Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2021 20:36
Čas čtení 0:56
Adam Novosad

Zmutovaný koronavirus z Británie může být o 30 % smrtelnější, oznámil Boris Johnson

NEWS KORONAVIRUS SLOVENSKO
Uložit Uložené

Matematici analyzovali celková data všech nakažených novou variantou koronaviru v Británii a porovnávali je s původním virem.

Zmutovaná varianta koronaviru z Velké Británie může být o 30 procent smrtelnější než původní virus. S tímto novým poznatkem přišel britský premiér Boris Johnson na tiskové konferenci, kde prezentoval průběžné závěry analýzy dat šíření a úmrtnosti této varianty, informuje BBC.

Matematici ze skupiny Nervtag porovnávali data z několika studií od institucí jako Public Health England, Imperial College London či London School of Hygiene and Tropical Medicine. Závěry zatím nejsou finální, ale ani povzbudivé.

Doporučeno
Jaroslav Flegr: Situace bude hrozná v celé Evropě, ale v Česku to bude asi nejhorší (Rozhovor) Jaroslav Flegr: Situace bude hrozná v celé Evropě, ale v Česku to bude asi nejhorší (Rozhovor) 17. ledna 2021 11:54

„Kromě rychlejšího šíření to teď vypadá tak, že existují důkazy, že nová varianta – varianta, která byla poprvé identifikována v Londýně a na jihovýchodě – může být spojena s vyšší mírou úmrtnosti,“ konstatoval před kamerami Boris Johnson.

Zejména vlastnosti nového viru podle něj způsobují obrovský tlak na britské zdravotnictví, a tak si vláda nemůže dovolit ukvapeně uvolňovat opatření, a to ani navzdory pokračující vakcinaci. Skupina Nervtag nevyvodila finální závěry, ale její členové se shodli, že existuje „realistická možnost“ mutace viru na smrtelnější verzi.

Zmutovaný koronavírus z Británie môže byť o 30 % smrteľnejší, oznámil Boris Johnson
Zdroj: TASR

Hlavní vědecký poradce britské vlády Patrick Vallance zůstává zdrženlivý, protože podle něj dosavadní data „zatím nejsou silná“, ale potenciálně vyšší míru úmrtností nesmíme podceňovat.

Zatímco rychlost šíření je oproti původnímu viru vyšší od 30 do 70 procent, matematici na analýze dat o úmrtích zjistili, že mezi jedním tisícem nakažených 60letých pacientů dříve umíralo přibližně 10 z nich.

U nákazy novou variantou toto číslo stouplo z 10 na 13 pacientů. Vědci však upozorňují, že tyto výsledky pozorují při analýze všech pozitivně testovaných a vyšší míra úmrtnosti se neprokázala na analýze hospitalizovaných pacientů.

Domů
Sdílet
Diskuse