Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2020 9:14
Čas čtení 5:14
Antonín Havlík

Koronavirus v Česku. Potvrzeny další případy nákazy

Koronavirus v Česku. Potvrzeny další případy nákazy
Zdroj: AP Photo/Mykola Tys/TASR
NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

I třetí den budeme mapovat aktuální informace o koronaviru v České republice.

  • V Česku je osm pacientů nakažených koronavirem.
  • Stát nebude omezovat hromadné akce.
  • Zakázán vývoz respirátorů a omezen jejich prodej. Maximální cena je regulována.
  • Od čtvrtka budou zakázány lety z a do severní Itálie.

20:00 – Pro dnešek ukončujeme živé sledování vývoje koronaviru v Česku. 

19:57 – Ministerstvo dopravy uvádí, že na nádražích, kde zastavují mezistátní vlaky, přibudou nové informační tabule a letáky. Ty budou obsahovat doporučený postup pro ty, kteří přijíždějí z oblastí, kde je rozšířený koronavirus. (MDČR)

18:28 „Stav všech pacientů, které máme v současné době na oddělení, je velmi dobrý,“ potvrdila Hana Roháčová, primářka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce. (ČT24)

17:04 – Stav pacientů na oddělení infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce je velmi dobrý. České televizi to potvrdila primářka Hana Roháčová.

16:05„Protože chceme mít jistotu, vyšetření u ženy z Prahy opakujeme a budeme mít výsledky večer. Také testujeme její rodinu. Všichni jsou v karanténě Nemocnice na Bulovce. Celkem je tedy v ČR osm pozitivních osob na koronavirus,“ doplnil Adam Vojtěch.

16:02 – Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch poslední tři případy nákazy také potvrdil

15:53 – Výskyt nákazy u ženy z Prahy 6 bude ještě ověřen. Žena projde dalším testováním, nicméně předchozí dva testy byly pozitivní. (ČT24)

15:49 – Respirátory budou v Česku cenově regulované, jejich maximální cenu u vyrobených v EU je 175 Kč bez DPH, mimo EU 350 Kč. Rozhodlo o tom Ministerstvo financí. (ČT24)

15:42 – Potvrzeny další dva případy.  Jde o dva příbuzné ženy z Děčína, u které se nákaza potvrdila dříve. Jsou izolováni v domácí karanténě. Poté budou hospitalizováni v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. (ČT24)

15:14 – Šestý případ koronaviru v Česku byl potvrzen. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula to sdělil Deníku. Jde o ženu, které předtím vyšel pozitivní test na soukromé klinice. Její děti navštěvují ZŠ Antonína Čermáka.

15:03 – Nemocnice v Přerově, Prostějově, Šternberku a některá nemocniční odděleních v Olomouci a Hranicích vyhlásily preventivní zákaz návštěv. (ČT)

14:54 – Nemocnice na Bulovce od rána odebrala vzorky celkem 16 pacientům s podezřením na koronavirus. „Žádný z nich nemá vážné zdravotní obtíže. Výsledky budou známy v průběhu večera, resp. zítra ráno,“ píše na Twitteru.

14:22 – Poslední let z Bergama do Brna využilo 16 cestujících, do Bergama odletělo 15 lidí.  „Nejbližším dalším pravidelným spojením Brna s Milánem tedy bude let v pátek 3. 4. 2020,“ uvedlo letiště na Facebooku.

13:52 – Na větších českých nádraží přibudou speciální letáky, které cestující informují o tom, co mají dělat, pokud přicestovali z rizikových lokalit.  

13:51 – V ústecké MHD klesl počet přepravených cestujících o 40 procent. (Ústecký deník)

13:47 – Podle hejtmana jihomoravského kraje není důvod k panice. V kraji podle něj epidemie není a nehrozí. Bylo testováno 14 lidí, u 13 z nich je test negativní, na výsledky posledního se zatím čeká. 

13:45 – ZŠ Antonína Čermáka, kde čekají na oficiální výsledky testů dětí z rodiny, kde je závažné podezření nákazy korovaviru, vyhlásila 5. března ředitelské volno. Ředitel to oznámil na stránkách školy.

13:40 – Moderátor TV Prima Roman Šebrle je ve 14denní domácí karanténě. Navštívil totiž italské středisko Antholz Anterselva, kde se potvrdila nákaza koronavirem. (Blesk)

13:36 – V Česku se zvedá zájem o poválečné plynové masky, které však jako ochrana před koronavirem nijak nepůsobí a slouží pouze k dekoraci. (Lidovky)

13:24 – Na odletová hale brněnského letiště je prázdno. Do Bergama mělo odletět 122 lidí, přišlo jenom dvanáct.

13:15 – Žena, které soukromá klinika potvrdila výskyt koronaviru, je v izolaci na Infekční klinice Nemocnice Na Bulovce

13:04 – Babiš opakovaně zkritizoval poskytovatele ubytování Airbnb. Pro Českou televizi řekl, že v této firmě vidí nebezpečí. Hotely a ubytovatelé by se měli hostů doptávat, z jaké lokality přijeli.

