Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2021 19:48
Čas čtení 1:17
Adam Novosad

V hrozivých podmínkách na Slovensku funguje množírna psů. Za rok dokáže majiteli vydělat kolem 30 tisíc eur

NEWS
Uložit Uložené

Iniciativa Československý kastrační program upozornila na množírnu na Slovensku.

Iniciativa Československý kastrační program upozornila na jednu z mnoha množíren, které se za roky vyrojily jako houby po dešti po celém Slovensku. Tentokrát na základě anonymního tipu zašli do města Sliač, kde si rezervovali štěňátko rasy šicu.

„Na dvoře se nacházely všemožně zbouchané ,kotce', které měly dvě patra. Ve vrchních kotcích žily různé druhy okrasného ptactva, ve spodních pod nimi psi rasy šicu, šiba inu a špic. Kotce byly špinavé a plné výkalů, provizorní budky jako kdyby byly vyrobené ze skříněk, nezateplené, rozpadlé, v jednom kotci se tisklo a prosilo o pozornost 5 špiců,“ komentuje iniciativa to, co viděli, když do množírny dorazili. 

❗️MNOŽIAREŇ BUDE ČOSKORO MNOŽIŤ LEGÁLNE❗️ ❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌ Toto sú zábery priamo z množiarne z pivnice aj...

Posted by Československý kastračný program on Thursday, January 28, 2021

Mezitím tam v noci a tmě čerstvě porodila jedna ze fen. Lidi z iniciativy šokovalo, když na místě spatřili dohromady více než 30 psů, přičemž majitel množírny si za štěňátko vyžádal 300 eur. Množírna prý den předtím nechala fiktivně psa očipovat, ale kupujícím o tom neposkytla žádný doklad.

Iniciativa šla na místo s televizním štábem, majitele konfrontovala, ale ten neměl zájem o spolupráci. Nakonec na místo přivolali policii, která s nimi počkala na zástupce Státní a veterinární a potravinové správy SR (RVPS). Těm trvalo několik hodin, než se vůbec dostavili, ale neudělali téměř žádné kroky k tomu, aby množírnu zavřeli.

Doporučeno
VIDEO: Policejní pes Mako se spřátelil s dvojicí delfínů VIDEO: Policejní pes Mako se spřátelil s dvojicí delfínů 10. prosince 2020 11:30

„Inspektorka RVPS se vyjádřila, že zvířata nebudou odebírat, nejsou ve špatném stavu a majitel dostal několik dní na úpravu podmínek. Na otázku štěňat v ,šuplících' inspektorka odpověděla, že to nejsou šuplíky, ale hnízda,“ píše iniciativa ve statusu. Inspektoři tak majiteli jen nakázali, aby podmínky upravil, protože množení jako takové není na Slovensku zakázáno.

Nejhorší na celé situaci je podle kastračního programu fakt, že majitel rovnou požádal RVPS o registraci chovu a pokud splní opatření a upraví podmínky, tak mu ji zřejmě schválí. Podle statusu majitel psů prodává štěně za minimálně 300 eur, takže u 10 rodících fen dvakrát ročně po pěti štěňatech si dokáže vydělat možná až 30 tisíc eur.

Domů
Sdílet
Diskuse