Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2020 13:24
Čas čtení 0:53
Adam Novosad

Halucinogenní ayahuasca dokáže stimulovat tvorbu nových buněk v mozku. Mohla by pomoci s léčbou Alzheimera či Parkinsona

NEWS
Uložit Uložené

Experimentování na myších potvrdilo zvětšenou kognitivní kapacitu a schopnost produkovat nové neurony v nervové soustavě.

Ayahuasca dokáže výrazně podporovat tvorbu nových neuronů v mozku. Neuron je základní stavební buňka nervové soustavy člověka, a i když umí tvorbu nových buněk organismus v některých případech regulovat sám, v mnoha situacích tvorba ustane a už se nikdy neobnoví, informuje Neuroscience News.

Výzkumníci ze španělské univerzity Complutense University of Madrid proto zkoumali, do jaké míry ovlivňuje nervovou soustavu čaj z ayahuascy.

Halucinogénna ayahuasca dokáže stimulovať tvorbu nových buniek v mozgu. Mohla by pomôcť s liečbou Alzheimera či Parkinsona
Zdroj: Wade Davis/Contributor/Getty Images

Lidé znají ayahuascu jako psychotropní nápoj z pralesní liány, který dokáže v člověku vyvolat silné halucinace či dokonce spustit psychózy. Výzkumníci chtěli zjistit, jak jedna ze základních složek nápoje dimethyltryptamin (DMT) ovlivňuje tvorbu nových neuronů v mozku.

Domů
Sdílet
Diskuse