Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. února 2021 12:00
Čas čtení 5:41
Tereza Šnajdrová

Ezra Švagr: Jsem demisexuál, nebinární, ale v poslední době se trochu kloním i k identitě trans muže (Rozhovor)

REFRESHER
Uložit Uložené

S Ezrou Švagr o genderovém dělení, přístupu společnosti k nebinaritě ale i projektu TakyTrans.

Ezra Švagr stojí za organizací TakyTrans, která se mimo jiné věnuje sdílení příběhů nebinárních a trans lidí. Identifikuje jako nebinární osoba, a protože tento výraz může být pro mnoho z nás matoucí, rozhodli jsme se Ezru vyzpovídat a zjistit pro tebe, co vlastně nebinarita znamená, jak správně nebinární osoby oslovovat a jaké nejčastější mýty ohledně této identity kolují.

Doporučeno
Tereza Těžká o polyamorii: Dělá mi radost, když vidím že Honza s Áňou leží na gauči, koukají na film a sbližují se (Rozhovor) Tereza Těžká o polyamorii: Dělá mi radost, když vidím že Honza s Áňou leží na gauči, koukají na film a sbližují se (Rozhovor) 1. února 2021 12:41

Co si máme představit pod pojmem nebinární?

To je složité, neboť každý si pod tím pojmem představí něco jiného, a to dokonce i z těch lidí, kteří se takto identifikují. V obecném měřítku to znamená, že nebinární osoby se necítí ani jako muž, ani jako žena. Ale nemusí to být tak, také se mohou vnímat jako trochu z obojího, nebo u sebe mohou cítit určitou převahou jednoho z těchto pohlaví. Je to vlastně záležitost, která nemá úplně jasné hranice, záleží na interpretaci určitého člověka.

Aktuálně se tedy cítíte jako muž?

Ne úplně, jsem nebinární, ale v poslední době se trochu kloním i k identitě trans muže.

Ezra Švagr
Zdroj: instagram.com/metamorfosapulchra

Kdy jste si uvědomil, že se cítíte jinak?

Není to pouze jeden moment, bylo jich víc. Ale už když jsem byl mladší, bylo mi nějakých 10 či 12 let, tak jsem se viděl jako takovou bezpohlavní entitu, na což jsem si vzpomněl až zpětně. Velké momenty, kdy jsem si řekl, že prostě nejsem žena, nastaly v době, kdy jsem začínal chodit na vysokou školu. To mi bylo asi 19 let.

To přešlo do fáze, kdy jsem si i několikrát denně řekl, že jsem žena a vyvolávalo to ve mně pocit smutku. Pak jsem pochopil, že to není správný pocit

Jak jste k tomu dospěl?

Nejdříve jsem se potýkal s procesem, kdy jsem si tuhle skutečnost nechtěl úplně přiznat. To přešlo do fáze, kdy jsem si i několikrát denně řekl, že jsem žena a vyvolávalo to ve mně pocit smutku. Pak jsem pochopil, že to není správný pocit a začal jsem se proto zajímat o problematiku nebinární identity, která mi dávala smysl a konečně jsem si uvědomil, proč se cítím tak, jak se cítím.

Takže když se podíváte do zrcadla, tak nevidíte ani muže, ani ženu?

Přesně tak.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94346 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse