Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2020 13:55
Čas čtení 13:25
Adam Novosad

V 17 letech ji znásilnili, Slovenka Petra teď dělá osvětu o sexuálních útocích na YouTube

REFRESHER
Uložit Uložené

Petra Dzvoníková se právem stává hvězdou slovenského internetu.

V sedmnácti letech ji znásilnil kamarád. Petra Dzvoníková teď šíří osvětu o sexuálním zneužívání, sexualitě, intimitě nebo vztazích. Protože ale původně nedokázala se svými příspěvky na Slovensku oslovit široké publikum, začala postupně psát o sobě.

Po nějaké době se Petra z blogu přesunula na YouTube, kde natáčí videa o tom, co ji zajímá. Brzy totiž pochopila, že lidé si nejvíce cení upřímnosti a autenticity. Dnes má mladá influencerka 33 tisíc odběratelů na YouTube, 34 tisíc sledujících na Instagramu, a je tak jednou z nejrychleji rostoucích osobností současné internetové scény.

Keď nahrala podcast so striptérkou, ktorá ospevuje Kotlebu, hneď ho stiahla. Petush Nasklee otvára témy, ktoré boli roky tabu
Zdroj: Instagram

Petra se nebojí kontroverzních témat a se svými fanoušky bez problémů mluví o znásilnění, které prožila, menstruaci, holení nebo sexualitě. Sama přiznává, že je bisexuálka, a i když se jí kvůli její odlišné orientaci spolužáci v pubertě často smáli, dokázala ustát všechny tlaky a zachovala si svoji identitu.

Dnes se úspěšná youtuberka snaží lidem pomáhat, aby dokázali najít sami sebe. V pouhých pětadvaceti letech navíc ukazuje, jak je možné skloubit kariéru, manželství i péči o dítě bez zbytečných kompromisů.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak ji divoké dospívání inspirovalo k otevírání tabuizovaných otázek.

  • Jak Petra dokáže vydělávat na YouTube, starat se o dítě a zároveň tvořit podcasty

  • Proč jí nevadí neustálé otázky na znásilnění, které prožila

  • Kdy se jí spolužáci smáli kvůli tomu, že je bisexuálka

  • Jak s manželem překonali nejtěžší okamžiky ve vztahu

  • Proč si myslela, že ji za kauzu Tatiany Židekové dostihla karma

  • Jak reagovala, když striptérka z jejího podcastu propagovala fašistickou stranu

V jednom rozhovoru ses představila jako mladá žena, která se usadila po divokém dospívání, během kterého hodně cestovala. Od kdy trvalo tohle nespoutané období života a co považuješ za nejdivočejší momenty?

(Smích), to je skvělá otázka na začátek. Už od malička jsem cestovala s rodiči, to mi bylo jedenáct nebo dvanáct. Pak jsem se vydávala na cesty i sama, jezdila jsem za rodinou do USA a hodně jsme toho procestovaly s mojí nejlepší kamarádkou.

Tahle „divočina“ začala, když mi bylo čtrnáct. To jsem už jezdila za oblíbenými kapelami i do zahraničí. Později jsem se dostala do party začínajících raperů. S nimi jsem sjezdila polovinu Slovenska, a právě v tomto období jsem prožila ty nejdivočejší momenty, i když jsem častokrát byla jen v roli pozorovatele, za což jsem vlastně nakonec ráda.

Doporučeno
Šlapala jsem na ulici, abych zjistila, co zažívají prostitutky. Kvůli závislosti jsou některé ochotné jít za 75 korun bez ochrany Šlapala jsem na ulici, abych zjistila, co zažívají prostitutky. Kvůli závislosti jsou některé ochotné jít za 75 korun bez ochrany 21. července 2019 18:59

Jak bys popsala své začátky blogování? Nebylo pro tebe demotivující, že na slovenské scéně je složité udělat si jméno a vybudovat fanouškovskou základnu?

Blogovat jsem začala v době, kdy u nás existovaly tzv. fanblogy. Vedla jsem dva o různých hudebních skupinách, z nichž jeden byl nejnavštěvovanější na Slovensku, a druhý nejen u nás, ale i v Česku. Takže nemám pocit, že by to tehdy pro mě bylo těžké.

