou ultra vysokou koženou verzí, na kterou už určitě s radostí zapomněla.

50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada
50 rokov s teniskami Superstar: od basketbalu cez hip hop a Nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada Zdroj: The Goldmind, Inc., Elektra Records

Od té doby adidas se spoluprací v rámci hudby nešetřil a rok předtím, než ke třem pruhům přišel Kanye, zaznamenala značka obrovský nárůst tržeb ze Superstarů díky Pharrellu Williamsovi a jeho kolekci Supercolors. Ta, jak si jistě ještě mnozí pamatují, ohromila svět zejména tím, že přinesla 50 různých barev tenisek, které vlastnoručně vybral z barevné škály Pantone sám Pharrell.

Celková idea kolekce byla sice úplně jednoduchá, ale její provedení se stalo mnohem složitějším. Od oznámení kolekce měl adidas pouze 6 měsíců na to, aby vyrobil z každé barvy dostatečný počet velikostí a rozeslal je do prodejen po celém světě. Sklady tak doslova praskaly pod návalem krabic, ale během prvního releasu se všechny páry vyprodaly během několika hodin.

50 rokov s teniskami Superstar: Od basketbalu cez hip hop a nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada
50 rokov s teniskami Superstar: Od basketbalu cez hip hop a nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada Zdroj: adidas

Všechno nejlepší

Za uplynulých 50 let se toho semlelo kolem Superstarů jednoznačně mnoho, ale jedna z posledních oficiálně potvrzených spoluprací se okamžitě dostala do žebříčku nejdůležitějších momentů v jejich historii. O kolekci s luxusní značkou Prada se totiž šeptalo již delší dobu a začátkem prosince 2019 se jejich společné dílo v podobě tenisek Superstar dostalo do prodeje. 

Kolekce se skládala z tenisek a bowlingové tašky, které nesly označení Made in Italy a zhotovené byly přímo v dílně značky Prada. Každý pár byl označen pořadovým číslem a vyrobeno bylo jen 700 kusů. Ty se prodávaly ve vybraných buticích značky Prada a na e-shopu adidas. I přes cenovku 64 000 korun se okamžitě vyprodaly. Z historického pohledu tak šlo o ty nejluxusnější a zároveň nejdražší Superstary, které kdy spatřily světlo světa.

50 rokov s teniskami Superstar: Od basketbalu cez hip hop a nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada
50 rokov s teniskami Superstar: Od basketbalu cez hip hop a nu metal až po spolupráce s BAPE a Prada Zdroj: adidas
Domů
Sdílet
Diskuse