Airbnb mezitím v češtině vydala oficiální pokyny pro ubytovatele. „Žádáme všechny hostitele i hosty, aby si kromě globálních pokynů WHO prostudovali také cestovní doporučení a zdravotní výstrahy místních samospráv související s touto nákazou,“ píší na stránkách.

11:34 – V pátek se potkají ministři zdravotnictví zemí V4 a budou jednat o vzájemné výpomoci – požadavky na roušky, respirátory a další.

10:58 – Podnikatel Tomáš Jirsa na Facebooku popsal zkušenosti své kamarádky a její snahy se otestovat na přítomnost koronaviru. Měla si zaplatit test na soukromé klinice, který jí vyšel jako pozitivní.

10:41 – Testem na nákazu koronaviru projde celá rodina potenciálně nakažené matky dvou dětí, žáků školy na Praze 6. (Deník N)

10:39 – Byla uzavřena kanalizace pod Nemocnicí Na Bulovce (kde leží pacienti nakažení koronavirem) pro zaměstnance Pražských vodovodů a kanalizací. Virus může v odpadní vodě přežít až týden. (Seznam Zprávy)

10:36 – Původní informaci primátora uvedl na pravou míru i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Dovolím si uvést informaci pana primátora na pravou míru. Žena, která se v sobotu vrátila z Itálie, se nechala otestovat v soukromé laboratoři. Bohužel nikdo to nekonzultoval s hygieniky. Výsledek nelze brát jako 100% průkazný, nyní ho ověřuje naše Národní referenční laboratoř,“ píše na Twitter.

10:31 – V Praze probíhá jednání s premiéry Visegrádské skupiny. Probírají aktuální situaci ohledně výskytu kororonaviru v Evropě. 

10:30 – Nákaza u rodiče dítěte na základní škole byla potvrzena na soukromé klinice. Je třeba počkat na potvrzení národní referenční laboratoře. Nejedná se o oficiálně potvrzený výsledek. Hlavní město to uvedlo ve své tiskové zprávě

10:14 – Podle premiéra Andreje Babiše je třeba, aby se zlepšil informační tok. Kraje a města nemají dostatek informací. (ČT24)

10:10 – Starosta Prahy 6: „Dnes ráno se vyskytlo podezření na nákazu COVID-19 u jednoho z rodičů žáků na prvním stupni ZŠ Antonína Čermáka. Výsledky testu budou známy dnes ve večerních hodinách. Krizový štáb doporučil vyhlášení ředitelského volna, čekáme nicméně na rozhodnutí hygieniků, ti jsou na místě ve škole,“ uvedl na stránkách a poprosil, aby občané zachovali klid

9:59 – Primátorovo potvrzení je v rozporu s tím, co píše ředitel ZŠ Petr Karvánek. „Upřesňuji informaci k postiženému rodiči. To zda je nositelem Korona musí potvrdit národní referenční laboratoř, v současné době se jedná o vážné podezření.“  Obě děti potenciálně nakažené ženy v pondělí a úterý navštívily školu.

9:56 – Další výskyt koronaviru v Praze. Informoval o něm primátor hlavního města Zdeněk Hřib na svém Twitteru.

9:52 – Resort zdravotnictví chce také zakázat vývoz dezinfekce do zahraničí – stejně jako to udělalo v případě respirátorů. (ČT24)

9:50 – Velké akce s účastí nad pět tisíc lidí stát nijak nebude omezovat. Fotbalová a hokejová utkání tak budou moci fanoušci navštěvovat. Pořadatelé ale musí plány nahlašovat krajským hygienickým stanicím. (iDnes)

9:34 – Na ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6 mají podezření na koronavirus. Izolovány byly některé třídy. „Třídy, které navštěvovaly děti postiženého rodiče jsou v izolaci ve škole a rodiče byli vyrozumněni, aby si je ze školy vyzvedli. Po příjezdu pracovníků hygieny zveřejníme jejich doporučení a stanoviska,“ uvedl ředitel školy Petr Karvánek. SZÚ výsledky prozatím nepotvrdil.

9:29 – Od dnešního dne platí zákaz vývozu respirátorů a je zavedena regulace jejich prodeje. (Psali jsme zde.)

9:11 – V Česku bylo testováno na nákazu koronaviru 340 lidí. 


V České republice je pět potvrzených případů nákazy. Všechny případy mají podle ministra zdravotnictví lehký průběh. Počet nakažených může podle informací ministerstva zdravotnictví ještě vzrůst, neexistují však signály o epidemii.

I dnes vám přinášíme aktuální informace ohledně koronaviru v České republice.

Pondělní report (2. 3.2020) o koronaviru v České republice

Doporučeno
Koronavirus v Česku. Nakažený profesor přišel do kontaktu s 20 studenty a 24 pedagogy Koronavirus v Česku. Nakažený profesor přišel do kontaktu s 20 studenty a 24 pedagogy 2. března 2020 12:34

Úterní report (3. 3. 2020) o koronaviru v České republice

Doporučeno
Koronavirus v Česku. Počet nakažených může ještě vzrůst, neexistují signály o epidemii Koronavirus v Česku. Počet nakažených může ještě vzrůst, neexistují signály o epidemii 3. března 2020 9:02
Zpět
Sdílet
Diskuse