Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2020 17:32
Čas čtení 0:56
Tina Hamarova

V Chorvatsku podpálili figurínu homosexuálního páru s dítětem. Byla to součást festivalu

NEWS
Uložit Uložené

Figurínu spálili ve městě Imotski. Akce se zúčastnily i děti.

Karneval Bakova povorka má ve městě Imotski 150letou tradici. Tento ročník se organizátoři rozhodli do programu zařadit pálení sochy. A nejen tak ledajaké – byla to socha dvou líbajících se mužů s dítětem. Učinili tak po nedělním pochodu městem v doprovodu pohřební hudby. Na festivalu byly i děti.

„Jsme konzervativní společnost, která drží s tradicemi. Dejte dítě matce, jak jsme vždy říkávali. To je podle nás správné rozhodnutí,“ řekl podle Total Croatia News organizátor akce Milivoj Đuka. Pár držel v ruce dítě, které mělo podobiznu poslance Nenada Stazića, který nedávno podpořil snahy o prosazení pětounství pro páry stejného pohlaví.

Čin vyvolal v zemi pobouření aktivistů. Jedna ze skupin podporujících LGBT komunitu plánuje podniknout i právní kroky. Kritikou nešetřil ani prezident Zoran Milanovič, který incident odsoudil jako zcela nepřijatelný a nehumánní čin a vyzval organizátory, aby se omluvili. „Tuto událost sledovalo mnoho dětí, které mohly být svědky šíření nenávisti a podněcování násilí,“ uvedl prezident v prohlášení.

Domů
Sdílet
Diskuse