Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2020 18:14
Čas čtení 1:23
Antonín Havlík

Dochází roušky: Češi se bojí a kvůli koronaviru je masivně vykupují. Ty klasické je však před nemocí neochrání

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Strach z koronaviru prostoupil i do Čech. Prodej roušek u nás mnohonásobně stoupl. Zeptali jsme se tuzemských lékárníků, jak Češi na onemocnění reagují.

Roušky mizí z českých lékáren, zásoby jim postupně dochází a je problém je vyzásobit. Češi tak reagují na hrozbu koronaviru. Onemocnění má ve světě na svědomí momentálně 80 lidských životů. Prodejny lékárenských pomůcek, kterými by se Češi mohli před onemocněním bránit, hlásí zvýšenou poptávku. Je však třeba se držet několika rad. A hlavně nepanikařit. 

„Na e-shopu i v kamenných lékárnách zaznamenáváme v posledních dnech extrémní poptávku po rouškách,“ potvrdila REFRESHERu mluvčí obchodu Pilulka.cz Kateřina Schotliová. Přes víkend jim v systému přibylo téměř 2 500 objednávek na roušky a ústenky a velmi rychle roste zájem i o antibakteriální gely.

Dochází roušky: Češi se bojí a kvůli koronaviru je masivně vykupují. Ty klasické je však před nemocí neochrání
Zdroj: TASR/AP
Doporučeno
Aktualizováno: Další podezření na koronavirus v Česku. V Moravskoslezském kraji evidují další případ Aktualizováno: Další podezření na koronavirus v Česku. V Moravskoslezském kraji evidují další případ 27. ledna 2020 17:17

Jak se nejlépe chránit před koronavirem?

Přestože se e-shop snažil dostatečně předzásobit, nejsou některé druhy téměř dostupné u dodavatele ani u lékárenských distributorů.

„Z tohoto důvodu jsme byli nuceni některé druhy roušek/ústenek dočasně stáhnout z nabídky, abychom byli ze stávajících zásob schopni vybavit nevyřízené objednávky,“ dodala Schotliová. Zákazníkům, kteří si nedostupné roušky objednali, nabízí druhy, které mají skladem.

K problematice šíření koronaviru se vyjádřila také lékárnice PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren BENU, tam jsou ústní roušky momentálně u distribuce vyprodané. Upozorňuje také na to, jaké druhy je potřeba kupovat vzhledem k jejich účinnosti. 

Doporučeno
Jsem tu sám, mám strach a nevím co dělat, říká Daniel P. Je uvězněn v čínském Wu-Chanu, kde se šíří koronavirus (Rozhovor) Jsem tu sám, mám strach a nevím co dělat, říká Daniel P. Je uvězněn v čínském Wu-Chanu, kde se šíří koronavirus (Rozhovor) 23. ledna 2020 19:52

„Musím ale upozornit, že klasické ústní roušky nechrání před onemocněním. Jsou určeny nemocným, aby nemoc nepřenášeli. Jako ochranu je třeba zvolit respirátory proti virům, které jsou založené na bázi filtru a slouží k tomu, aby zabránily průniku mikroorganismů zvenku dovnitř. I ty jsou však také vyprodány,“ řekla Lánová.

 
Roušky ani respirátory se momentálně objednat nedají, proto jimi ani lékárna BENU není předzásobena. „Jiné kroky bohužel učinit nemůžeme. Doporučujeme důsledné dodržování zásad osobní hygieny, časté mytí rukou mýdlem a pokud je to možné, vyhýbání se přeplněným prostorám, kde by se s nakaženým mohli setkat,“ uvedla k tomu, jak je možné se před onemocněním co nejúčinněji bránit.


Situace je podle ní ve světě opravdu vážná. „Bohužel nemocných stále přibývá. Vím, že jsou v České republice vypracované dokonalé epidemické i pandemické plány a na letišti zpřísněny kontroly. Určitě bych ale byla obezřetná. Doporučuji, aby se lidé, pokud by u nich vypukly příznaky podobné onemocnění koronavirem, obrátili na svého lékaře, který přesně ví, co v této situaci dělat. Panika určitě není na místě,“ uzavřela Ivana Lánová.

Domů
Sdílet
Diskuse