Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. května 2020 9:06
Čas čtení 8:39
Antonín Havlík

Crack, pervitin a rap. Netradiční a surové drogové příběhy světových i českých raperů

HUDBA ČESKO RAP
Uložit Uložené

Rap drogy nejen oslavuje, ale také předkládá surovou zpověď o životě interpretů. Pojďme se na některé postřehy podívat.

Rap není prvním žánrem, který by byl propojen s drogami. Stačí si pustit techno nebo skladby ze sedmdesátých let. Je však zakořeněný v pouličním životním stylu a častokrát právě odtud pochází i drogy a jejich dealeři


Tématika závislostí se tak objevuje v textech raperů už od prvočátku a přináší různé zajímavé vhledy do životních osudů těch, o kterých pojednávají. A to nejen u amerických raperů, kteří se museli potýkat s pouličními přestřelkami a válkami gangů, ale i těch českých. 


Je to oslava drog, nebo surový popis reálných příběhů? Podíváme se na několik netradičních příběhů mapujících drogy a jejich užívání v rámci rapového žánru, autentický a ryzí průnik do temného světa drogových uliček.

Doporučeno
Lean, xanax, tráva. Co znamenají drogy pro rapovou scénu a kteří umělci s nimi raději skončili? Lean, xanax, tráva. Co znamenají drogy pro rapovou scénu a kteří umělci s nimi raději skončili? 24. června 2018 15:59


Necro potřeboval drogy pro svého strýce

Je rok 2000 a Necro vydává skladbu I Need Drugs. Ve VHSkovém videoklipu pózuje vedle svého strýčka Howieho, který si přímo na kameru vpravuje do žil různé tvrdé drogy. „Jedlá soda a kokain, jak krásné, jen si najdu dýmku a jsem vybavený,“ rapuje Necro o životě Uncle Howieho, referujíc na způsob konzumování cracku, který je v Americe mezi narkomany enormně oblíbený


Howie byl ve svém životě po mnoho desítek let závislý na heroinu, kokainu, cracku i metadonu. Ani přesto všechno ho rapeři neodmítali, ale naopak ho brali takového, jaký je. 



Howardův druhý synovec – raper Ill Bill se o něj jako dítě zajímal, když byl na dně a strýc se o něj staral. Jednoho dne mu koupil baskytaru, čímž v něm nastartoval jeho zájem o hudbu. „Požádal jsem mámu, aby mi dala baskytaru, požádal jsem otce, požádal jsem babičku, bůh jí žehnej, ani nevěděla, co je baskytara. Poslední člověk, o kterém jsem si myslel, že by mi ji dal, byl můj strýc. Ne, protože by to nebyl skvělý chlap, víte, ale byl to feťák,“ vzpomínal Ill Bill v rozhovoru pro magazín Vice. Jeho vstřícnost a loajalita vůči mladým raperům byla velká a oboustranná


V roce 1998 po něm Ill Bill pojmenoval nahrávací společnost Uncle Howie Records. Byl jejím maskotem. „Otevřel jsem mu obzory ještě když byl mladý. Víš, jak jsem hrdý na to, že vzal tu malou kytaru, sám se na ní naučil a pak vytvořil label pojmenovaný po mně? I když odejdu, něco bude přetrvávat věčně. Mám nahrávky, na kterých je moje fotka!“ řekl ve zmiňovaném rozhovoru Howie. 

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Stal se inspirací pro celou někdejší (a v roce 2014 znovuobnovenou) brooklynskou hiphopovou kapelu Non Phixion. Ill Bill o něm složil píseň My Uncle, jednu z nejlepších a nejupřímnějších skladeb jeho dosavadní kariéry. Rapuje v ní o svém strýci jako o člověku, který umíral z cracku ve svých vlastních zvratkách (kvůli čemuž prošvihl let do České republiky), ale kterému se snažil vždycky pomoct, aby se tvrdých drog vzdal. 

Bohužel tento příběh má tragický konec. Letos v březnu to bylo deset let, co Uncle Howie zemřel. Léta nitrožilní spotřeby drog a neřízený životní styl u něj zapříčinily zdravotní komplikace, které nakonec vyústily v náhlou smrt.

Eminem a jeho kombinace silných léků

Eminem se před několika dny pochlubil svým čistým štítem, co se braní drog týče. Je už dvanáct let čistý. Jeho příběh je důkazem, že ani sláva a miliony prodaných desek nemusí být zárukou životního úspěchu. Prošel si silnou závislostí na lécích a bral kombinaci benzodiazepinů, sedativ a opiátů.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 83880 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse