Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. září 2020 19:28
Čas čtení 1:50
Daniel Kopejska

Desítky tun uhynulých ryb, otrávení Bečvy kyanidem řeší policie

NEWS
Uložit Uložené

První známky otravy byly zaznamenány již 20. září, až nyní však policie zjistila, z jaké oblasti smrtící kyanid pocházel. Bylo vyloveno přes 32 tun uhynulých ryb.

Desítky tun mrtvých ryb, havárie s tak masivním úhynem ryb se děje zhruba jednou za deset let. Původce otravy ryb v Bečvě stále není znám, stejně tak není známa celková škoda. Otrávený úsek je dlouhý 38 kilometrů. Česká inspekce životního prostředí předala vyšetřování policii, která se momentálně případem zabývá. Nyní je už známo, že smrtící kyanid se do řeky dostal z katastru obce Juřinka, informuje iRozhlas.

Doporučeno
Učitelka v mateřské školce otrávila kaši 23 dětem své kolegyně. Dostane trest smrti Učitelka v mateřské školce otrávila kaši 23 dětem své kolegyně. Dostane trest smrti 29. září 2020 15:09

Policie na Twitteru uvedla: „Na případu masivního úhynu ryb v řece Bečvě stále pracujeme. V současné chvíli již víme, že vyústění kanálu, ze kterého se kyanid do Bečvy dostal, je v katastru obce Juřinka na Valašskomeziříčsku. Dále provádíme úkony trestního řízení s cílem případ co nejdříve objasnit.“ Pachateli hrozí až šestiměsíční trest odnětí svobody nebo zákaz činnosti.

První následky otravy se začaly projevovat již 20. září v oblasti u Valašského Meziříčí, Lhotky nad Bečvou a Choryně. Rybáři už z řeky odvezli 32 tun otrávených ryb. Šíření nebezpečné látky se podařilo zastavit díky zvýšení odtoků na patnáctinásobek a pomohlo také deštivé počasí. Nyní začínají padat trestní oznámení. Sněmovna se zatím únikem kyanidu nebude zabývat.

Domů
Sdílet
Diskuse