Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2020 11:46
Čas čtení 1:11
Marián Mauik Biel

Takto vypadají Bolt koloběžky 4. generace. Víme, jaké nové funkce budou mít

TECH
Uložit Uložené

Novou sezónu začne Bolt s bezpečnější a praktičtější koloběžkou.

Estonský start-up se v Evropě velmi dobře etabloval. I v Česku je silnou konkurencí pro Uber nebo Hopin. Nejde jen o sdílené jízdy autem. Mimo jiné nabízí i sdílené elektrické koloběžky, a to i v českých městech. Od příštího roku budou mít nový model, který má být hlavně bezpečnější.

Doporučeno
Carsharing je mezi Čechy stále oblíbenější. Zjišťovali jsme, na kolik peněz vyjde a kdy se vyplatí víc než vlastní auto Carsharing je mezi Čechy stále oblíbenější. Zjišťovali jsme, na kolik peněz vyjde a kdy se vyplatí víc než vlastní auto 10. června 2020 18:00

Bolt představil model své koloběžky již 4. generace. Vychází z nynějšího modelu, který najdeš iv Slovenská městech. Takže je stále světle zelený a řádně masivní. S hmotností 40 kilogramů je však mnohem odolnější a také stabilnější.

Takto vyzerajú Bolt kolobežky 4.generácie. Vieme aké nové funkcie budú mať
Zdroj: Bolt

Čtvrtá generace už ale přešla na vyměnitelné baterie. Takto bude dobíjení mnohem rychlejší. Respektive okamžité, protože nebude nutné přenášet celé koloběžky, pouze vyměnit baterii rovnou v terénu. Jak je vidět, zadní blatník je proto robustnější. Změněný je i stojan koloběžky.

Dojezd zůstává stále 40 km a také maximální rychlost 25 km/h. Firma se chlubí, že je zcela recyklovatelná a její životnost má být 60 měsíců. Je součástí filozofie firmy zajistit, aby Bolt koloběžky byly co nejekologičtější. Do konce tohoto roku se ve svých činnostech stanou klimaticky pozitivní, respektive uhlíkově negativní.

Takto vyzerajú Bolt kolobežky 4.generácie. Vieme aké nové funkcie budú mať
Zdroj: Bolt

Velkou novinkou je přidání senzorů, které dokáží rozeznat nestandardní situace nebo riziko nehod. Detekují například prudké brzdění nebo pád. Dokáží také rozeznat, kde se koloběžka právě nachází a hlasovými upozorněními koloběžka oznámí, že je v oblasti s doporučenou sníženou rychlostí. Nebo blikáním upozorní chodce a podobně.

Vestavěný displej také sdělí, zda je možné na konkrétním místě koloběžku zaparkovat nebo zda je v dané lokalitě vůbec povoleno jezdit. To vše umožní Boltu rychleji reagovat na nehody nebo zjistit, který uživatel je kolobežkový silniční pirát.

Takto vyzerajú Bolt kolobežky 4.generácie. Vieme aké nové funkcie budú mať
Zdroj: Bolt

Bolt koloběžky fungují ve 45 městech a 15 zemích. Od července jsou dostupné v Olomouci. V příštím roce má celosvětově přibýt dalších 100 míst, kde se dá touto koloběžkou odvézt. Firma zatím nespecifikovala, zda mezi nimi budou i česká města.

Chýba autor/zdroj fotografie!Chýba autor/zdroj fotografie!

Domů
Sdílet
Diskuse