Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2020 9:30
Čas čtení 4:48
Miriam Rumanková

Připravili jsme kompletní veganské štědrovečerní menu. Podle těchto receptů to zvládneš hravě i ty

Připravili jsme kompletní veganské štědrovečerní menu. Podle těchto receptů to zvládneš hravě i ty
Zdroj: Unsplash/Annie Spratt
GASTRO
Uložit Uložené

Nechybí tofu kapr, bramborový salát ani vaječný likér.

V tomto vánočním článku ti představíme recepty na kompletní veganské menu. Vegani jsou lidé, kteří ze svého jídelníčku vyřadili všechny živočišné produkty, a to zejména z etických, environmentálních nebo zdravotních důvodů.

Na veganských talířích se tak nenacházejí vajíčka, ryby, smetana nebo mléko. Všechny potraviny, které jsme jmenovali, jsou ale součástí klasického českého štědrovečerního menu, i když v různých koutech země najdeme různé variace toho, jak slavnostní večeře vypadá. 

Pripravili sme kompletné vegánske štedrovečerné menu
Zdroj: Unsplash/Fezbot2000

Tam, kde příroda neposkytovala ryby, druhým chodem bývaly opekance s mlékem a mákem či pirohy plněné povidly a nemohla chybět ani vánočka. Velmi populární je také koláč štědrák s džemem, ořechy, tvarohem a mákem.

My jsme se rozhodli připravit největší klasiku ve veganské stylu a zda už preferuješ rostlinnou stravu nebo ne, můžeš se inspirovat nebo letos zaexperimentovat s novými tradičně-netradičními recepty.

V tomto článku si přečteš:
  • Recept na veganský vaječný likér
  • Recept na veganské vanilkové rohlíčky
  • Recept na veganské perníčky
  • Recept na veganskou houbovou polévku
  • Recept na veganský bramborový salát a tofu kapra

Veganský vaječný likér

Ačkoliv jsou vánoční svátky většinou jen o bramborovém salátu, rybě a perníčcích, nepochybně k nim patří i dobrý vánoční drink. Kromě toho si během zimních večerů dáváme také punč nebo svařené víno.

Nesmíme ale zapomínat ani na vaječný likér, který si v domácnostech lidé rádi vychutnávají s klasickými oplatkami nebo trubičkami. Výhodou sladkého a hustého nápoje je, že si ho můžeš vychutnat v alkoholické i nealkoholické verzí.

Suroviny:

  • 70g strouhaného kokosu
  • 160g mandlí nebo kešu oříšků
  • 600ml mandlového mléka
  • 8ks datlí nebo 3-4PL datlového sirupu
  • ½ ČL kurkumy
  • ½ ČL skořice
  • ½ ČL muškátového oříšku
  • vanilka
  • špetka soli
  • 50ml kvalitního rumu nebo podle chuti

Postup:

Ořechy namočíme do rostlinného mléka nejméně na 8 hodin, nejlépe na celou noc, aby změkly a lépe se rozmixovaly. Pokud nemáš k dispozici tolik času, ořechy stačí na 30 minut vařit ve vodě, následně je nech vychladnout a přidej do mléka. Dále si na pánvi opečeme strouhaný kokos, a tak budeme mít všechny suroviny připraveny.

Všechny ingredience kromě rumu následně rozmixujeme v mixéru. Do zmixované směsi přidej rum a drink je hotový. Je možné, že z oříšků budou v nápoji cítit jemné slupky, čemuž se můžeš vyhnout tak, že likér scedíš přes sítko nebo použiješ spařené ořechy.

Likér skladuj v chladničce několik dní. Podávat ho můžeš například se skořicí nebo ledem.

Pripravili sme kompletné vegánske štedrovečerné menu. Podľa týchto receptov to zvládneš hravo aj ty
Zdroj: Unsplash/unterfreundenblog

Perníčky

I mezi vegany se najdou lidé, kteří konzumují med a naopak ti, kteří striktně ze svého jídelníčku vynechali i tuto sladkou surovinu. Pravdou je, že stále na to není jednotný názor jako například u vajíček nebo mléka, kde to je jasné. My ti přinášíme recept na veganské perníčky bez medu, ale je jen na tobě, zda med k ingrediencím přidáš.

Suroviny:

  • 500g hladké mouky
  • 190g cukru
  • 10 PL rostlinného mléka
  • 1 PL rostlinného másla
  • 1 ČL sody
  • 4 ČL perníkového koření

Postup:

Začni smícháním všech suchých ingrediencí, do kterých přidej máslo a postupně po lžičkách mléko. Ze směsi následně vypracuj těsto, které připomíná plastelínu. Těsto rozválej pomoučeným válečkem na tloušťku přibližně kolem 4 mm a výkroj si perníčky podle své fantazie.

Následně je nalep na plech a peč při teplotě 180°C okolo 10-15 minut nebo do zlatova. Perníčky po vychladnutí doporučujeme skladovat v uzavřené nádobě, aby ti vydržely měkké co nejdéle.

Pripravili sme kompletné vegánske štedrovečerné menu. Podľa týchto receptov to zvládneš hravo aj ty
Zdroj: Unsplash/Dilyara Garifullina

Vanilkové rohlíčky

Nestárnoucí klasikou Vánoc jsou bezpochyby vanilkové rohlíky, kterých se nemusíš vzdát, ani když ses rozhodl stravovat vegansky nebo máš intoleranci na laktózu. Tento jednoduchý recept si připravíš za pár minut a je dost pravděpodobné, že i stejně rychle zmizí tyto dobroty z talíře.

