Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2020 13:20
Čas čtení 1:15
Vojtěch Vanda

Počet mimořádných událostí na české železnici meziročně klesl. Narostl ale počet mrtvých a zraněných

NEWS ČESKO NEHODY
Uložit Uložené

Česká železnice by měla být letos bezpečnější než loni, co se týká počtu nehod. Lehké mimořádnosti nicméně vystřídaly fatální.

Česká železnice, ač se to nemusí zdát, je podle počtu mimořádných událostí za prvních osm měsíců roku 2020 bezpečnější než minulý rok. O situaci informuje web Zdopravy.cz. Důvod, proč se železnice jeví letos nebezpečnější, je dvojí. V první řadě za to může kumulace nehod v letním období, druhou skutečností je fakt, že si vyžádaly více životů a zraněných.

Doporučeno
Když jí bylo 12, unesl ji. Do jejích 16 let se s ní dvěstěkrát pokoušel o sex. Z neuvěřitelného případu Jan Broberg mrazí Když jí bylo 12, unesl ji. Do jejích 16 let se s ní dvěstěkrát pokoušel o sex. Z neuvěřitelného případu Jan Broberg mrazí 10. září 2020 10:23

Jak píše web Zdopravy.cz, loni se na trati od ledna do srpna stalo 849 mimořádných událostí, zatímco letos to bylo pouze 785. V opačném trendu se ale odvíjí počty usmrcených a zraněných. V minulém roce ve stejném období přišlo během železniční mimořádnosti o život 150 lidí, v letošním roce už 167. Se zraněnými je to podobně; letos vzrostl počet zraněných o 23 osob na 198.

Pokles mimořádností se může přisuzovat různým vlivům. V potaz musíme brát nouzový stav, během nějž se omezila železniční doprava. Nicméně, když už se nějaká nehoda udála, obvykle ji nezpůsobil zaměstnanec drah, nýbrž řidič nebo chodec na přejezdu. Přesto i v této statistice můžeme, vyjma července, sledovat pokles. 

Varování Drážní inspekce z roku 2012 před přecházením kolejí mimo podchody a nadchody

Proč je letošní situace na železnici vnímána negativně vyplývá z nehod během léta, které se přihodily v rychlém sledu za sebou. Během dvou měsíců bylo ohlášeno 237 mimořádností, což je o 20 víc než minulý rok. Avšak, jak tvrdí generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera, za posledních 5 let nezemřel kvůli chybě zaměstnance Český drah jediný cestující, až do červencové nehody v Perninku. Nehoda si vyžádala 2 mrtvé a 26 zraněných.

Doporučeno
V rámci boje za svobodu sem „ovčané“ v rouškách mají zákaz vstupu, napsal na tabuli majitel restaurace na Karlštejně V rámci boje za svobodu sem „ovčané“ v rouškách mají zákaz vstupu, napsal na tabuli majitel restaurace na Karlštejně 11. září 2020 11:27

Aby se podobné shluky nehod neopakovaly, vláda začala řešit ještě více bezpečnost na železnici. Nově vzniknuvší komise ministerstva dopravy nyní řeší opatření, která mají bezpečnost zvýšit. Prozatím se ale usnesla pouze na změně pravidel provozu jistých regionálních tratí. Prý se ale chystají návrhy na miliardové zakázky na zabezpečení tratí nebo nová pravidla pro povinný odpočinek strojvedoucích.

Domů
Sdílet
Diskuse