Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2021 13:22
Čas čtení 2:10
Marián Mauik Biel

Xiaomi se také dostalo na černou listinu firem v USA. Hrozí jim osud, jaký postihl Huawei?

TECH XIAOMI
Uložit Uložené

Administrativa dosluhujícího prezidenta Donalda Trumpa rozšířila seznam čínských firem, se kterými v USA nebude možné spolupracovat.

Před více než rokem se dostala na americkou černou listinu firma Huawei pro podezření z napojení na čínskou vládu. Nemohla již prodávat produkty a služby v USA a ani spolupracovat a nakupovat od amerických firem. Na stejnou černou listinu se nyní dostala i společnost Xiaomi, píše AP. Co to pro firmu a její zákazníky, jichž má i v Česku velmi mnoho, znamená?

Trumpova administrativa funguje naplno i pár dní před inaugurací nového prezidenta Bidena. To však neznamená, že by přijatá usnesení či legislativa neměly platit i po nástupu nové administrativy. Joe Biden deklaroval, že bude k Číně přistupovat jinak, spíše než ke obchodnímu partnerovi než ke konkurentovi. Zároveň však chce dohlížet na dodržování férových podmínek obchodování a zejména bezpečnosti, píše CNN.

Doporučeno
Xiaomi Mi 11 je první vlajková loď roku 2021. Výrobce přesedlal na ekologickou vlnu a v balení nemá nabíječku Xiaomi Mi 11 je první vlajková loď roku 2021. Výrobce přesedlal na ekologickou vlnu a v balení nemá nabíječku 29. prosince 2020 16:00
Xiaomi
Zdroj: Xiaomi

Právě pro obavy z propojení na čínskou vládu a armádu se na černou listinu dostala firma Huawei. Primárně pro jejich telekomunikační zařízení i tvorbu 5G sítí. Americké vládní instituce je obvinily z úzké spolupráce s čínskou komunistickou stranou a z toho, že jejich telekomunikační zařízení slouží k špionáži. Huawei samozřejmě všechna obvinění striktně odmítl. I proto, že dosud nebyly zveřejněny žádné relevantní důkazy. 

To s sebou přineslo spoustu omezení, které se dotkly i spotřební elektroniky pro běžného uživatele. Huawei smartphony už nepodporují Google Mobile Services, platformu Google služeb a také nemohou nakupovat čipy od firmy Snapdragon, o čem ses mohl dočíst i zde.

Domů
Sdílet
Diskuse