Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2020 15:34
Čas čtení 0:58
Matej Krajčovič

USA prý zvažovaly nový test jaderné zbraně. Mělo jít o odpověď na chování Ruska a Číny

NEWS ČÍNA
Uložit Uložené

Rusko a Čína prý provádějí tajné zkoušky, téma proto přišlo i na stůl Donalda Trumpa.

Severní Korea či Írán jsou často kritizovány za vývoj jaderných zbraní, ale Washington Post nyní šokuje informací, že jaderný test zvažovaly i USA pod vedením prezidenta Donalda Trumpa. 

Zdrojem těchto informací má být přímo jeden ze seniorních členů Trumpovy administrativy a také dva muži z armády.

Téma prý přišlo na stůl 15. května na setkání několika vládních agentur poté, co někteří členové vlády obvinili Rusko a Čínu z provedených menších a slabších (tzv. low-yeld) testů, ačkoli o tom neexistují žádné veřejně dostupné důkazy a obě země něco podobného rázně popřely.

Doporučeno
Jak Hirošima vstala z popela jaderné války a stala se prosperující metropolí Jak Hirošima vstala z popela jaderné války a stala se prosperující metropolí 11. července 2018 17:53

Něco podobného by samozřejmě bylo zcela bezprecedentní, poslední sérii testů totiž USA provedly mezi lety 1991 až 1992. Mělo však jít o demonstraci toho, že největší armáda světa dokáže na podobné provokace rychle odpovědět a zlepšit tak postavení země při třístranné dohodě o regulaci jaderných zbraní mezi USA, Čínou a Ruskem. 

Návrh na nový americký test ve 21. století nakonec nebyl schváletn. Zdroje Washington Post se však již rozcházejí v tom, jak seriózně byl zvažován.

„Byl by to startovací výstřel pro bezprecedentní závody v jaderném zbrojení. Také by to narušilo vyjednávání ze severokorejským lídrem Kim Čong-unem, který by už nemusel ctít moratorium na jaderné testy,“ uvedl Daryl Kimball, ředitel Asociace pro kontrolu zbraní. 

Právě Severní Korea je nyní prakticky jedinou zemí, která globální dohodu na ukončení testů jaderných zbraní nedodržuje. Obvinění, že Čína a Rusko jsou na tom podobně, se nepodařilo prokázat, protože testy buď opravdu nedělaly, prováděly s extrémně slabým účinkem, nebo jejich zcela přestěhovaly do podzemí.

Domů
Sdílet
Diskuse