Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
14. února 2020 15:00
Čas čtení 3:30
Ondřej Jarůšek

Bude MMA hvězda Lajoš Klein prvním Slovákem v UFC? Názor nám řekli Karlos Vémola i Pirát

SPORT OKTAGON MMA UFC
Uložit Uložené

Slovenský bojovník má skvěle nakročeno k tomu, aby přestoupil do nejslavnější ligy světa.

Tuto sobotu 15.2. čeká české a slovenské diváky MMA nabitý turnaj v Šamoríně Oktagon Prime 3, na kterém se představí celá řada slavných bojovníků domácí scény. V hlavním předzápase večera se zde divákům představí oblíbený domácí bojovník Lajoš Klein (15-2), který se střetně s nebezpečným polákem Lukaszem „Wookie“ Sajewskim (14-5).

Nejeden fanoušek přitom očekává, že v případě výhry se bude pro Kleina jednat o poslední zápas před odchodem do nejprestižnější ligy světa UFC. Stal by se tak prvním bojovníkem v historii Slovenska, kterému by se to podařilo.

Doporučeno
Megazápas Tyson Fury vs. Deontay Wilder se blíží. Jakého vítěze tipuje Kličko a Joshua? Megazápas Tyson Fury vs. Deontay Wilder se blíží. Jakého vítěze tipuje Kličko a Joshua? 14. února 2020 9:57

Za svou kariéru prohrál pouze dvakrát a aktuálně se může pyšnit šňůrou 6 výher v řadě – pětkrát z toho soupeře ukončil stylem KO nebo TKO a v jednom případě zvítězil jasně 3:0 na body. Nachází se tedy v senzační formě, kterou bezpochyby potvrdí i při sobotním zápase.

Stane se tedy Sajewski Kleinovou vstupenkou do UFC? Na názor, jaká je šance, že k přestupu skutečně dojde, jsme se zeptali českého bijce Karlose „Teminátora“ Vémoly, promotéra Ondřeje Novotného i slovenského zápasníka Samuela „Piráta“ Krištofiče.

Jednou už to málem vyšlo

Nechybělo ale mnoho a Lajoš Klein už v UFC mohl být. Šanci měl konkrétně na souboj v rámci turnaje UFC 242 v Abú Dhabí, kde byl zlatým hřebem večera titulový souboj neporaženého šampiona Khabiba Nurmagomedova s Dustinem Poirierem.

Doporučeno
Makhmud Muradov: Dřív jsem přemýšlel, za co utratím 200 korun, dnes jdu a koupím si, co chci (Rozhovor) Makhmud Muradov: Dřív jsem přemýšlel, za co utratím 200 korun, dnes jdu a koupím si, co chci (Rozhovor) 17. prosince 2019 22:50

V té době se totiž rozhodovalo mezi Lajošem Kleinem s anglickým bojovníkem Leronem Murphym, kdo z nich se stane soupeřem pro Zubairu Tukhubova z Ruska. Byl jsem odmítnutý. Dostal jsem nabídku, kterou jsme hned vzali, ale byl tam na výběr ještě Angličan, se kterým nakonec jde. On a celý tým se rozhodli pro něj,“ prozradil tenkrát pro web MMA Shorties.

Pokud ale vše půjde podle plánu, letos by to už mohlo vyjít a Slovensko se svého prvního zástupce v UFC snad konečně dočká. A jak to vidí slavné osobnosti domácí bojové scény? 

Ve svém posledním zápase Lajoš Klein ukončil brazilského soupeře

tvrdým kopem do hlavy ve 3. kole (čas videa cca 14:30)

V UFC zamíchá kartami 

Jedním z oslovených bojovníků byl slovenský zápasník Samuel „Pirát“ Krištofič, který přestup do UFC svému kamarádovi velmi přeje a vůbec nepochybuje o jeho kvalitách. „Co se týká Slovenska, momentálně je podle mě Lajoško nejlepší bojovník napříč váhami. Věřím, že už brzy podepíše vysněnou smlouvu s UFC,“ říká nekorunovaný „Král Bratislavy“.

Podle Krištofiče má však Klein nejen na to, aby se do UFC dostal, ale taky na to, aby tam dosáhl dalších velkých úspěchů. „Jsem přesvědčený, že tam nebude hrát druhé housle, nebo že tam bude jen do počtu. To si vůbec nemyslím. Naopak si myslím, že tam zamíchá kartami,“ říká.

