Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2020 20:42
Čas čtení 1:16
Tina Hamarova

Konec indického prodavače Apu v Simpsonových? Herec Hank Azaria ho pro negativní stereotypy nechce dále dabovat

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Herec Hank Azaria, který mu od roku 1990 propůjčoval hlas, odstoupil od spolupráce.

Apu Nahasapeemapetilon je v seriálu Simpsonovi téměř od začátku. Poprvé se objevil v epizodě 8 s názvem The Telltale Head. Indický imigrant a vlastník večerky Kwik-E-Mart si od té doby získal srdce diváků svou frází „Děkujeme, přijďte zas”, kterou říká se stereotypním indickým přízvukem.

Právě stereotypy, kterými je Apu charakteristický, jsou důvodem, proč herec Hank Azaria ze seriálu odchází. „Co budou dále s postavou Apua dělat, je jejich rozhodnutí,“ řekl Azaria pro portál Slashfilm. „Je to na nich, ale vím, že ještě nemají přesné řešení. Dohodli jsme se jen na tom, že už nebudu dál ztvárňovat Apuův hlas. Všichni máme pocit, že je to správné rozhodnutí.“ 

Kritika ztvárnění postavy indického vlastníka obchodu vzrostla poté, co v roce 2017 vznikl dokument od komika Hari Kondabolu The Problem With Apu. Vysvětloval zejména to, že prezentování Apua v seriálu vytváří celkově negativní stereotyp o lidech z jižní Asie.

Doporučeno
Simpsonovi jsou nudní, zastaralí a měli by skončit. Jsou Homer s Marge vyčpělí alkoholici a jak bude vypadat konec seriálu? Simpsonovi jsou nudní, zastaralí a měli by skončit. Jsou Homer s Marge vyčpělí alkoholici a jak bude vypadat konec seriálu? 24. ledna 2019 14:17

„Uvědomíte si, že na střední škole, co si myslím, že je nejzranitelnější období pro většinu z nás, je Apu prostředek k tomu, aby si z vás ostatní děcka dělala posměch. Karikatura se směšným přízvukem, jakou nemá nikdo jiný,“ řekl The Guardian Kondabolu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

It’s vegetarian day!⠀ Are you a Lisa or a Homer? ⠀ #TheSimpsons #WorldVegetarianDay

A post shared by The Simpsons (@thesimpsons) on

Televize Fox, která Simpsonovi vysílá již 30 let, zatím na rozhodnutí herce odejít ze seriálu nereagovala. Odborníci i filmaři se však shodují na tom, že po 31 letech na scéně, by se některé postavy mohly více přizpůsobit roku 2020.

Domů
Sdílet
Diskuse