Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se společností Garden Gourmet.
23. ledna 2021 11:36
Čas čtení 2:01
Sponzorovaný obsah

Zajímá tě osud naší planety? Prostřednictvím těchto 5 jednoduchých kroků můžeš pomoci i ty

ZDRAVÍ VEGANSTVÍ
Uložit Uložené

Žádná planeta B není, tak proč se změnou nezačít již dnes.

Pokud ti naše planeta není lhostejná a globální oteplování ti dělá vrásky na čele, tak pro tebe máme pět tipů, jak můžeš pomoci ke zlepšení této situace. Nečekej žádné omezující kroky, které ti budou znepříjemňovat život. Stačí igelitku vyměnit za plátěnku, nakupovat potraviny s rozmyslem, za což ti poděkuje i tvoje peněženka nebo třeba poobědvat každý druhý den bezmasý pokrmy.

Doporučeno
Připravili jsme kompletní veganské štědrovečerní menu. Podle těchto receptů to zvládneš hravě i ty Připravili jsme kompletní veganské štědrovečerní menu. Podle těchto receptů to zvládneš hravě i ty 23. prosince 2020 9:30

Igelitky jsou out

Ke snížení uhlíkové stopy může pomoci i tak jednoduchá věc, jako je vyřazení igelitových tašek. Pořiď si raději cool plátěnku, kterou můžeš tahat stále dokola a ušetříš jak naši planetu, tak i peníze za plastové sáčky. Uvidíš, jak rychle si na tento krok zvykneš a pak můžeš postupně do své výbavy přidávat i znovupoužitelné pytlíky na ovoce a zeleniny nebo třeba nákupy v bezobalových prodejnách.

plátěná taška
Zdroj: Unsplash/Aleksandra Tanasienko

Zkus to bez plýtvání

Věděl jsi, že až třetina vyprodukovaných potravin se během jednoho roku vyhodí nebo znehodnotí? Takové množství jídla by nasytilo asi tři miliardy lidí. Zkus proto příště vyrazit do obchodu s nákupním seznamem, který ti přesně připomene pro co jsi přišel a vyhneš se tak nakupování blbostí, které nakonec stejně vyhodíš. 

A až budeš příště swajpovat na Woltu a hledat, jaký oběd si objednáš, nakoukni radši do ledničky a uvař si oběd ze zbytků, které bys jinak vyhodil. Šetření potravin ocení příroda i tvůj měsíční rozpočet.

Nakupuj v sekáčích

Dobám, kdy se nakupování v second-handech považovalo za negativní činnost, již dávno odzvonilo. Nyní se lidé po celém světě předhání v tom, kdo v sekáči uloví lepší kousek, komu se podaří sestavit outfit za méně peněz a kdo přestane podporovat tzv. fast fashion. Lookem z H&M, Primarku nebo Zary sice možná na první pohled zaujmeš, ale zkus se zaměřit na kousky z kvalitních či recyklovatelných materiálů, čímž nejen že vyjádříš respekt k přírodě, ale také přispěješ ke snížení uhlíkové stopy. 

second hand
Zdroj: Unsplash/Onur Bahçıvancılar

Zařaď do jídelníčku bezmasé pokrmy

Nahraď svá oblíbená jídla veganskými variantami a potěš svůj organismus a zemi. Asi tě překvapí, že živočišná produkce tvoří až 23 % všech emisí v České republice, neboť běžný člověk dokáže za rok zkonzumovat až 80 kg masa. A teď si to vynásob 15 500 litry vody, které jsou potřeba při výrobě jednoho kilogramu hovězího masa a výsledné číslo tě dost možná zaskočí. 

Doporučeno
Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku 19. února 2024 8:00

K tomuto kroku ti dopomůže třeba značka Garden Gourmet, která na český trh přináší velkou nabídku veganských pokrmů. Máš chuť na burger nebo řízek? Žádný problém, díky Garden Gourmet seženeš veganský Sensational burger, Veggie burger, Veggie kuličky, Falafel, Veggien udličky, Veggie Rondo špenát a sýr nebo Veggie řízek.

veganství
Zdroj: pixabay.com

Navštiv lokální farmáře

Pokud přece jenom tvůj jídelníček zahrnuje velkou spotřebu masa, udělej něco pro své tělo i planetu a nakupuj ho u lokálních farmářů. Uvidíš, že takové maso lépe chutná, neobsahuje tolik éček, a navíc nestojí majlant, jak si možná myslíš. U farmářů můžeš sehnat také čerstvou zeleninu a ovoce, která za tebou necestovala přes půl světa, a ještě potěšíš lokální zemědělce, kteří svoji půdu dědí již po generace.

Připoj se k projektu Staň se #planetariánem a začni plnit výzvy, které najdeš na webu či sociálních sítích Garden Gourmet. Své pokroky zaznamenávej do Checklistu a můžeš začít s bojem za záchranu naší planety a zároveň vyhrát atraktivní ceny.

Domů
Sdílet
Diskuse