Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2020 11:43
Čas čtení 1:03
Vojtěch Vanda

Izraelští vědci navrhli způsob, jak významně zefektivnit testování lidí na koronavirus

NEWS IZRAEL KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Výzkumníci přišli s metodou, se kterou se pracuje už desetiletí.

Odborníci z Technologického institutu v Haifě ve spolupráci s lékaři z Rambamovy nemocnice navrhli způsob, jak zefektivnit testování vzorků lidí, u nichž je podezření, že jsou nakaženi novým koronavirem.

Hovoří o tom, že se dá testovat 32 nebo 64 vzorků dohromady s tím, že pokud je celá skupina negativní, mohou se pacienti poslat rovnou domů. Pokud se najde pozitivní nález, pacienti se otestují jednotlivě tak, jak to bylo doposud. Informaci přinesl web The Times of Israel.

Doporučeno
Na koronavirus v Česku zemřel druhý člověk Na koronavirus v Česku zemřel druhý člověk 24. března 2020 10:43

Na geniální myšlenku přišla absolventka Dina Berenbaum z Technionu, Technologického institutu v Haifě, předminulý týden. O nápadu dala vědět svému bývalému profesorovi Idanu Yelinovi, se kterým myšlenku následně rozvedli.

Profesor vyjádřil obavu, že pokud se otestuje tolik vzorků naráz, nebude možno detekovat pozitivní nález, jelikož se jednoduše rozředí. Proto provedli pokus, v němž figurovalo 63 negativních a jeden pozitivní vzorek s koronavirem. Obavy mohly jít následně stranou, jelikož pozitivní vzorek byl i v takové množství lehce detekován.

Nápad se líbil i podnikateli Janu Bartovi, který byl minulý rok zařazen časopisem Forbes mezi 100 nejbohatších Čechů

Takové zjištění může ulevit laboratořím po celém světě, a také může zbavit břemena přísné karantény až miliony lidí. Přitom způsob, který Berenbaum navrhla, není vůbec novinkou. Toto testování se provádělo už během druhé světové války a v devadesátých letech se o ní uvažovalo jako o vhodné metodě k testování lidí potenciálně HIV pozitivních.

Doporučeno
Remdesivir je v Česku! Začíná být podávaný pacientovi s těžkým průběhem onemocnění Remdesivir je v Česku! Začíná být podávaný pacientovi s těžkým průběhem onemocnění 24. března 2020 10:05

Studie, která prokazatelnost takového testu potvrzuje, bude na internetu velice brzo, aby se do laboratoří zapracoval co nejrychleji. Obvykle by vydání trvalo měsíce.

Domů
Sdílet
Diskuse