Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. listopadu 2020 12:30
Čas čtení 2:17
Jakub Paulík

Recenze: Holidate

Recenze: Holidate
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY FILMY 2020 NETFLIX NOVÉ FILMY NA NETFLIXU
Uložit Uložené

Neteř Julie Roberts dokáže hrát negativní postavy, ale i hrdinky v romantických filmech.

Netflix do své nabídky přidal romantickou komedii Holidate, kterou se diváky pokouší naladit na blížící se svátky. Děj snímku totiž začíná ve vánočním období, kdy si hlavní hrdinové Sloane (Emma Roberts) a Jackson (Luke Bracey) uvědomí, že by se jim na nejbližší svátky hodil nějaký „dočasný partner“.

Oba by se tak zbavili samoty či nepříjemných otázek rodiny na to, zda už si někoho konečně našli. Vytvoří tak dohodu, podle které budou společně trávit každý svátek v roce s tím, že půjde o kamarádství bez výhod, tedy bez sexu. Jelikož je Holidate romantickou komedií, žánrové klišé hovoří jasnou řečí. Odmítání sexu a popírání vzájemných citů má pouze omezenou trvanlivost.

Emma  Roberts
Emma Roberts Zdroj: Netflix

59letý režisér John Whitesell má ve své filmografii hned několik komedií se známými herci, jako Z nuly hrdinou (Jim Belushi), Agent v sukni 2 (Martin Lawrence) či Budiž světlo (Danny DeVito). Jeho tvorba je obecně vnímána jako průměrná a v podstatě jde o snímky, na které by ses ještě před existencí streamovacích platforem podíval během sychravého nedělního odpoledne v televizi a do druhého dne na ně zapomněl.

Od Holidate jsem proto neměl žádná velká očekávání. Hlavním tahákem filmu je kráska Emma Roberts, neteř slavné Julie Roberts, která se do pozornosti diváků dostala především známým seriálem American Horror Story. V něm si zahrála hned několik postav a ukázala, že negativní role jí skutečně pasují

Emma Roberts
Emma Roberts Zdroj: Netflix

S 31letým Lukem Braceym (Danger Close: The Battle of Long Tan, Hacksaw Ridge) ve filmu tvoří skutečně sympatický pár, jehož chemie je od prvních společných minut na scéně značně citelná. Divákům proto oba velmi snadno přirostou k srdcím a snad každý jim bude fandit, aby se už konečně dali dohromady.

Vedlejší postavy jsou však naneštěstí méně výrazné a místy působí jako „páté kolo u vozu“. Příběh v podstatě nijak zásadně neovlivní a jejich vtipy jen málokdy vykouzlí úsměv na tváři. Naopak, humor hlavní dvojice působí přirozeně a dá se u něj upřímně pobavit.

Tak jako u jiných moderních komediích, ani v Holidate nechybí množství alkoholu, marihuany, občasné vulgarismy a několik sexuálních narážek. Většina z nich má hlavu a patu, nejsou tedy používány účelově. Divák se tak při nich necítí vůbec trapně. I když, pravda, občas tvůrci sklouznou k mírné přízemnosti.

Recenzia: Holidate
Zdroj: Netflix

Humor v Holidate však celkově funguje. Filmařům se navíc podařilo skvěle vyhrát si s dialogy, v nichž zmiňují lamače srdcí Ryana Goslinga (La La Land, First Man, Blade Runner 2049), za což si zaslouží zvláštní pochvalu.

Žánrově se Holidate bohužel nevyhnulo zavedené schématu. Od stádia poznávání hrdinů se dostaneme ke klasickému popírání vzájemných citů, napínavé roztržce a následnému udobření.

I když je příběh podán formou svátečního randění celkem originálně, ve své podstatě jde o zcela klasické romantické klišé, při kterém už od začátku víš, jak film skončí. Je třeba ale uznat, že tvůrci vztah mezi hlavní dvojicí vůbec „nepřesladili“, a tak si snímek může užít skutečně každý, nejen nenapravitelné „romantické duše“.

Holidate
Holidate Zdroj: Netflix

Holidate není sice žádným žánrovým převratem a bouračem zažitých stereotypů, ale zato umí úspěšně navodit dobrou náladu a divák při něm kvalitně zrelaxuje. Ženské publikum jistě ocení šarmantního Lukea Braceyho s jeho odzbrojujícími úsměvy a muži se budou radovat z přítomnosti roztomilé a trochu drzé Emmy Roberts.

Film celkově splnil moje očekávání nenáročné romantické komedie s milou dvojicí hrdinů, které jsem od začátku do konce držel palce. S přimhouřením oka ho hodnotím sedmi body z deseti. Původně jsem zvažoval dát o jeden bod méně, ale Emma a Luke mě, přiznám se, skutečně chytili za srdce.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse