Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. dubna 2020 16:03
Čas čtení 0:59
Matej Krajčovič

Ozónová díra by se do roku 2060 měla úplně zacelit. Během této zimy je ale nad Arktidou extrémně velká

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

Vědce tato zima překvapila, ozonová díra nad severním pólem Země má téměř 1 milion kilometrů čtverečních.

Stávající opatření a omezení v boji s koronavirovou pandemií zřejmě pomohla vyčistit ovzduší v několika světových metropolích. 

Ani zdaleka to ale neznamená, že díky těmto pár týdnům dokážeme zvrátit všechny klimatické změny

Evropská kosmická agentura ESA informuje o neobvykle velké ozónové díře, která se otevřela nad Arktidou, tedy severním pólem Země.

Doporučeno
Jak se pandemie koronaviru podepsala na sexuálním průmyslu v Česku? Jak se pandemie koronaviru podepsala na sexuálním průmyslu v Česku? 10. dubna 2020 12:35

Ozónová vrstva nás chrání před škodlivým ultrafialovým zářením ze Slunce a díra v ní je, bohužel, už poměrně známým jevem. V minulosti její ztenčování způsobovaly zejména freony, ale vědci ji obvykle vždy na podzim pozorují na opačném konci světa – nad Antarktidou na jihu.

Data, která nyní sesbíral satelit Copernicus Sentinel-5P jsou tedy smutným překvapením, ačkoli oproti svému sousedovi napříč planetou jde o stále zanedbatelný problém.

„Ozónová díra, kterou nad Arktidou pozorujeme tento rok, má maximální rozptyl méně než 1 milion kilometrů čtverečních. To je málo ve srovnání s dírou nad Antarktidou, která může dosáhnout velikosti okolo 20 až 25 milionů km2 s normálním trváním 3 až 4 měsíce,“ říká Diego Loyola z Německého vesmírného centra. 

Díry vznikají při extrémně nízkých teplotách atmosféry pod -80 °C, slunečním záření, větru a právě působením škodlivých plynů. Na severu tak nízké teploty nebývají, avšak letošní rok je výjimkou. 

Zákaz používání freonů měl přitom přispět k tomu, aby se díry zcela zacelily. Od roku 2000 se obnoví přibližně 1 až 3 % plochy každých deset let, úplné zavření by tedy na severní polokouli a v středních výškách mělo nastat již v roce 2030, na jihu pak v roce 2050. 

O 10 let později by se měly přidat i právě oba polární regiony, které jsou dnes postiženy nejvíce.

Domů
Sdílet
Diskuse