Horší bylo, když jsem začala psát o sobě, svých zážitcích a cestování. Fotila jsem se při nakupování podle zahraničních blogerek, jenže lidem na Slovensku to absolutně nic neříkalo. Pravdou ale je, že jsem se zaměřovala spíše na zahraniční publikum. V dobách, kdy jsem se odstěhovala do Berlína a po návratu na Slovensko opravdu chvíli trvalo, než jsem se vrátila k blogování a reálně jsem začala budovat svoji komunitu.

Kdy jsi přešla na YouTube?

YouTube jsem začala dělat v angličtině ještě v době, kdy jsem žila v Berlíně. Potom jsem si dala na pár let pauzu a vrátila se k němu asi před třemi a půl lety, kdy jsem cítila, že některá témata se mi lépe řeší prostřednictvím videa než článkem na blogu. Takže jsem to udělala víceméně z praktických důvodů.

 

Jak dlouho ti trvalo, než jsi nasbírala dostatek fanoušků na to, abys mohla navázat první spolupráce se značkami, které byly ochotné ti za to platit?

Když jsem žila v Německu, získala jsem první spolupráce, což byly většinou bartery. I z toho jsem ale měla radost, protože jsem byla opravdu maličká ryba v obrovském rybníku. Na Slovensku k tomu došlo asi po půl roce od chvíle, kdy jsem si založila blog Nasklee. Tehdy jsem mohla mít na Instagramu pár tisíc sledujících, možná čtyři nebo pět?

Tvoří dneska YouTube dohromady s ostatními sociálními sítěmi tvůj jediný příjem? Čím ses živila v dobách, kdy jsi o mohla o výdělcích z internetu jen snít?

Jak se to vezme. Řekla bych, že momentálně jsem ve fázi, kdy se to začíná lámat a brzy to bude můj jediný příjem. Donedávna mě živila ještě jedna práce na částečný úvazek, kterou jsem dělala během rodičovské dovolené a působení na sociálních sítích. Peníze ze spoluprací jsem používala hlavně na nakupování techniky, pronájem studia a další výdaje.

A cos dělala předtím?

Ještě při škole jsem začala pracovat v nadnárodní korporaci jako podpora prodeje. Dělala jsem support velkým německým prodejcům, a ještě předtím jsem školila lidi v nových pobočkách jedné firmy v Německu.

Mezi tvoje nejpopulárnější videa patří série, v nichž ženy a muži odpovídají na otázky, na které by se mezi sebou styděli zeptat. Máš pocit, že tvoje videa kromě zábavy dokáží objasnit i oblasti, na které by se muži při osobním rozhovoru opravdu možná nikdy nezeptali?

Tato videa měla původně vypadat úplně jinak, měla to být spíše vážnější diskuse, ale osud tomu chtěl jinak a vznikla z toho anketa, které je pro typického youtube diváka záživnější, protože je svižnější. Otázky pokládali moji sledující.

Takže ano, opravdu to jsou odpovědi na otázky, na které by se mnozí lidé styděli zeptat svého partnera. Šlo mi o to ukázat, jak na různé otázky odpovídají muži a ženy. Chtěla jsem získat více pohledů na stejná, zajímavá a v některých případech odvážná, nebo až intimní témata. V budoucnu se k nim možná znovu vrátím ve formě diskuse, o které jsem mluvila.

Jak koronavirus ovlivnil tvůj byznys? Společnosti přeci jen ve velkém rušily marketingové spolupráce, ekonomika se začala propadat.

O několik spoluprací jsem přišla, u jiných se snížil budget pro klienty a mohla jsem si tedy vybrat, jestli chci i tak pokračovat nebo spolupráci ukončit. Naštěstí je mnoho firem, které mají i nadále zájem se mnou spolupracovat, váží si toho, co a jak dělám, a určitě mi osobně velmi pomohlo to, že právě během pandemie mi rapidně narostly počty sledujících a odběratelů.

O videu, v němž jsi poprvé promluvila o znásilnění, které jsi prožila ve svých sedmnácti letech, se toho napsalo hodně. Sama říkáš, že ses s tímto útokem už naštěstí vyrovnala. Přesto, stalo se ti, že by tě lidé začali obviňovat, že sis něco takového zasloužila?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 88857 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč jí stále nelezou na nervy otázky o znásilnění, které prožila
  • Kdy se jí spolužáci smáli za to, že je bisexuálka
  • Jak s manželem překonali nejtěžší momenty svého vztahu
  • Proč si myslela, že ji za kauzu Tatiany Židekové potrestala karma
  • Jak reagovala, když striptérka z jejího podcastu propagovala fašistickou stranu
Domů
Sdílet
Diskuse