Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2021 9:30
Čas čtení 12:33
Adam Novosad

Zubařka: Chodí ke mně 20letí lidé, co mají zuby v katastrofálním stavu, ale chtěli by si je nechat vybělit (Rozhovor)

REFRESHER ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Zubařka Andrea Hrubá se hned po skončení studia vrhla do práce, ale kromě toho vzdělává tisíce svých followerů o tom, jak je třeba zuby správně čistit. A občas bývá zděšena, když vidí, s jakým chrupem k ní přicházejí mladí dvacetiletí pacienti.

Mladá zubařka Andrea Hrubá je občas smutná, když se dívá na stav zubů lidí, kteří přišli do ambulance, kde pracuje. „Já bych řekla, že opravdu velké procento lidí na preventivní prohlídky nechodí. Často přijdou mladí lidé, kterým je 20 let a zuby mají v katastrofálním stavu. V ten moment se jich ptám, kde byli dosud,“ vysvětluje své pocity.

I proto založila projekt Zápisník zubařky, který na Instagramu sledují tisíce lidí s touhou dozvědět se o svých zubech trochu víc. Andrea vyvrací mýty, snaží se lidi naučit správnou techniku čištění zubů, aby k zubařům nemuseli chodit s akutními bolestmi, kdy možná už chrup nedokáže zachránit aniodborník. A plánuje v tom pokračovat, aby zasáhla co největší množství lidí.

Doporučeno
Jaroslav Flegr: Situace bude hrozná v celé Evropě, ale v Česku to bude asi nejhorší (Rozhovor) Jaroslav Flegr: Situace bude hrozná v celé Evropě, ale v Česku to bude asi nejhorší (Rozhovor) 17. ledna 2021 11:54
V tomto článku si přečteš:
  • Proč si nemusíme zuby čistit po každém jídle
  • Zda je žvýkání žvýkačky v nouzové situaci dobrou náhradou čištění zubů
  • Jak si vybrat správný kartáček či pastu a jaký význam v ní má černé uhlí
  • Proč si chtějí zuby nechat bělit zejména mladí lidé
  • Zda je zubní kaz dědičný a proč se někomu tvoří méně a jinému více
  • Jak si může člověk ublížit, když si zuby vybělí přípravkem z čínského e-shopu

Zubárka: Chodia ku mne 20-roční ľudia, čo majú zuby v katastrofálnom stave, ale chceli by si ich nechať vybieliť (Rozhovor)
Zdroj: Zápisník zubárky

Co vás přivedlo ke studiu zubního lékařství?

Původně jsem ani nechtěla být zubní lékařkou, chtěla jsem studovat všeobecné lékařství. Na lékařské fakultě je možné studovat všeobecné a zubní lékařství, tak jsem si ze zvědavosti podala přihlášku na oba obory a na oba mě i přijali.

Na zubní lékařství je těžší se dostat než na všeobecné, tak jsem si řekla, že je to šance, vyzkouším to a po roce uvidím. Studium mě během prvního roku tak chytlo, že jsem u zubního lékařství zůstala a baví mě dosud.

Studium zubního lékařství je prý dlouhé a náročné.

Studium trvá šest let a je a opravdu velmi těžké. Kromě toho, že se učíme zubařské předměty, tak musíme ovládat i to, co praktičtí lékaři. Na zkouškách máme v drtivé většině i ty oblasti, co praktičtí lékaři, takže se skutečně neučíme jen o zubech. Kromě toho, že se na zubní lékařství člověk těžko dostane, tak ne každý studium dokončí. Nás bylo v ročníku 40 a všem 40 se ho naštěstí podařilo dokončit, ale opravdu to bylo velmi náročné.

Svůj diplom jste získali v roce 2020. Stihla vám do výuky zasáhnout pandemie koronaviru?

I mé studium zasáhla pandemie. Byla jsem akorát v posledním státnicovém ročníku, ve škole jsme stihli dokončit jen první státnicový blok. Potom přišla pandemie a studium probíhalo online, stejně jako státnice, což bylo zajímavé. Na jednu stranu nám chybělo, že jsme spolu nebyli se spolužáky a neužili jsme si pořádně poslední rok, ale možná jsme díky tomu měli více času na učení, protože jsme byli doma a nemohli jsme nikam chodit.

Hned po škole jste založila projekt Zápisník zubařky, kam přidáváte tipy, triky a boříte mýty o zubech. Jak vznikl?

Zápisník zubařky nebyl úplně můj nápad. Byl to nápad mého partnera, kterému jsem během studia říkala všelijaké zajímavosti o zubech. Jednoho dne mi řekl, proč tyto zajímavosti nepředáme širší veřejnosti. Nejdříve jsme založili profil na Instagramu, kam jsem začala přidávat různé tipy a malé příspěvky o různých zubních tématech.