Ostatně o tom, jak dobrým bojovníkem Lajoš Klein je, může Samuel mluvit z vlastních zkušeností, jelikož se v minulosti společně připravovali na zápasy. „Fandím mu, držím palce, strávil jsem s ním kempy i tréninky v Trnavě, vím, jaký je to dříč a jaké má odhodlání. Takže už se moc těším, až bude v UFC dělat Slovensku dobré jméno,“  dodává na závěr Krištofič.

Doporučeno
Recenze: Dokumentární film o Attilu Véghovi je povinností pro každého milovníka MMA Recenze: Dokumentární film o Attilu Véghovi je povinností pro každého milovníka MMA 8. února 2020 16:59

Podobně to vidí například i Ondřej Novotný, spoluzakladatel domácí organizace Oktagon MMA, pod kterou Lajoš Klein aktuálně zápasí. „Lajošovi samozřejmě přejeme, ať si plní své sny a ať se mu daří co nejlépe. Určitě má šanci se stát prvním Slovákem, co půjde do UFC, a třeba to bude již brzy,“ řekl Ondřej pro REFRESHER.

Jednoduchá matematika

Na názor jsme se zeptali také prvního Čecha v UFC Karlose „Terminátora“ Vémoly, který to vidí jasně. „Šance je určitě velká, myslím si, že by si to už nějakej Slovák taky konečně zasloužil. My už tam budeme mít dalšího zástupce z Česka a Slováci taky makaj, hodně na tom MMA šlapou,“ říká Karlos s narážkou na českého bojovníka Davida Dvořáka, který nedávno podepsal smlouvu s UFC. 

„Teminátor“ věří, že jediné, co teď musí Klein udělat, je porazit nějaké zvučné jméno a upoutat na sebe pozornost. „Má teď dostatečný počet vítězství na to, aby se tam dostal a jediný, co musí udělat, je něčím zaujmout. Je úplně jedno, kolik teď bude mít vítězství, protože už by ho dávno jinak měli. Musí porazit jméno, který je zaujme,“ vysvětlil. 

Doporučeno
10 nejlepších zápasů Karlose „Terminátora“ Vémoly 10 nejlepších zápasů Karlose „Terminátora“ Vémoly 7. listopadu 2019 21:38

Cesta je tedy nyní podle něj jednoduchá. „On sám by si teď měl vybírat soupeře takový, kteří by UFC mohli zajímat. Nějaký jméno, který vypadlo z UFC, nebo nějaký jméno, který tam má našláplý. A tím se tam dostane, že porazí někoho, kdo to UFC zajímá. To je jednoduchá matematika,“ dodává 34letý rodák z Olomouce.

„Anebo musí na short notice naskočit do zápasu, jak se to teď povedlo Dvořákovi, kterýmu hrozně fandím. Ten má těch výher vydřených hodně a myslím si, že tam udělá velký věci,“ uzavírá Karlos.

5 Čechů a 1 Uzbek s českým srdcem

Zmíněný David „Killa Khroust“ Dvořák podepsal smlouvu s UFC teprve před několika dny. Zástupce královéhradeckého gymu All Sports Academy by měl nastoupit příští měsíc do zápasu v Brazílii proti domácímu bojovníkovi Bruno Silvovi.

V nejprestižnější organizaci světa se tak Dvořák „vystřídal“ s Lucií Pudilovou, která na svých sociálních sítích tento týden potvrdila, že v UFC jí smlouva po posledních prohrách nebyla prodloužena. Momentálně vyjednává o podpisu smlouvy s jinými zahraničními organizacemi.

Přes UFC už tedy prošlo hned několik fighterů z Česka. Jmenovitě to byli Karlos Vémola, Viktor Pešta, zmíněná Lucie Pudilová, nyní se do ní probojoval David Dvořák, před pár týdny i Jiří Procházka, no a v současné době se už na svůj třetí zápas na půdě UFC připravuje česko-uzbecká hvězda Makhmud Muradov. Celkem se tak jedná o pět Čechů a jednoho Uzbeka s českým srdcem.

Slovensko na svého prvního zástupce v UFC, právě díky Lajoši Kleinovi by se to ale mohlo v blízké době změnit.

Domů
Sdílet
Diskuse