Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2020 20:28
Čas čtení 2:47
Adam Smeták

Babiš: Koronavirus jsme porazili jednou, porazíme ho i podruhé

NEWS ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Premiér Andrej Babiš se v pondělí večer obrátil k národu v televizním projevu.

V pondělí v osm večer vystoupil premiér Andrej Babiš s projevem vysílaném celostátními televizemi. K národu promluvil poté, co v ranních hodinách rezignoval dosavadní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Toho v čele resortu vystřídal epidemiolog Roman Prymula. Ještě v průběhu pondělí jej stihl jmenovat prezident Miloš Zeman. 

Doporučeno
VIDEO: Miloš Zeman jmenoval Romana Prymulu ministrem. Na oficiálním záznamu je ale slyšet jen šum VIDEO: Miloš Zeman jmenoval Romana Prymulu ministrem. Na oficiálním záznamu je ale slyšet jen šum 21. září 2020 15:29

Premiér ve svém zhruba desetiminutovém vstupu prohlásil, že se Česko opět nachází ve velmi složité situaci. „Epidemie je zpět. Bohužel. Čísla nákazy závratně rostou,” konstatoval. Připomněl, že už na jaře analytici vládě ukázali modely, kterým bylo složité uvěřit. Ty se ale následně začaly vyplňovat, a tak přišla restriktivní opatření, která dle premiéra zachránila život tisícům lidí

„Ke konci jara jsme ale měli pocit, že vir odešel a od 1. července jsme zrušili povinnost nosit roušky všude. Tehdy jsme těch opatření měli všichni až po krk, všichni jsme se chtěli volně nadechnout a užít si léto jak jsme zvyklí,“ přiblížil Babiš konec jara, kdy se zdálo, že virus slábne. Doplnil, že tehdy je možná minimum mrtvých ukolébalo v představě, že to s tím virem není tak zlé. „Od března jedeme sedm dní v týdnu a bojujeme s touto ojedinělou situací, na kterou nemohl být nikdo připraven,“ dodal.

Doporučeno
Plukovník Prymula, Prymumuland nebo Prymulex. S memes o novém ministru zdravotnictví se roztrhl pytel Plukovník Prymula, Prymumuland nebo Prymulex. S memes o novém ministru zdravotnictví se roztrhl pytel 21. září 2020 19:53

Následně se pustil do kritiky občanů, kteří odmítají nosit roušky. „Slyšel jsem, že nenošením roušek chtějí někteří občané vyjádřit protest proti vládě a vládním opatřením. Těmto lidem bych ale chtěl vzkázat: ty roušky nenosíte kvůli Babišovi, Vojtěchovi, Prymulovi, ale kvůli vašim rodičům a prarodičům, kvůli vašim blízkým, kvůli vašim kamarádům a známým,“ upozornil. Pro starší lidi totiž dle premiéra může koronavirus znamenat vážné ohrožení. Právě tuto skupinu lidí je podle něj potřeba ochránit „Rouška neohrožuje svobodu a demokracii, ale její nenošení ohrožuje životy,“ doplnil.

„Zachraňuje to naše životy. Já jako předseda vlády nechci dopustit, abychom měli miliony nakažených a tisíce mrtvých,“ pokračoval Babiš o rouškách. Varoval i před lékaři či lidmi, kteří nejsou epidemiology a šíří informace, kterými matou ostatní. 

„A pokud nám ale někdo dává za vzor Švédsko, které má stejný počet obyvatel, jako Česká republika, tak bych rád uvedl, že Švédsko šlo cestou promoření, což vyústilo v to, že tam zemřelo celkově 5865 lidí s covidem. Jedenáctkrát více než u nás. Také tam mají zakázané všechny kulturní akce nad padesát lidí. Jinými slovy opatření jsou tam dnes přísnější než doposud u nás,“ upozornil následně Andrej Babiš. Dodal, že je potřeba dodržovat základní pravidlo boje proti viru 3R: Ruce, Roušky, Rozestupy.

Doporučeno
Novým ministrem zdravotnictví bude Roman Prymula Novým ministrem zdravotnictví bude Roman Prymula 21. září 2020 11:30

„Už nechceme vypnout ekonomiku tak jako na jaře. Musíme myslet na ochranu životů našich spoluobčanů. Snažíme se najít rovnováhu mezi zdravím a ekonomikou,“ uvedl. Podle něj se náš národ dokázal v těžkých časech vždy semknout a čas na skládání účtu teprve nastane.

Ve svém projevu poděkoval všem lidem, kteří bojují s epidemií třeba i jen tím, že nosí roušku. Poděkoval i rezignujícímu ministru zdravotnictví. „Chci také poděkovat ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, který dnes oznámil svou rezignaci, za práci, kterou pro zdravotnictví vykonal. Je to slušný, poctivý a velmi pracovitý člověk, kterého jsem si kdysi přivedl na Ministerstvo financí a v podstatě si ho vychoval, takže k němu mám speciální vztah. Přinesl do politiky slušnost a úctu a jsem přesvědčen, že se na něj jednou bude vzpomínat jako na nejlepšího ministra zdravotnictví. Boj s první vlnou zvládl neuvěřitelně. Děkuju mu za vše a přeju mu v životě i v další kariéře jen to nejlepší,“ řekl Babiš.

„Co nás teď čeká?“ položil si řečnickou otázku následně. „Urychleně dobudovat integrovaný systém s velkokapacitními call centry. Zajistit dostatečný počet odběrných míst a kapacity laboratoří, které budou hlásit lidem výsledek odběrů do čtyřiceti osmi hodin. Spustit systém sebereportování, který zrychlí celý proces a ušetří čas hygienikům i občanům. A dostatečnou kapacitu lůžek pro pacienty s covidem ve středním a těžkém stavu. Je důležité, aby byla udávaná kapacita krajských a fakultních nemocnic okamžitě k dispozici a hlavně odpovídala realitě. A ještě důležitější je ochránit zdravotnický personál za každou cenu,“ upřesnil.

Doporučeno
„Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? 13. června 2023 15:29

Na závěr připomněl, že musíme s virem bojovat společně a kvůli němu například také obětovat něco z vlastního pohodlí kvůli ostatním. „Nechceme zavírat ekonomiku a ohrozit zaměstnanost. Stejně jako vy to chceme zvládnout jen s opatřeními, která náš život omezí co možná nejméně. Pojďte nám s tím prosím pomoct! Pojďme se znovu semknout. Koronavirus jsme porazili jednou, porazíme ho i podruhé. Věřím, že to zvládneme znovu,” prohlásil.

Domů
Sdílet
Diskuse