Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2021 6:34
Čas čtení 0:42
Ondřej Jarůšek

Vláda omezí cestování a požádá o prodloužení nouzového stavu

NEWS ANDREJ BABIŠ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ani po celodenním jednání není jasné, jak bude případný tvrdý lockdown vypadat.

Vláda znovu požádá o prodloužení nouzového stavu. Ten měl platit do 27. února nebo do začátku platnosti tzv. pandemického zákona, premiér Andrej Babiš (ANO) však uvedl, že zapotřebí jsou v tuto chvíli přísná opatření, k jejichž zavedení pandemický zákon nestačí. Vláda proto bude chtít stav nouze prodloužit do konce března. 

Po celodenním jednání vláda ve středu také schválila omezení cestování do zahraničí. To kvůli obavě, že by se cestující mohli vrátit s některou z nebezpečnějších mutací koronaviru. 

Až na neodkladné výjimky je proto od 26. února do 11. dubna zakázané navštívit následující země: Botswanu, Brazílii, Eswatini (Svazijsko), Jihoafrickou republiku, Keňu, Lesotho, Malawi, Mosambik, Tanzánii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe.

Andrej Babiš
Zdroj: Úrad vlády ČR

Z jednání vlády vzešlo také rozhodnutí částečně kompenzovat náklady vynaložené na plošné antigenní samotestování ve firmách. „Každý zaměstnanec nebo živnostník získá příspěvek na čtyři rychlotesty/měsíc,“ uvedl šéf průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Čerpat bude možné maximálně 60 korun na jeden test.

Doporučeno
Na Novém Zélandu žijeme, jako by pandemie neexistovala, říká Kristýna. Plat třikrát vyšší než doma si užívá (Rozhovor) Na Novém Zélandu žijeme, jako by pandemie neexistovala, říká Kristýna. Plat třikrát vyšší než doma si užívá (Rozhovor) 20. února 2021 10:48

Vláda ovšem ve středu ani po dlouhému jednání nerozhodla, jaká opatření se v Česku zpřísní a jak bude případný tvrdý lockdown vypadat. Ve čtvrtek proto mají jednání pokračovat. 

Domů
Sdílet
Diskuse