 Suroviny:

  • 300g hladké mouky
  • 200g rostlinné másla
  • 100g mletých vlašských ořechů
  • 100g práškového cukru
  • 2 ČL vanilkového cukru

Postup:

Všechny suroviny smíchej dohromady a vypracuj hladké těsto, ze kterého následně vyformuj váleček. Váleček si nakrájej na přibližně 40 až 50 stejných kousků, z nichž vyformuj rohlíčky. Nalep je na vymazaný plech nebo pečící papír a peč je přibližně 15-20 minut při 180°C.

Pripravili sme kompletné vegánske štedrovečerné menu. Podľa týchto receptov to zvládneš hravo aj ty
Zdroj: Instagram/dobroty_od_andy

Veganská mléčná houbová kapustnica

Jiný kraj, jiný mrav. Podávat se může klasická kapustnica, postní kapustnica, houbová polévka nebo i krémová houbová kapustnica. My jsme se rozhodli připravit a ukázat ti poslední možnost, protože všechny zbývající jsou buď veganské, aniž by se snažily, nebo z nich stačí jen odebrat pár surovin.

Suroviny:

  • 400g karfiolu
  • 200g sušených hřibů
  • 500g kysaného zelí
  • 1 rostlinná smetana
  • 1l rostlinného mléka podle vlastního výběru
  • 1 cibule
  • sůl a černé koření

Postup:

Do velkého hrnce dáme vařit květák spolu s rostlinným mlékem, solí a pepřem podle chuti. Zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu a necháme vařit na mírném ohni asi 10 minut, dokud květák nezměkne. Následně přidáme smetanu a vše rozmixujeme mixérem.

Mezitím ve druhém středním hrnci orestujeme cibulku a přidáme k ní předem namočené houby, kysané zelí a vše chvíli spolu dusíme. Nejlepší houby do této polévky jsou hříbky, ale výběr je na tobě.

Směs hřibů a zelí přidáme do rozmixované květákové směsi a přivedeme k varu. Vše spolu vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Čím déle budeš polévku vařit, tím bude hustší. Podávat polévku můžeš s citronem a vánočkou.

Doporučeno
Chybí ti vánoční trhy? Udělej si je doma a levněji! Zkusili jsme 7 jídel, které si letos na náměstí nekoupíš Chybí ti vánoční trhy? Udělej si je doma a levněji! Zkusili jsme 7 jídel, které si letos na náměstí nekoupíš 22. prosince 2020 16:44

Tofu kapr a bramborový salát podle @surovadcerka

U tohoto vánočního kapra zaručeně nebudeš bojovat s kostmi, které by tě mohly při klasické verzi překvapit. Sám budeš možná překvapen, jak tato náhrada klasického kapra připomíná originál.

Rybí chuť celému tofu kaprovi dodává řasa nori. Jediné, co by ti mohlo chybět, jsou šupiny, které si v mnoha domácnostech dávají lidé pod talíř, aby jim následující rok nechyběly peníze a jejich rodina žila v hojnosti.

Připravit bramborový salát ve veganské verzi dnes již není žádná věda, protože v obchodech se objevilo mnoho veganských majonéz, smetan a jogurtů.

Z tohoto receptu připravíš dvě porce.

Suroviny na tofu kapra: 

  • 2ks bílého tofu
  • 2ks nori řasa na sushi
  • 10PL lněného semínka
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • olej

Postup:

Pro přípravu tofu kapra je nutné si namočit lněná semínka do vody alespoň na hodinku. Takto změknou a vytvoří se z nich gel, který nahradí při obalování vajíčko. Tofu si po delší straně překrojíme na dva stejné plátky, které následně obal do nori řasy, která dodá tofu kaprovi tu správnou rybí chuť. Nori doporučujeme na chvíli namočit do vody, aby změkla a tak se na kapra lépe přilepí.

Lněná semínka rozmixuj ve vysokootáčkovém mixéru tak, aby vznikla lepivá hmota. V případě, že by byla směs příliš hustá, neboj se přidat trochu vody. V této chvíli máš vše připraveno na obalování.

Tofu s nori nejdříve obal v mouce, pak ve vajíčku z lněných semínek a nakonec ve strouhance. Pak je už jen stačí opékat z obou stran do zlatova na oleji. Podáváme s bramborovým salátem a citrónem.

Suroviny na bramborový salát:

  • 1,5kg uvařených brambor
  • 1 sklenice kompotovaných okurek
  • mrkev a hrášek podle chuti
  • cibule
  • 400g rostlinné majonézy
  • 3PL octu
  • 2PL cukru
  • sůl a černé koření

Postup:

Brambory uvař ve slupce a po vychladnutí je oloupej. Dále budeš potřebovat mřížku na brambory, ale pokud ji nemáš, můžeš je i nakrájet na menší kostky. Na maličké kostičky nakrájej i okurky, uvařenou nebo kompotovanou mrkev. Vše spolu s celým hráškem přidej k bramborám. Nadrobno si nakrájej cibulku, ke které přidej přibližně 2dcl vody, ocet, cukr a sůl. Směs vař, dokud cibulka nezměkne. Nálev, který ti vznikl, přidej i s cibulkou k zeleninové směsi. Pokud nemáš rád cibuli, můžeš ji scedit a do salátu přidat jen nálev.

Ke konci přidáme ke směsi rostlinnou majonézu a salát dochutíme solí a pepřem. Doporučujeme ti na dochucení použít i vodu ze kompotovaných okurek. Bramborový salát je vždy ještě lepší druhý den, kdy se všechny chutě propojí, takže ho doporučujeme dělat den předem.

Pripravili sme kompletné vegánske štedrovečerné menu. Podľa týchto receptov to zvládneš hravo aj ty
Zdroj: Instagram/surovadcerka
Domů
Sdílet
Diskuse