Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2020 9:02
Čas čtení 1:19
Matej Krajčovič

NASA našla planetu, která by mohla být vhodná pro život

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

Obíhá kolem chladnější obdoby našeho Slunce a je v takzvané obyvatelné zóně.

CNN informuje, že NASA možná našla první potenciálně obyvatelnou exoplanetu, která by byla ideální pro život.

Za objevem stojí speciální mise TESS. Exoplaneta, tedy planeta za hranicí naší sluneční soustavy a obíhající kolem jiné hvězdy než je Slunce, je od Země vzdálena přibližně 100 světelných let.

NASA našla planétu, ktorá by mohla byť vhodná na život. Je vzdialená 100 svetelných rokov
NASA našla planétu, ktorá by mohla byť vhodná na život. Je vzdialená 100 svetelných rokov Zdroj: NASA's Goddard Space Flight Center

Spolu s dalšími dvěma planetami krouží kolem poměrně chladné trpasličí hvězdy TOI 700, která má jen přibližně 40 % z hmoty i rozměrů našeho Slunce a přibližně poloviční teplotu. 

Zatím dostala prostý název TOI 700 d, odvozený právě od hvězdy, kolem níž rotuje. NASA ji objevila speciálním Spitzerovým vesmírným dalekohledem, který pracuje v infračerveném spektru a dokáže tak dohlédnout až za hranici naší sluneční soustavy a do tmavého Kuiperova pásu. 

Po dalším pozorování se podařilo vymodelovat potenciální prostředí na této planetě. Ze svého „Slunce“ má dostávat 86 % energie ve srovnání se Zemí.

Doporučeno
Astronautka 289. dnem ve vesmíru vytvořila rekord. Nachází se v něm déle, než jakákoli žena před ní Astronautka 289. dnem ve vesmíru vytvořila rekord. Nachází se v něm déle, než jakákoli žena před ní 29. prosince 2019 13:02

Jeden rok, tedy oběh kolem červeného trpaslíka TOI 700, trvá jen 37 našich dní. Malým problémem je i to, že je považována za uzamčenou. Jedna její strana je totiž permanentně osvětlená a noc nikdy nezažije. Sousední planetky TOI 700 ba TOI 700 c jsou pokryty kamenem, respektive nehostinnou plynnou atmosférou. 

Vědci si podle CNN nejprve mysleli, že TOI 700 d bude příliš horká. Později lépe prozkoumali parametry hvězdy a ukázalo se, právě tato nejvzdálenější z trojice je v takzvané obyvatelné zóně. 

„Navíc, během 11 měsíců dat jsme neviděli žádné plameny z hvězdy, což zvyšuje šance, že TOI 700 d je obyvatelná a usnadňuje to modelování její atmosféry a podmínek na povrchu,“ řekl středoškolský student Alton Spencer, který s týmem TESS pracuje.

Spitzerův dalekohled je na konci životnosti a odstavený má být už tento měsíc. Vyčerpal totiž své zásoby tekutého hélia, kterými chladil potřebné přístroje. V roce 2021 by ale NASA měla vypustit nový vesmírný teleskop Jamese Webba. Ten by měl být schopen přesněji odhadovat i složení a atmosféru na nových planetkách. 

Pak bychom měli vědět i víc o podmínkách TOI 700 d. „Je to vzrušující, protože cokoliv o této planetě zjistíme, bude vypadat úplně jinak, než máme tady na Zemi,“ řekla Gabrielle Engelmann-Suisssa z neziskovky Universities Space Research Associacion.

Domů
Sdílet
Diskuse