Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. ledna 2021 18:49
Čas čtení 1:30
Vojtěch Vanda

Ani zdravotníci v první linii, ani senioři. Vláda přednostně poslala 1000 vakcín úředníkům SZÚ, očkovali se i příbuzní

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Web Seznam Zprávy přišel s informací, že úředníci Státního zdravotního ústavu byli očkování přednostně, přestože nejsou ani zdravotníky, starajícími se o nemocné, nebo senioři. V pořadníku byli i jejich příbuzní.

Jak by se mělo v Česku očkovat proti koronaviru? Podle vládního plánu by se měly očkovat nejdříve nejrizikovější skupiny obyvatel, tedy například lékaři, kteří se starají o lidi s koronavirem, nebo senioři. Web Seznam Zprávy nicméně získal očkovací tabulku s pořadníkem ze Státního zdravotního ústavu, kde se přednostně přerozdělilo 1000 dávek vakcíny a v němž byli zařazeni nejen jeho úředníci, ale i jejich příbuzní.

Doporučeno
Britský klub pro boháče nabízí přednostní očkování na Covid-19. Vakcínu dostanou zdarma, ale za pobyt zaplatí 40 tisíc liber Britský klub pro boháče nabízí přednostní očkování na Covid-19. Vakcínu dostanou zdarma, ale za pobyt zaplatí 40 tisíc liber 13. ledna 2021 13:24

Koncem minulého týdne měla do Česka dorazit tisícovka nedostatkových vakcín od firmy Pfizer/BioNTech, která, podle webu Seznam Zprávy, měla být určena ne pro rizikové skupiny a seniory, ale pro pracovníky Státního zdravotního ústavu. Vznikl pořadník, ve kterém si vakcíny rozebrali. Avšak ze 450 zaměstnanců instituce je lékařů jen několik desítek, zbytek jsou například hygienici, výzkumníci nebo právě úředníci, kteří nejsou v bezprostředním ohrožení. V době, kdy se pořádně neočkuje ani v domovech důchodců.

Zvláštním zjištěním bylo pro redakci Seznam Zprávy fakt, že se některá příjmení za sebou několikrát opakovala. Po potvrzení několika pracovníků jim bylo potvrzeno, že se nechali očkovat i někteří příbuzní zaměstnanců. „Ano, tohle je možné, ale kolik jich bylo a jací to jsou příbuzní, to vám neprozradím, já o tom tady nerozhoduju, obraťte se na vedení,“ řekl Seznam Zprávám jeden z pracovníků.

Domů
Sdílet
Diskuse