Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. února 2020 12:18
Čas čtení 0:41
Ondřej Jarůšek

Česko posílá Číně pomoc. Do sbírky v Třebíči lidé donesli roušky a další ochranné prostředky

NEWS ČESKO ČÍNA KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Tak velký zájem o pomoc městská radnice nečekala.

Třebíč se rozhodla zareagovat na aktuální zdravotní situaci v Číně, kterou sužuje nový druh koronaviru, a ohroženým lidem pomoci. Město proto ze svých peněz a finančních prostředků poskytnutých krajem nakoupilo za 100 tisíc korun lékařské potřeby a následně otevřelo sbírku celé veřejnosti. A zájem byl tak velký, že to překvapilo i samotnou radnici.

„Přiznám se, že jsme neočekávali, že se takto masivně zapojí prakticky celá Česká republika, že nám budou chodit balíky z Frýdku-Místu, z Prahy a z dalších koutů,“ řekl pro Českou televizi starosta města Pavel Pacal. Sbírka byla v pátek uzavřena.

Doporučeno
Hrozba třetí světové války, hořící Austrálie, nákaza koronavirem či stamiliony kobylek v Africe. Rok 2020 začal zhurta Hrozba třetí světové války, hořící Austrálie, nákaza koronavirem či stamiliony kobylek v Africe. Rok 2020 začal zhurta 5. února 2020 10:42

Do sbírky lidé donesli roušky, overaly, rukavice, návleky na boty, chirurgické pláště nebo třeba dezinfekční gely. Lidé dary nosili osobně, jiní balíky posílali poštou. Pomoc Číně přijde i ze strany české vlády, která se na boj proti koronaviru rozhodla věnovat 10 milionů korun.

Třebíč sbírku uspořádala pro své partnerské město I-čchang, které se nachází v nejvíce zasažené provincii Chu-pej. Získané zdravotní potřeby budou do Číny dopraveny letecky, nicméně vzhledem k množství darovaných materiálů bude třeba pomoc rozdělit do tří letů. První balíky by měly do Číny putovat ve středu.

Domů
Sdílet
Diskuse