Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. února 2021 15:09
Čas čtení 1:54
Tímea Krauszová

Masový coming out 185 německých herců z LGBTI komunity: Chtějí více rozmanitosti a odmítají hrát jen klišé role

NEWS
Uložit Uložené

Herci vydali společný manifest a žádají více kvalitních LGBTI postav v scénářích.

Téměř dvě stě německých hereckých hvězd, které se hlásí k LGBTI komunitě, mělo v pátek společný coming out v jednom z německých časopisů. Nešlo přitom o první přiznání k jejich sexualitě, umělci se rozhodli spojit síly, aby mělo jejich vyjádření větší dopad.

Veřejně žádají o větší rozmanitost na obrazovkách i na divadelních pódiích. Jsou mezi nimi i hvězdy nejúspěšnějšího místního seriálu Tatort Karin Hanczewski a Mark Waschke. Ve společném manifestu chtějí změnu v postojích a více LGBTI postav, píše Hollywood Reporter.

Doporučeno
Ezra Švagr: Jsem demisexuál, nebinární, ale v poslední době se trochu kloním i k identitě trans muže (Rozhovor) Ezra Švagr: Jsem demisexuál, nebinární, ale v poslední době se trochu kloním i k identitě trans muže (Rozhovor) 4. února 2021 12:00

Prý jim coming out zničí kariéru

„Pocházím ze světa, který mi o mně nic neřekl.“ Takto zní nadpis článku, který zdobil titulní stranu pátečních novin. V manifestu se herci identifikují jako lesbičky, gayové, bisexuálové, transgender, queer a nebinární lidé. „Dosud jsme nemohli otevřeně hovořit o našich soukromých životech bez obav o naše profesionální životy,“ říkají.

Mnozí z nich v rozhovoru pro Süddeutsche Zeitung popisují podobné zážitky: agenti, režiséři či producenti je před veřejným coming outem varovali, protože by jim to prý zabránilo v tom, aby mohli hrát heterosexuální postavy. Často jim radili, aby postavu zahráli „jakoby byli heterosexuálové“, píše DW.

„Chtěla jsem jít na předávání cen a projít po červeném koberci se ženou, kterou miluji, ale silně mi to rozmlouvali, varovali mě, že mi to zruinuje kariéru,“ řekla herečka Emma Bading, která hraje hlavní postavu v televizním filmu Play. Snímek získal loni mezinárodní nominaci na Emmy.

Herci si mezi sebou o svých zážitcích vyprávěli a rozhodli se pro společný coming out. Jako skupina by chtěli vést změnu ve filmovém a divadelním průmyslu. „Jasně, že chci hrát postavy, které jsou původně napsány jako běloši a hetero,“ říká Lamin Leroy Gibba, černošský herec. „Zároveň se však ptám: Kde jsou černošské a queer postavy, které stojí v centru vlastního příběhu?“

Umělci společně odsoudili i nadměrnou prezentaci bílých heterosexuálních mužů, a to jak na plátně, tak i mimo něj v německé společnosti. Žádají větší diverzitu nejen při castingu, ale i při psaní jednotlivých postav. „My už jsme tady,“ říkají na titulce a poukazují na fakt, že LGBTI herci existují a chtějí větší uznání a viditelnost pro svou práci.

Problém diverzity se teprve nedávno začal v německých filmových a divadelních kruzích rozebírat vážněji. Na rozdíl od jiných evropských zemí tu zatím nemají žádné kvóty či požadavky na diverzitu při náboru. Jejich manifest #actout žádá nejen o barvoslepý casting, který naposledy mnohé potěšil v případě Bridgertonu, ale i o pestřejší scénáře, které počítají s rasovou i jinou rozmanitostí.

Manifest končí slovy o naději do budoucnosti. „Těšíme se na všechny nové příběhy, které budeme moci vyprávět, a na postavy, které můžeme ztvárnit. Svět se mění a my v tom hrajeme důležitou roli.“

Domů
Sdílet
Diskuse