Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2021 18:57
Čas čtení 2:15
Marián Mauik Biel

Neznámý dárce poslal Bitcoiny v hodnotě více než půl milionu dolarů útočníkům na washingtonský Kapitol

POLITIKA
Uložit Uložené

22 různých ultrapravicových a extremistických skupin a jednotlivců dostalo nevšední dar jen měsíc před obsazením sídla amerického kongresu.

Firma Chainalysis zabývající se softwarovou bezpečností odhalila nevšední bitcoinovou transakci, píše Yahoo News. Podle jejich zjištění jen měsíc před útokem na sídlo kongresu USA přišlo 22 různým jednotlivcům, skupinám nebo webům dohromady 28,15 Bitcoinů od neznámého dárce. Společným znakem všech obdarovaných je, že jsou označováni za ultrapravičáky nebo weby zaměřené proti migraci. A také to, že se přímo nebo zprostředkovaně podíleli na nedávném útoku na washingtonský Kapitol.

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Co se stalo v USA aneb jak útok na Kapitol změní Ameriku KOMENTÁŘ: Co se stalo v USA aneb jak útok na Kapitol změní Ameriku 7. ledna 2021 12:18

Mezi obdarovanými je stránka s neonacistickými prvky Daily Stormer, ale i extremista Nick Fuentes, kterého standardní sociální sítě blokují už od minulého roku zejména kvůli popírání holokaustu. Právě Fuentes dostal až 45 procent z darovaných Bitcoinů. Jejich celková hodnota byla v prosinci kolem 520 tisíc dolarů, tedy kolem 11 milionů korun.

Fuentes odmítá svou účast na nepokojích, respektive tvrdí, že do budovy kongresu nevstoupil. Záznamy ukazují, jak s megafonem řeční před budovou. Mimo jiné řekl „Kapitol neopustím, dokud se Donald Trump nestane prezidentem“. Den před útokem zase řekl: „My, americký lid, nedovolíme těmto zfalšovaným volbám posunout se ani o krok dál.“ Ve své bitcoinové peněžence už měl v přepočtu přes 5 milionů korun.

Domů
Sdílet
Diskuse