Postupem času to přestalo stačit, protože jsme si na Instagramu vybudovali větší publikum a témata byla komplikovanější. Počet slov pod příspěvky je tam limitován, tak jsme založili web Zápisník zubařky. Tam se mohu naplno realizovat díky blogům, které se snažím psát takovou lidskou řečí. Já mám na starosti obsahovou a můj partner technickou stránku projektu.

Na blog navazuje Instagram, který nasbíral již více než 6 tisíc fanoušků a lidé ho ve velkém navštěvují, aby se dozvěděli zajímavé informace o svých zubech. Spojujete tak příjemné s užitečným? Může být dnes podle vás i zubařka do nějaké míry influencerkou?

Já bych se influencerkou zatím nenazývala, ale je příjemné vidět, jak mě postupně začínají sledovat moji pacient, nebo mi do ordinace přijdou pacienti na základě mého Zápisníku zubařky. Mám díky tomu takovou jinou interakci s publikem, protože čas je v ambulanci limitován a často jim nestihnu říci všechno, co chci. V takovém případě je propojím na tento web, kde mám různá témata kvalitně zpracovaná, aby si to přečetli v pohodlí doma.

Kromě toho, že píši různé články se zubní problematikou, tak na Instagramu máme i vědomostní kvízy, případně občas fotím, jak vypadá můj den v ambulanci. Snažím se ukázat, že práce zubaře může vypadat i jinak, když si s s tím člověk trochu pohraje a práce ho baví. Velmi mě těší, že lidé stále přibývají a je vidět, že je Zápisník zubařky zajímá. Často přidávám věci, jaké se možná jinde nedočtou.

Zubní kartáček je po takové době malým rájem pro bakterie a kromě toho se čištěním opotřebovávají štětinky.

Píše vám hodně fanoušků rovnou soukromé zprávy, kde se vyptávají na otázky, na které nenašli odpovědi?

Těch soukromých zpráv mi chodí poslední dobu opravdu hodně. Přiznám se, že ne vždy stíhám odepisovat, ale snažím se vyčlenit si nějakou hodinku, kdy si sednu a odepisuji. Lidem ale říkám, že moje rady a články nenahrazují návštěvu zubního lékaře, a když mají nějaký problém, musí se přijít nechat vyšetřit osobně. Na dálku se nedá nic diagnostikovat a už vůbec ne léčit.

Přejděme nyní k osvětě o základních pravidlech, která stále řada lidí neovládá. Je třeba si zuby čistit po každém jídle?

Zubní povlak je nejnebezpečnější činitel v ústní dutině. Nevznikne jen tak z hodiny na hodinu, ale aby se stal nebezpečným a kyselým, musí uběhnout jistý čas. Doporučuji čistit si zuby ráno a večer kartáčkem a večer přidat čištění mezizubním kartáčkem, případně mezizubní nití. Přehnané čištění zubů po každém jídle není nutné, pokud si člověk důkladně dvakrát denně vyčistí zuby a nenechá na nich žádný povlak.

Doporučeno
Dva mladí Ukrajinci zabili za necelý měsíc 21 lidí. Na video si natočili, jak obětem šroubovákem bodali do mozku Dva mladí Ukrajinci zabili za necelý měsíc 21 lidí. Na video si natočili, jak obětem šroubovákem bodali do mozku 11. ledna 2021 9:33

Někdo si dopřeje chutnou večeři, pustí si film, a pak se mu už nechce vstát z postele, aby si zuby vyčistil. Co se stane, pokud takto čištění zubů večer zanedbáme?

Když to někdo bude častěji praktikovat, tak mu vznikne zubní kaz. To by mělo být nejvíce odrazující. Celkově je nejnebezpečnější nevyčistit si zuby večer. Když člověk usne, tak se sníží množství slin, které produkujeme a zuby pak nemají být čím omývané. V ústech máme povlak, bakterie a zbytky jídla, které jsme si nevyčistili před spánkem. Bakterie díky tomu mají celou noc na to, aby kvasily sacharidy z potravy a vytvářely kyselé produkty. Takto se pak odvápňuje zubní sklovina a vzniká zubní kaz.

Dá se v nouzové situaci, kdy si člověk nemůže vyčistit zuby, nahradit čištění žvýkáním žvýkačky?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 93381 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda je žvýkání žvýkačky v nouzové situaci dobrou náhradou čištění zubů
  • Jak si vybrat správný kartáček či pastu a jaký význam v ní má černé uhlí
  • Zda je možné zuby zachránit, pokud je člověk zanedbával 5 let
  • Proč je největší faktor vzniku zubního kazu právě cukr
  • Proč si chtějí zuby nechat bělit zejména mladí lidé
  • Zda je zubní kaz dědičný a proč se někomu tvoří méně a jinému více
  • Jak si může člověk ublížit, když si zuby vybělí přípravkem z čínského e-shopu
Domů
Sdílet
Diskuse