Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. června 2020 21:22
Čas čtení 2:54
Tímea Krauszová

J. K. Rowling prozradila, že se v minulosti stala obětí sexuálního násilí. Její názor na transgender osoby s tím úzce souvisí

NEWS J.K. ROWLING
Uložit Uložené

Chtěla by zachovat prostory, které jsou jen pro ženy.

Britská spisovatelka J. K. Rowling na svém blogu vysvětlila, co ji vedlo k jejím nedávným vyjádřením o transgender lidech, kvůli kterým čelila veřejnému hejtu. Celý skandál spustil článek s nadpisem „o lidech, kteří menstruují“. Na ten autorka reagovala cynicky a naznačila, že takoví lidé se nazývají ženy. 

Lidé, kteří menstruují, jsou podle ní jednoduše ženy, a ty potřebují svůj bezpečný prostor

Lidé jí vyčítali, že odignorovala fakt, že na světě jsou lidé, kteří nejsou ženy, ale menstruují. Nejsou to jen trans lidé, ale i non-binary nebo genderqueer lidé, kteří se vymykají z klasického binárního systému (žena a muž). Výsledkem jejího vyjádření byla horlivá debata, která se rozpoutala na sociální síti Twitter. Zapojili se do ní i transrodoví lidé a organizace, které bojují za práva LGBTI komunity.

Spisovatelka se proto po několika dnech odhodlala sepsat své myšlenky na svém blogu. Vysvětlila, proč se dlouhodobě vyjadřuje k tématu trans lidi tak, jak to dělá a přiznala, že do značné míry ji v názorech utvrdily její vlastní zážitky. V minulosti totiž byla obětí domácího a sexuálního násilí.

Doporučeno
J. K. Rowling čelí veřejnému lynčování za příspěvky o transsexuálech. Říci pravdu není nenávistné, tvrdí slavná spisovatelka J. K. Rowling čelí veřejnému lynčování za příspěvky o transsexuálech. Říci pravdu není nenávistné, tvrdí slavná spisovatelka 7. června 2020 10:27

V blogu J. K. Rowling vysvětluje, že má 5 hlavních důvodů, proč se transgender tématikou zabývá. Mezi nimi je i fakt, že založila dětskou charitu a kdysi pracovala jako učitelka, proto jí záleží na formování mladých lidí a dětí, na jejich „vzdělávání a ochraně“. Vzhledem k tomu, že i její série o Potterovi byla několikrát zakázána nebo odsuzována, záleží jí i na svobodě projevu. Proto se odhodlala k tématu rodu a identity vyjadřovat.

„Již více než 20 let jsem na očích veřejnosti a nikdy jsem otevřeně nemluvila o tom, že jsem obětí domácího a sexuálního násilí. Nestydím se za to, ale jsou to pro mě traumatické vzpomínky,“ napsala na blogu. Teprve po dohodě se svou dcerou se nakonec odhodlala začít o tom veřejně mluvit. Zdůraznila, že o tom nepíše jen proto, aby si získala lítost či sympatie lidí. 

Začala o tom mluvit, protože její příběh podle ní zažila řada jiných žen na světě, které byly označeny za bigotní jen proto, že vyjádřily obavy o prostory, které jsou určeny pouze jednomu rodu. Podle ní žijeme ve světě, ve kterém převládá extrémní odpor mužů vůči ženám. Dívky a ženy jsou dehumanizované a pošpiněné, a Rowling se obává, že i to by mohlo být důvodem, proč tak vzrostl počet žen, které procházejí procesem změny pohlaví.

Aktuálně podle Rowling prochází tímto procesem mnohem více žen než mužů, v minulosti to bylo naopak. Podle ní se dnes ve světě bojuje proti pravému významu slova žena, z politického i biologického hlediska. Opakovaně řekla, že je prostě vědeckým faktem, že existují muži a ženy. Z její eseje je zjevné, že se obává predátorů, kteří by pod záminkou transgender přeměny chtěli zneužít svého postavení.

Chce, aby mohla svobodně říkat svůj názor, aby byli ti nejzranitelnější členové společnosti chráněni a měli přístup ke vzdělání. Kromě toho chce, aby se tzv. single-sex prostory, tedy prostory určené pouze pro ženy či pouze pro muže, zachovaly. Do tohoto konceptu jí trans ženy prostě nezapadají.

S jejími názory se neztotožňují dva hlavní hrdinové filmů, které vznikly z jejích knih: Daniel Radcliffe a Eddie Redmayne. Oba zdůraznili, že i trans ženy jsou ženy a zaslouží si stejná práva a postavení.

K reakcím se přidala i herečka Emma Watson, kterou podobně jako Radcliffa proslavila role v kouzelnické sáze. „Trans lidé jsou tím, co říkají, že jsou. Zaslouží si žít bez toho, aby je někdo konstantně zpochybňoval nebo jim říkal, že nejsou tím, co tvrdí,“ napsala na svůj Twitter. Dále ujistila své followery, že ona a mnozí další je vidí a vnímají a milují takové, jací jsou.

Domů
Sdílet
Diskuse